BudKocka.cz logo

Bezobalový obchod online: Kde nakoupíte bez obalu?

Zero waste Nakupování Sára 25. července 2020
nákup bez obalu

Bezobalové nakupování se stává stále oblíbenější. Proč kupovat potraviny ve zbytečném obalu? Proč kupovat zbytečně velká balení potravin, když potřebujeme mnohem méně? Proč zbytečně utrácet? Přesně na tohle složí nakupování bez obalu.

Kamenných prodejen bez obalu moc není, můžete ale vyzkoušet bezobalový obchod online. E-shop www.nutiva.cz nabízí bezobalové nakupování po internetu. Koupíte zde mnoho zajímavých potravin jako luštěniny, rýži, cukr, ořechy, sušené ovoce, proteiny a další speciality.

Jak to funguje?

Asi by nikoho nikdy dřív nenapadlo, že by bezobalové nakupování potravin na váhu mohlo fungovat v online prostředí. Ale ono to funguje a přesně tak to nabízí e-shop www.nutiva.cz.

Jaký je postup?

  1. Vyberete si v e-shopu danou potravinu
  2. Zvolíte množství od 100 gramů
  3. Obsluha e-shopu nabere potravinu do papírového sáčku
  4. Vybrané produkty zašlou k vám domů zvolenou dopravou

A co hygiena zaměstnanců e-shopu?

✅ Nemusíte se bát, že by někdo na potraviny sahal neumytýma rukama, protože na webových stránkách píší, že si zaměstnanci před příchodem do skladu vydezinfikují ruce a nasadí roušku. Rovněž si zaměstnanci umyjí ruce před a po balení potravin, které prodávají na váhu. Potraviny poté nabírají lopatkou. Tato opatření shop zavedl v souvislosti s koronavirem (COVID-19).

Výhody a nevýhody online nákupu bez obalu

nákup z bezobalového e-shopu

Část nákupu z e-shopu www.nutiva.cz. Jednotlivé suroviny jsou perfektně zabalené.

Co v něm všechno najdete?

Vybrala jsem některé potraviny, které v e-shopu najdete na váhu. Prodávají jich ale mnohem více, stačí se jen podívat do shopu.

Sortiment neustále rozšiřují a přidávají nové a nové potraviny v BIO a i nebio verzi.

nákup zblízka z bezobalového e-shopu

Na obale najdete informace o produktu - hmotnost, původ, energetické hodnoty, skladování, trvanlivost atd.

Proč nakupovat bezobalově?

Existuje mnoho důvodů, proč je bezobalové nakupování chytřejší. Podívejme se na několik z nich:

Koupíte jen potřebné množství

Nemusíte kupovat celé balení, které je mnohdy zbytečné. Proč kupovat půl kila nebo kilo, když potřebujete jen 100 nebo 200 gramů? Mnohem lepší je koupit méně suroviny a tu celou spotřebovat, než mít doma zbytečné zásoby potravin, které před skončením doby trvanlivosti ani nevyužijete.

potraviny ve sklenene doze

Značně ušetříte

Bezobalové potraviny jsou často levnější než ty v obalu. Neplatíte za zbytečný obal, listing v obchodě a marketing. Jednoduše koupíte dané množství a platíte jen za to, co skutečně dostanete.

Neřešíte, co udělat se zbytkem

Určitě vás štve, když máte doma půl balení čočky, fazolí, cizrny a dalších potravin. Buď je budete mít v uzavřených nádobách, nebo v původním obalu uzavřeném svorkami. Takto uzavřené obaly jsou náchylné k návštěvě škůdců, rozsypání, expiraci, zaskládání jinými obaly atd. Uzavíratelné nádoby nejsou nejlevnější a opět zabírají hodně místa...

Zatímco při nákupu potravin bez obalu toto nemusíte řešit. Žádné zbytky vám nezůstanou, přesně spotřebujete zvolené množství. Nemusíte mít všude poloprázdné pytlíky nebo nádoby.

Nebudete vyhazovat jídlo

Určitě je i vám vyhazování jídla proti srsti, ale někdy to jinak nejde. Schválně uvaříte více jídla, ať vše spotřebujete, ale nikdo to pak nesní. Nebo někdy nějaké potraviny jsou již prošlé a musíte je vyhodit. S nákupem bez obalu toto vymizí a nevyhodíte nic.

Omezíte spotřebu obalů

Obaly z plastu a jiných materiálů jsou všude okolo nás. Nákupem bezobalových potravin trošku naší planetě od zbytečných odpadů pomůžete.

Moje zhodnocení

V e-shopu se příjemně nakupuje. Mají velký výběr a dobré ceny. Stačí vybrat jednotlivé suroviny, naklikat množství, vybrat možnosti dopravy a placení a pak už jen čekat, než vám bude doručen balíček domů.

Měla jsem obavy z toho, že produkty nebudou pořádně zabalené nebo dokonce nepřežijí dopravu. Ale jsou zabalené v pevném papírovém pytlíku a uloženy vedle sebe v krabici, proto se jim nic nestane.

Následně je můžete přesypat do obvyklých nádob a obal využít ještě na něco jiného. Ušetříte tím přemíru plastových obalů, které běžně s mnohými surovinami kupujeme.

Nakupování potravin bez obalu má jen výhody a pokud máte dbáte na ekologii a zero waste, určitě si ho oblíbíte.



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte