BudKocka.cz logo

Citron jako čisticí prostředek v domácnosti

Články Bydlení Domácnost Lucie 3. března 2016
citron

V kuchyni bez citrónu nemůžeme ani fungovat - hodí se do čaje, k rybě, do moučníků nebo jej můžeme použít i na čistění, dezinfekci atd. Chcete vědět, kdy vám může obyčejný citron pomoct? Je to skvělý čisticí prostředek, jenž dokáže mnoho věcí rychle a levně.

Citrón je cenný kvůli tomu, že zbavuje zápachu a mastnoty, pomáhá čistit a dezinfikovat. Obsahuje kyselinu citronovou, jež všechno tohle svede. S citrónem můžete skvěle uklidit svou domácnost. Navíc to jde levně a bez chemie.

Citrón na osvěžení vzduchu

Nemáte v oblibě různé spreje a osvěžovače vzduchu, protože jejich vůně je taková umělá a nepříjemná? V tomto případě vám může pomoct citrón. Nakrájejte několik plátků citrónu, které zalijete vlažnější vodou a přidáte k nim i pár kusů hřebíčku.

Tato směs se brzy rozvoní, osvěží daný prostor a také na sebe naváže zápach. Výhodou je, že si budete moct osvěžit pokoj či byt bez jakékoli chemie. Vůně citrónu je velmi příjemná a při nachlazení rozhodně pomůže k lepšímu dýchání.

Na vodní kámen

Citrón a také kyselina citrónová je jedním z účinných prostředků na to, ať se zbavíte vodního kamene. Dá se použít na dřez, umyvadlo, vanu, sprchový kout, rychlovarnou konvici i kávovar. Můžete buď dané místo pokapat šťávou nebo posypat kyselinou citronovou, nebo si vyrobit rozprašovač, jenž se hodí na větší plochy.

Do prázdného rozprašovače nalijte citronovou šťávu (nejlépe zcezenou, ať se rozprašovač neucpe) a pak můžete stříkat na problematické místo. V obou případech je nutné houbičkou nebo hadrem dané místo doleštit, ale to jde velmi snadno.

Do konvice stačí vymačkat šťávu z citronu a nechat chvíli působit. Poté přilijte vodu a pomalu přiveďte k varu. Místo šťávy je možné použít i kyselinu citrónovou.

Na vybělení zašlého prádla

Na zašlé prádlo (ne zabarvené) může pomoct citrónový nálev. Do hrnce přidejte nakrájený citrón na plátky a ten zalijte vodou. Pomalu zahřívejte, dokud nálev nezačne vařit. Následně ho nechejte chvilku (asi 10 minut) odpočinout, přidejte zašlé oblečení a hodinu v něm nechte oblečení ležet. Poté jej klasicky vyperte v pračce.

Záclony pomůže vybělit také prášek do pečiva nebo jedlá soda.

Na odstranění skvrn

Máte na oblečení skvrny, kterých se nemůžete za řádnou cenu zbavit? Vyzkoušejte skvrnu pokapat šťávou a nechejte hodinu až dvě působit, následně klasicky vyperte. Někdy pomůže přidat na dané místo místo šťávy sodu s vodou. To vše záleží na tom, co je to za skvrny. Citrón dobře funguje na skvrny od kávy, čaje, vína nebo ovoce.

Na hezkou barvu ovoce

Nelíbí se vám, když vám hned po chvilce hnědne ovoce? Lehce ho pokapejte šťávou z citrónu a udrží si déle hezkou barvu. Toto pravidlo se dá aplikovat na avokádo, jablka, hrušky, banány aj.

Na mastnoty v mikrovlnce

Trápí vás mastnota v mikrovlnce a nechcete kupovat drahé přípravky? Zkuste jeden trik. Do hrnku vymačkejte polovinu citronu (polovinu většího nebo nebo jeden malý), k tomu přidejte i nakrájenou část citronu a nalijte do poloviny hrníčku vodu. Následně vložte hrníček do mikrovlnky a 5 minut vlňte na nejvyšší výkon.

Díky tomuto kroku se mastnota nebo i zbytky potravy, jež jsou zaschlé, uvolní a jdou pak snadněji setřít mokrým hadříkem. V případě, že to pomůže jen částečně, opakujte znovu tento postup.

Na čištění prkýnek

Dřevěné nebo plastové prkénko jde cítit po zelenině, uzeninách nebo po mase? Zápachu i bakterií se zbavíte právě díky citrónu. Prkýnko bohatě pokapejte čerstvou šťávou z citronu a nechte působit půl hodiny. Následně ho klasicky umyjte. Prkýnko bude vypadat lépe a zredukuje se jeho pach.

Na odstranění zápachu z myčky

I když omyjete nádobí před tím, než ho vložíte do myčky, vždy na něm zbytky jídla zůstanou. Z toho se pak line jistý odér při každém otevření po umytí várky. Před každým mytím je vhodné dát půlku vymačkaného citronu do přihrádky na příbory. Překvapí vás krásná citronová vůně při otevření dvířek po dokončení cyklu.

Na umývání nádobí

Pokud nemáte zrovna jar, zkuste na to jít chytře. Ukrojte silnější plátek z citronu, který posypete jedlou sodou. Následně tím umývejte nádobí, budete se divit, jak snadno zastane i ten nejlepší čisticí přípravek na nádobí.

Na čištění kuchyňské desky

Kuchyňskou pracovní desku z mramoru snadno vyčistíte směsí citronové šťávy a soli. Stačí jen tuto směs rozetřít houbičkou, abyste ji zbavili skvrn. Následně desku umyjte a přetřete hadříkem s kapkou lněného oleje.

Na nelepící struhadlo

Štve vás, že se vám vždy při strouhání sýr přilepí na struhadlo? Zajímavou radou je, že když před strouháním obě strany potřete půlkou citronu a necháte jej zaschnou, již se vám tam sýr nebude lepit.

Máte další rady, jak můžete uplatnit citrón v domácnosti?



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte