BudKocka.cz logo

Jak na zero waste v kuchyni? Jak omezit vznik odpadu?

Zero waste Domácnost Články Sára 16. února 2019
zero waste kuchyně

V kuchyni se při přípravě pokrmů, následném uklízení i skladování potravin spotřebuje velké množství odpadu. Často zbytečně. Přitom by všechen odpad šel zredukovat a nezatěžovat tak moc přírodu. Zjistěte osvědčené rady, jak můžete být zero waste právě v kuchyni, kterou všichni každodenně využíváme.

Nakupujte bez obalů

V dnešní době nemusíte chodit nakupovat jen do supermarketů, můžete jít i do obchůdků, kde nakoupíte bez obalu. Najdete je zatím ve větších městech a najdete v nich mnohem zajímavější nabídku než v běžných obchodech. Jejich nabídka se neustále rozšiřuje, kromě surovin jako obiloviny, luštěniny, koření, ořechy či semena tam najdete pečivo či drogerii.

Noste s sebou vlastní nádoby a pytlíky

S nákupem souvisí i plno zbytečných obalů, které se používají na zeleninu, ovoce, pečivo, uzeniny nebo sypané suroviny. Vezměte si svoje, které můžete znovu a znovu použít. Pytlíky z bavlny nebo starých záclon můžete použít na pečivo, zeleninu a ovoce, krabičku na uzeniny (ne všude vám je dovolí použít) a nádoby na suroviny v bezobalových obchodech.

pytlíky na ovoce pečivo

Látkové pytlíky použijete znovu a znovu. K dostání jsou zde.

Vsaďte na potřeby z přírodních materiálů

Spočítala jste si, kolik každý rok spotřebujete houbiček, drátěnek, kartáčů, hadříků nebo houbových utěrek při umývání nádobí nebo úklidu linky? Jedná se o nesmírné množství věcí z umělých materiálů, které opět skončí na skládce nebo ve spalovně. Přitom by to šlo udělat jinak. Houbička z přírodního materiálu (lufa), hadříky ze starých triček, papírové utěrky a další potřeby z přírodních materiálů vám pomohou naprosto stejně.

žínky hadříky přírodní

Přírodní houbičky, žínky a kartáče zakoupíte zde.

Uchovávejte potraviny správně

V obchodech narazíte na výhodná balení potravin, pochopitelně si ho koupíte a problém nastává ve správném uchovávání. Na to si dejte pozor, ať se zbytečně nezkazí. Už při nákupu a skládání produktů do tašky dávejte pozor, ať vedle chlazených potravin nedáváte například mouku, müsli nebo vločky. Tyto suroviny by mohly zplesnivět a vy je můžete akorát vyhodit. Rovněž to odporuje zero waste stylu.

Stejně tak dbejte na správné uložení potravin ve spížce, dozadu dejte takové potraviny, které mají datum minimální trvanlivosti až za dlouho a dopředu potom patří ty, co končí dříve. Tyto malé rady vám pomohou ušetřit a také zamezíte zbytečnému plýtvání.

Používejte eko přípravky

Místo klasických přípravků na mytí nádobí, tablet do myčky, leštidla, přípravek na troubu, proti vodnímu kameni nebo na vyleštění dřezu sáhněte po eko přípravcích (zkuste např. českou značku Yellow&Blue). Zastanou stejnou funkci, ale jsou šetrnější k přírodě, vašim rukám, nádobí a spotřebičům.

ekologická drogerie

Šetrnou ekologickou drogerii koupíte zde.

Nekupujte hodně jídla

Když koupíte hodně jídla, určitě pak něco vyhodíte zbytečně, protože jej nestihnete sníst a bude prošlé. Zatímco při menším nákupu nakoupíte pouze ty suroviny, co potřebujete a ty pak sníte. Potom je ještě řešením, nejprve sníst to, co dřív končí, ať pak nemusíte vyhazovat jídlo jako odpadky. Záleží jen na vás, co vám bude víc vyhovovat, ať už nákup, skladování nebo častější návštěvy obchodů.

Nevyhazujte zbytečně jídlo

Občas se asi každému stane, že uvaří jídla mnohem více, než potřebuje. Ale nebylo by lepší se nad tím trošku zamyslet? To, že uvaříte více jídla, neznamená, že zbytek máte vyhodit. Můžete to jídlo sníst k večeři nebo schovat do krabičky na další den. Je přece blbost přebytečné jídlo vyhazovat a zbytečně jím plýtvat. Rovněž vždy promyslete, kolik jídla potřebujete a kolik toho uvaříte. Pokud už během vaření vidíte, že jste to s množstvím přepískla, vymyslete, co s tím dále připravíte.

Třiďte a kompostujte

Je přirozené, že nemůžete zredukovat všechen odpad a být 100% zerowaste. Pokud vám přeci jen nějaký zůstane, třiďte ho. Už rovnou doma si nachystejte několik nádob na sklo, papír a plasty, kam budete vyhazovat smetí podle toho, co kam patří. Dalším pozitivním krokem je kompostování, přičemž můžete kompostovat v kompostéru nejen bioodpad, ale i skořápky, čajové sáčky, květiny nebo ekologické potřeby jako houba na nádobí nebo kartáček z bambusu.

koš na tříděný odpad

Třiďte pohodlně pomocí koše na tříděný odpad. Koupíte zde.

Zkuste přírodní pomocníky

Nejedná se o žádné nové vychytávky, znaly je již naše babičky. Využijte účinky octa, jedlé sody, soli, citrónové šťávy nebo esenciálních olejů. Ocet pomůže proti nečistotám, mastnotě, vodnímu kameni a plísním, soda bělí a odstraňuje pachy, citronová šťáva odstraňuje vodní kámen, leští a osvěžuje, sůl pomůže na připálenou pánev nebo ucpaný odpad, a esenciální olej provoní a některé odstraní i bakterie.

Zapomeňte na zbytečné nádobí z plastu

Používáte jednorázové plastové nádobí, protože nechcete umývat nádobí, ven nosíte kávu v plastovém kelímku, v práci zase máte kávu z automatu a opět v kelímku? K tomu navíc popíjíte pití brčkem? To vše můžete zredukovat. I když se už plastové nádobí nebude prodávat, rozhodně není vhodnou volbou papírové. Vsaďte na klasické keramické nádobí, kávu si dejte do hrníčku s víčkem a pít můžete klasicky bez brčka nebo použijte brčko z bambusu.

Problematická mohou být i jídla dovezená z restaurací a obdobných podniků v plastovém obalu. Co tak si raději zajít na jídlo tam, kde vám ho pěkně naservírují a vy ho v klidu sníte? Do práce noste jídlo v krabičce, kterou můžete používat stále dokola. Díky malým změnám ulevíte naší přírodě a vy ze zero waste budete mít dobrý pocit.

Plánujte, co koupit

Nejhorší na nakupování je jít do obchodu bez jakékoliv představy, co byste měla koupit. A k tomu ještě hladová. To zaručeně koupíte plno věcí bez rozmyslů, bude vás to stát zbytečně hodně a ještě k tomu koupíte i hodně potravin se zbytečnými obaly.

Rozhodně je lepší před nákupem vymyslet, co budete vařit a co koupit. Vyhnete se nakupování nesmyslů a můžete si promyslet, co koupit s ohledem na zero waste. Místo koupení rýže a těstovin v obalu můžete zajít do bezobalového obchodu nebo místo koupě masa v krabičce zajděte k řezníkovi.

Máte další tipy na zero waste v kuchyni? Co dále radíte, jak zbytečně neplýtvat a být šetrná k přírodě?



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte