BudKocka.cz logo

Sůl v domácnosti jako neocenitelný pomocník

Domácnost Rady Články Eliška 6. května 2018
sůl

Sůl nemusíme používat jen k ochucení jídla, nýbrž má obsáhlé použití v domácnosti. Dají se s ní udělat mnohé triky, díky kterým bude vaše domácnost vypadat mnohem lépe. Oceníte ji v kuchyni, koupelně, na verandě nebo při praní. Na co ji můžete použít?

Na co vše pomůže sůl?

Vyčistí žehličku

Občas se vám může stát, že použijete nesprávnou teplotu při žehlení jemné látky nebo nápisů a výsledkem je znečištěná žehlička. Pokud se to stane, okamžitě vypněte napařování a na obyčejný papír nasypejte rovnoměrně sůl. Párkrát přežehlete papír se solí, připečená část se uvolní a opět máte žehličku krásně čistou.

Skvrny na textilu nejen od vína

Rozlité červené víno, čaj, krev či pivo dokáže někdy způsobit pěknou katastrofu, ale nezoufejte, sůl vám ji pomůže odvrátit. Špinavý textil posolte, polejte vlažnou vodou a zhruba po deseti minutách vyperte v pračce. Pokud byste zašpinili červeném vínem koberec, polejte skvrnu bílým vínem a posolte. Po chvilce působení vydrhněte mokrou houbičkou.

Na zapáchající odpad

Vadí vám, že odpad zapáchá a nechcete použít nějaký chemický přípravek? Vyzkoušejte solný roztok, který připravíte ze 150 g soli a litru horké vody. Roztok nalejte do odpadu a nechejte působit zhruba půl hodiny. Následně přelijte vroucí vodou. Pro lepší účinek můžete do roztoku přidat polévkovou lžíci sody.

Dezinfekce při úklidu

Jako dezinfekce při úklidu vám poslouží solný nálev, který připravíte z litru teplé vody a 100 g soli. Následně roztokem umývejte, jak jste zvyklí.

Na špinavou vázu

Zapomínáte pravidelně vyplachovat vázu nebo měnit vodu květinám? Tak to vás asi vždy naštve špinavá váza. Vzniklá usazenina jde dobře umýt právě solí, kterou na ni nasypejte, zalijte troškou vodou a nechejte odstát nejméně 8 hodin. Poté vázou několikrát promíchejte, vylijte vodu a vyčistěte kartáčem a jarem.

Na připálenou pánev

Připálilo se vám jídlo v pánvi nebo hrnci a nesnášíte drhnutí? Na to vám opět pomůže sůl. Připálené místo pokapejte octovou vodou (ocet a horká voda v poměru 1:1) a pořádně posolte. Po zhruba 10 minutách nádobí umyjte.

Na umělé květiny

Někteří preferují mít doma místo živých květin květiny umělé. Časem ale vypadají zašle, čehož se můžete zbavit pomocí jednoduchého triku. Do papírového sáčku nasypejte sůl, do něj vložte květiny, uzavřete a protřepejte. Zašlé květiny budou vypadat jako nové.

Na proutěný nábytek

Zahradní nábytek po dlouhé zimě vypadá zašle a matně? Tak to jste asi zapomněli na pravidelnou údržbu. Připravte si roztok teplé vody se solí a tím pečlivě umyjte nebo vykartáčujte nábytek. Poté ho nechte uschnout na slunci. Dvakrát ročně nábytek pořádně solném roztokem umyjte.

Na namrzlá okna v autě

Namrzlá okna naštvou mnohé řidiče, ale námrazy na oknech se můžete snadno zbavit a to i na další dobu. Připravte si mírný solný roztok (2 čajové lžičky na 3 litry teplé vody) a přetřete okna zevnitř vyždímaným hadrem. Roztok funguje i na čištění běžných skel, na která se pak nebude lepit pyl.

Na odpuzení mravenců

Když zavítá parta mravenců do domácnosti, je to často dost nepříjemné. Pokud nechcete kupovat odpuzovače, vyzkoušejte to levně a přírodně. Na místo, odkud přicházejí, nasypejte hromadu soli. Také na ně funguje prášek do pečiva. Toto místo neuklízejte několik dní.

Na rezavou skvrnu

Pokud vás někde trápí rezavá skvrna, posypte ji solí a pokapejte šťávou z citrónu. Nechejte působit dvě hodiny a následně místo vydrhněte.

Na troubu i sporák

Připáleniny na dně trouby většinou nejdou jednoduše umýt, ale když je posypete solí a zapnete na půl hodiny nejvyšší stupeň, půjde to. Sice během pečení to bude trošku smrdět, ale pak budete koukat. Nechejte troubu úplně vychladit a setřete hadříkem upečené hrudky. Pokud se vám stane, že si jídlem při vaření zašpiníte plynový sporák, nasypte na dané místo trošku soli. Až sporák vychladne, stačí jen jemně setřít hadříkem.

Na dřevěné prkénko

Dřevěné prkénko můžete vyčistit a zbavit skvrn pomocí citrónu a soli. Půlku citronu bohatě posypte solí a několikrát přetřete prkýnko.

Skvrny na oblečení od potu

Problematických skvrn od potu se zbavíte tak, že je pokapete šťávou z citrónu a následně posolíte. Nechte chvíli působit a obvyklým způsobem vyperte. Dávejte si ale pozor na jemné materiály, ať jim tato kombinace neuškodí.

Proti prskání oleje

Také nesnášíte, že vám při smažení všude prská olej? Před smažením volského oka nebo masa nasypejte několik zrnek soli na olej, aby nebyl tak agresivní a tolik neprskal.

Při vaření vajíček

Někdy se může stát, že při vaření vajec natvrdo vejce popraskají. Přidejte do vody i lžičku soli, ať tomu zabráníte.

Na čistou zeleninu

Zeleninu snadněji zbavíte hlíny, když ji propláchnete vodou se solí, můžete ji i do vody se solí naložit a pak opláchnout. Stejný fígl funguje i na vypuzení broučků ze salátu, květáku, brokolice atd.

Vysušené kuře

Štve vás při pečení vysušené kuře? Tak to už nemusí. Před pečením potřete dutinu kuřete bohatě solí, která vysušení zabrání. Můžete jej péct také na soli, zůstane krásně jemné a vůbec nebude přesolené.

Na tuhý sníh

Nejde vám úplně vyšlehat sníh? Přidejte během šlehání k bílkům i špetku soli a uvidíte, jak se bude dobře šlehat.

Znáte další tipy, kdy sůl pomůže v domácnosti?



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte