BudKocka.cz logo

Jedlá soda a její využití v domácnosti

Domácnost Bydlení Eliška 3. července 2019
jedlá soda

V obchodě někteří kolem ní chodí bez jakéhokoliv zájmu, ale ti, co ji používají, si ji nemohou vynachválit. Řeč je o jedlé sodě. Můžete ji použít nejen proti pálení žáhy, ale i na čištění, při praní, odstranění pachu, připálenin a mnoho dalšího. Navíc je jedlá soda je levná a nezávadná. Co všechno svede?

☑️ Co je jedlá soda?

Jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný - NaHCO3, soda bicarbona) je bílý prášek, který je jedlý a rozpustný ve vodě. Zatímco soda na praní (uhličitan sodný - Na2CO3, prací nebo kalcinová soda) není jedlá a používá se při výrobě papíru nebo skla. Celou dobu bude řeč o jedlé sodě, kterou běžně koupíte v obchodech, a využijete právě v domácnosti jako všestranného pomocníka.

Získejte sodu levně v tomto e-shopu. Nabízejí různě velká balení.

☑️ Použití v kuchyni

Jako kypřidlo

Jedlá soda se tradičně používá při pečení perníčků, ale můžete ji dát jako kypřicí prášek i do jiných moučníků. V některých receptech se používá společně s droždím nebo práškem do pečiva. Pokud zrovna nebudete mít prášek do pečiva, sáhněte po sodě.

Pohlcuje pachy

V lednici to po různých potravinách nemusí vůbec vonět vábně a soda ten zápach může efektivně vyřešit. Vysypejte ji na talířek nebo do hrníčku a vložte do lednice, kde pohltí pachy. Co pár dní ji vyměňte. Pohltit pachy svede i v odpadkovém koši, botníku, botách, skříni nebo jinde, kde potřebuje odstranit pach.

Při mytí nádobí

Špinavé nádobí dokáže vždy znechutit jeho mytí, protože musíte nádobí drhnout, pořádně odmočit a všude je mastnota. Odmočte nádobí společně s lžící sody, nebo přidejte do dřezu plného vody dvě vrchovaté lžíce vody a chvíli vyčkejte.

Na připálený hrnec

Asi každý nesnáší drhnutí připáleného hrnce, ale soda to dokáže usnadnit. Do hrnec přidejte 5 lžic sody, trochu vody a chvíli vařte. Poté nechte vychladnout a klasicky jarem umyjte. Půjde to velice snadno.

Pro lepší barvu

Chcete mít zeleninu zelenější? Za přírodu to vyřeší lžička sody při vaření brokolice, špenátu, zelí, hrachu nebo fazolek. Funguje to zelenou zeleninu, tak to vyzkoušejte.

Vyčistí odpad

Nasypejte sáček sody do odpadu v dřezu a ten zalijte horkou vodou. Po chvilce přilijte ocet a ten opět vroucí vodou. Odpad v kuchyni pěkně vyčistí bez zbytečné chemie.

Na čištění sporáku

Špinavý plynový sporák po velkém víkendovém vaření nemá nikdo rád a vyčistit mastné nebo zažloutlé skvrny můžete i bez drahých čisticích prostředků. Připravte si kašičku ze sody a vody, naneste ji na problematická místa a nechejte působit. Po čtvrt hodině je vydrhněte, setřete a dočistěte. Po skvrnách již nebude ani památky. Stejný postup vyzkoušejte na troubu, mikrovlnku i sklokeramickou desku.

Vyčistí myčku

Myčku nemusíte čistit jen čističem myčky, ale můžete využít sodu, kyselinu citronovou nebo ocet. Soda odstraní zápach a zároveň ji vyčistí. Večer rovnoměrně nasypte 200 g sody na dno myčky, přivřete dvířka a nechejte působit. Ráno spusťte klasický program nebo krátký program. Bude se lesknout a bude bez zápachu.

Na mytí dřevěného nádobí

Vařečky a prkýnka na sobě mívají stopy po mastnotě, které můžete odstranit pomocí sody. Připravte si nálev ze sody a vody a do něj ponořte vařečku nebo prkýnko na několik hodin. Pak je jen opláchněte teplou vodou.

☑️ Používání v koupelně

Na vyčištění pračky

Do zásobníku místo prášku nasypejte 100 g sody a zapněte na klasický program. Soda pračku vyčistí, odstraní zápach i mastnotu. Do pračky ale tentokrát nedávejte prádlo.

Na špinavé prádlo

Značně znečištěné prádlo a skvrny od krve nebo vína pomůže odstranit opět jedlá sody. Na noc vložte prádlo do lavoru, přidejte sodu a vodu. Namočené prádlo v ruce vyždímejte a poté klasicky vyperte.

Navrátí bílou barvu

Přidejte lžíci sodu k prášku na bílé prádlo, které během praní prosvítí. Pomůže i na záclony, které budou poté vypadat opravdu bíle. Na zašlé prádlo nemusí vždy pomoct, k tomu je potřeba přidat více sody.

Odstranění zápachu z rukou

Nesnášíte, když vám smrdí ruce po přípravě ryb, masa, česneku atd.? Promněte si ruce kašičkou ze sody a vody, následně je umyjte klasicky. Zápach bude pryč.

Dezinfekce kartáčků

I kartáčky je potřeba jednou za čas vydezinfikovat, v tom může pomoct jedlá soda. Připravte si roztok vody se sodou a do něj ponořte zubní kartáčky na noc, ráno je opláchněte horkou vodou. I když by se měl zubní kartáček měnit co tři měsíce, je nutné věnovat se čištění rovněž během této doby a nejlépe co týden.

☑️ Použití na tělo

Proti pálení žáhy

Jedlá soda se tradičně používá při pálení žáhy, přičemž poskytne rychlou úlevu. Do sklenice přidejte dvě lžičky sody a vodu, minutku vydržte a následně tento nápoj postupně vypijte. Účinek hned na sobě ucítíte. Mrkněte na babské rady proti pálení žáhy.

Mytí vlasů

Došel vám šampón a nevíte, jak tento problém vyřešit. Zkuste jako záchranu sodu rozmíchanou ve vodě. Tuto směs použijte jako šampón a poté dobře vypláchněte. Soda se rovněž používá při no-poo metodě mytí vlasů.

Bolest v krku

Při mírné bolesti krku použijte sodu jako kloktadlo. Připravte si roztok ze 10 g sody a 200 ml vody a kloktejte.

Bělení zubů

Jedlá soda vybělí zuby, ale zde se musí používat opatrně. Při dlouhodobém použití může podráždit dásně i samotné zuby. Můžete si vyrobit také domácí pastu na zuby, kam se přidává právě soda pro bělící efekt.

Zjemní pleť

Peeling ze sody a vody v poměru 3:1 naneste na obličej a tělo pomocí krouživých pohybů. Nechejte působit zhruba čtvrt hodiny a potom opláchněte. Kůže bude jemná a plná svěžesti.

Po bodnutí hmyzem

Na bolest a pálení po bodnutí vosou, včelou, ovádem nebo komárem aplikujte na dané místo kašičku ze sody a vody, která ji zmenší. Funguje na to i potření octem.

Vyzkoušejte přírodní repelent Incognito proti komárům, ovádům a dalšímu hmyzu.

Proti pocení nohou

Pocení nohou není moc příjemné, právě pomocí sody jej můžeme omezit. Nasypejte trošku sody do boty a následně je obujte. Mějte samozřejmě ponožky. Pokud by boty smrděly celkem hodně, nasypejte do nich rovnoměrně sodu, která bude působit přes noc. Další den sodu vysypejte a můžete si je klasicky obout.

Relaxační koupel

Pro milovníky koupelí se stane soda oblíbenou surovinou, kterou občas přidají do koupele pro její pozitivní efekt. Zjemní pokožku, uvolní ztuhlé svaly, zmírní bolesti, zmírní pocit těžkých nohou a odstraní pot. Stačí do koupele přidat půl hrníčku sody.

☑️ Další použití

Odstranění pachů po domácích mazlíčcích

Máte doma místa, která po domácích mazlíčcích nepříjemně voní? Připravte si kašičku ze sody a vody, naneste, nechejte chvíli působit a umyjte. Zbaví vás zápachu a mazlíčky trošku poplete.

Čištění koberců

Koberec hyzdí skvrny nebo nepříjemný zápach? Vyzkoušejte sodu! Na skvrny je ideální kašička ze sody a vody, kterou vydrhněte danou skvrnu, dokud nezmizí. Na zápach pomůže soda, stačí místa jen posypat. Po chvíli vysajte. Pomáhá na skvrny a zápach také na koberečky v autě.

Čištění skvrn na podlaze

Olejové skvrny doma, v dílně nebo garáži odstraníte pomoci kašičky z vody a sody. Pomůže je odmastit a tím i odstranit.

☑️ Kde ji koupíte a kolik stojí?

Jedlou sodu koupíte v běžných obchodech s potravinami, kde bývá blízko kypřicích prášků, v drogeriích nebo na internetu. Cena za nejmenší balení je kolem 20 Kč (je to malé balení - 50 g nebo 100 g), které moc dlouho nevydrží a úklid se může celkem dost prodražit.

Levněji vycházejí větší balení, která jsou rovnou ekologická a máte vždy dostatek sody po ruce. Větší balení po 1 kg, 5 kg nebo 15 kg vyjde mnohem levněji. Levně koupíte 1 kg v tomto e-shopu, 5 kg v tomto e-shopu nebo 15 kg v tomto e-shopu.



Názory k článku


Obstojné info.
Lubomír, 26. února 2022

Napište, co si o tom myslíte