BudKocka.cz logo

Už máte svůj bavlněný pytlík na potraviny?

Články Zero waste Sára 10. října 2018
Bavlněný pytlík na potraviny (pečivo, zeleninu, ovoce)

Většina lidí si každý den vezme několik mikrotenových sáčků na ovoce, zeleninu, housky a chleba, které v nejlepším případě hodí do koše, v tom horším je vyhodí jen tak ven. Zbytečně se vyrábějí miliardy sáčků, jejichž produkce by se mohla snížit, kdyby se používaly sáčky pro opakované použití z přírodních materiálů. Podívejte se na krásné a levné kousky.

Sáčky a pytlíky na ovoce, zeleninu nebo pečivo vyrobené z bavlny se vám budou hodit nejen při nákupech na trzích, ale také v obchodě nebo bezobalovém obchodě. Stačí je pouze vytáhnout z kabelky nebo tašky a můžete do nich dávat vybrané zboží. A pokud byste měla strach, že se zašpiní, tak je jednoduše vyperte. Můžete tak udělat hodně pro naši přírodu, protože ji nebudete muset zatěžovat zbytečnými odpadky.

sáček na zeleninu bavlněný pytlík pytlík na ovoce

Tyto krásné pytlíky můžete získat levně v tomto e-shopu.

Jak prodavačka v obchodě uvidí, co tam je?

Některé pytlíky jsou vyrobeny buď ze síťového materiálu, nebo z tenkého plátna, přes které jde poznat, co máte v pytlíku ukryté. Další možností je, že pytlík otevřete, ať pokladní přesně vidí, co tam máte. Někde bude jen stačit, že to nahlásíte, ale to asi všude neprojde. Záleží vždy na daném obchodě a na tom, jak vám budou důvěřovat.

Pytlík může sloužit i na svačinu

Látkový pytlík může sloužit na svačinu do školy nebo práce. Nemusíte mít papírový nebo mikrotenový sáček, když můžete svačinu pohodlně schovat v sáčku z látky.

Máte už svou síťovku na nákup?

Dále se prodávají pytlíky a pytlíčky z tylu a bavlny, které jsou vyráběny v České republice. Jsou lehké a mají i místo na nalepení cedulky z váhy. Koupíte je zde.

pytlíček z tylu

Nebudu vypadat za blázna?

Ze začátku všechno, co se nějak vymyká, může někoho zaujmout nebo překvapit. Možná se na vás někdo zvláštně podívá, ale spíše ne. Ve větších městech je všem úplně všechno jedno, v menších by mohli zpozornět. V každém případě, děláte to kvůli sobě a přírodě a ne kvůli ostatním.

pytlík na potraviny

Z mé zkušenosti: Když nakupuji v obchodě do bavlněných pytlíků setkávám se spíše se zvědavými a kladnými reakcemi. Některé to zajímá a dokonce se doptávají, proč to dělám nebo kde se dají bavlněné pytlíky sehnat. To mi vždy dodá dost energie v tom pokračovat.

Kde pytlíky seženete?

Nejjednodušší je pytlíky si koupit. Dobrou nabídku za výhodné ceny mají zde v e-shopu. Najdete tam bavlněné sáčky, které se hodí na jakékoli potraviny (ovoce, zeleninu, pečivo, chleba atd.). Další možností je pytlíky ušít si z tenké bavlny nebo látky na záclony.

Pokud žijete podle principů zero waste, bavlněné pytlíky by měly patřit k vaší základní výbavě.



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte