BudKocka.cz logo

Bambusová a kovová brčka vydrží mnoho let

Články Zero waste Sára 13. listopadu 2018
eko brčka

Proč vyhazovat po každém použití plastová brčka, když ty z přírodních materiálů můžete použít vícekrát? Brčka se používají nejen při pití míchaných drinků a koktejlů, ale i při pití džusů, smoothies, čaje nebo vody. Ale zrovna plastová brčka nejsou ideální, protože zbytečně zatěžují životní prostředí. Řešením jsou opakovaně použitelná brčka. Zjistěte, jak fungují.

Brčka na více použití mohou být vyrobena z různých materiálů, např. z bambusu, kovu, skla, papíru či slámy. Stačí je vždy omýt a opět použít. Po plastovém brčku už ani nesáhnete, protože tato jsou pro naši přírodu lepší a navíc vypadají zábavně.

Proč si pořídit eko brčka?

Vyberte si z nabídky

Pokud nevíte, co si vybrat, podívejte se na seznam nejlepších brček, která pořídíte v českých eshopech.


Bambusová brčka Blendea - set 2 + 1

bambusova brcka blendea eco set s kartáčkem

V setu získáte dvě brčka z přírodního bambusu, čistící kartáček a pouzdro z lněné látky. Přírodní ručně vyrobená brčka z bambusu jsou dlouhá zhruba 20 cm, mají minimalistický design s hezkým logem Blendea.



Bambusová brčka - sada 4 ks

bambusova brcka s kartackem česká síťovka

Vysoce odolná brčka z certifikovaného bambusu, který je bez chemických postřiků. Vydrží dlouhou dobu, ale nepatří do myčky. K nim patří i kartáček na správné čištění po použití. Vyrábí je česká firma Česká síťovka.



Brčka ze slámy - We-straw

slámová brčka we-straw

Slámová brčka jsou vyrobena z žitných stébel. Jsou jednorázová a sterilizována, aby mohla být použita pro styk s potravinami. Hodí do studených i teplých nápojů. Nemusíte se starat o jejich čistění, hodí se jen na jedno použití. V balení najdete 50 kusů.



Bambusová brčka s kartáčkem - Bambu

bambusova brcka s kartackem bambu

Tato brčka jsou vyrobena z bambusu. Jsou velice odolná, neuvolňují se z nich nežádoucí látky a nejdou cítit po nápojích. Nesmějí se mýt v myčce na nádobí, ale po použití je vhodné je umýt a vysušit. Prodávají se v sadě šesti kusů a k tomu je i kartáček na čištění.



Bambusová brčka z Bali

bambusova brcka z Bali

Tato brčka jsou vyrobena z bambusu na Bali. Jsou dlouhá 20 cm a perfektně se hodí na nápoje a koktejly. Při jejich výrobě se nepoužily žádné chemické látky a jsou zcela nezávadná. Stačí je jen opláchnout, vysušit a znovu použít.



Bambusové brčko - Ecobamboo

bambusove brcko Ecobamboo

Stylové brčko z bambusu značky Ecobamboo je odolné a nepřejímá pachy. Výhodou je, že je dlouhé 20 cm. Je vyrobeno z přírodních materiálů a po dosloužení jej hoďte do lesa.



Bambusové slámky - Mobake

bambusove slamky Mobake

Brčka slovenské značky Mobake vypadají opravdu zajímavě. Na jejich povrchu je gravírováno jméno značky a rovněž nápis Cucaj s bambusom. Prodávají se samostatně nebo v sadě po deseti kusech. Eko slámka je znovupoužitelná a měla by se po použití umýt a vysušit.



Nerezová brčka - U•Konserve

Nerezová brčka - U•Konserve

Nerezová brčka U•Konserve se mohou pochlubit krásným jednoduchým designem, přičemž je na nich pouze logo. Prodávají se kratší i delší. Mohou se umývat v myčce na nádobí a při správné péči vydrží mnoho let. Neobsahují škodlivé látky a jsou vyrobena z nerezové oceli.



Skleněná brčka s kartáčkem

sklěnená brčka

Skleněná brčka jsou vyrobena z čirého tvrzeného skla. Jsou dlouhá 18 cm a každému drinku dodají eleganci. Mohou se mýt v myčce nebo vyčistit kartáčkem.



Kompostovatelná brčka - Preserve

ekko brčka preserve

Tato brčka značky Preserve byla vyrobena v USA z rostlin. Jsou modrobílé barvy, takže je oceníte nejen na party, ale i doma. Nesmějí se používat na horké nápoje, takže jsou ideální na koktejly a drinky. Tato bio brčka jsou vyrobena z rostlin a po dosloužení je můžete kompostovat.


Pokud rádi používáte brčka, vyzkoušejte tato na více použití. Pokud žijete zero waste život, oceníte je. Navíc jsou levná a získáte je v e-shopu.



Názory k článku


Mnohem rozumnější je používat tyto než nějaký plastový, co se použijí jen jednou a zbytečně vygenerují odpad. Možná se tomu někteří teď smějí, ale za pár let už nebude nic z plastu.
Darja, 6. července 2020

Napište, co si o tom myslíte