BudKocka.cz logo

Kdy se slaví oblíbený Halloween 2024?

Články Zábava Eliška 1. ledna 2024
halloween

Halloween je anglosaský svátek, který vznikl z keltských slavností, avšak začíná se dostávat i do našeho povědomí. Děti u nás nechodí v maskách koledovat po domech, ale užívají si tento svátek ve školkách a školách nebo městských akcích.

kostýmy halloween

Strašidelné kostýmy získáte v tomto e-shopu

Halloween se slaví nejen v anglosaských zemích (USA, Velká Británie, Irsko, Kanada, Austrálie, Nový Zéland), ale také v Japonsku nebo ve Skandinávii. Postupně se rozšiřuje rovněž do dalších zemích, i když třeba jiným způsobem.

dýně halloween

✅ Historie Halloweenu

Konec léta, sklizeň a začátek zimy ve spojení se smrtí je magický den, který navíc staří Keltové slavili jako slavnost Samhain. A to právě vychází na 31. října. 1. listopadu začínal nový rok, kdy se začali v noci vracet duchové mrtvých zpátky na Zemi.

Během staletí se svátek vyvíjel. Předvečer svatých neboli All Hallows' Eve či All Saints' Eve byl brzo zkrácen na Halloween a sloužil k uctívání Všech svatých. Vydlabaná dýně na zápraží slouží k ochraně proti zlým duchům, oděv připomíná duše zemřelých a další prvky Halloween doplňují.

dekorace na párty

Tradiční dekoraci levně získáte v tomto e-shopu

Kdy se slaví Halloween?

👍 Halloween se slaví vždy 31. října. V roce 2024 to vychází na poslední čtvrtek v říjnu.

✅ Symboly a znaky Halloweenu

Vydlabaná a vyřezaná dýně

Vydlabaná dýně se strašidelným obličejem a rozsvícenou svíčkou má za úkol odhánět špatné duchy a umrlce zemřelých. Zapálená svíčka připomíná zemřelé příbuzné. Místo svíčky může být v dýni světýlko nebo blikátko, aby se vytvořil strašidelný obličej ducha.

čokoláda motivy

Čokoládové vzory s motivy získáte v tomto e-shopu

Čarodějnice

Podle starých pověr čarodějnice doprovázejí zlé duchy na jejich cestě. Právě v tu noc mají mnohem větší moc.

Kostýmy

Děti ve strašidelných kostýmech a maskách obcházejí domy, aby si mohly vykoledovat něco dobrého a naopak neprovedly něco špatného těm, co je ignorují a nic jim nedají. Kostýmy znázorňují duše zemřelých.

kostýmy halloween

Kostýmy pro nejmenší získáte v tomto e-shopu

Další symboly

K dalším symbolům patří černá kočka, duchové, košťata, kostlivci, oheň, sovy, výři, výzdoba, černý věnec, halloweenské pečení, líčení atd.
K tomu se často nejen v zahraničí konají halloweenské průvody a vysílá se v televizi více tématických filmů.

pečení halloween

Potřeby na pečení získáte v tomto e-shopu

Trick-or-treat

Koledu, nebo vám něco provedu. Děti, které se oblékají do masek a kostýmů, si chtějí něco po sousedech vykoledovat, jinak mohou něco provést. Tento zvyk se u nás nedodržuje, v anglosaských zemích je však velmi oblíben.

dekorace na párty

Tradiční dekoraci levně získáte v tomto e-shopu

Je to už jen komerční svátek

Tak jako z jiných svátků, tak i z Halloweenu se stal komerční svátek, čehož využívají prodejci všude možně a na původní smysl se zapomnělo. Můžete si koupit či půjčit kostýmy a masky, nechybějí ani různé halloweenské dekorace a ozdoby v obchodech nebo se prodávají vyřezané dýně.





Názory k článku


Moc se mi líbí Helouvín. Líbí se mi strašidelná atmosféra a všecko kolem něj. Škoda že ho u nás lidi odsuzují, Většinou jsou to ti staří, moje generace už ne.
Kiki, 14. října 2023

Napište, co si o tom myslíte