BudKocka.cz logo

Jak se naučit vařit a péct? Devět receptů pro začátečníky, které zvládne každý

Články Rady Recepty Veronika 10. březen 2014
vaření


Ne každá žena odkouká od své maminky nebo babičky, jak ony vaří. A v dnešní uspěchané době třeba nemají vůbec čas nebo nechtějí svou dceru naučit vařit. Často to může dospět do situace, že matka je zbytečně vzteklá při učení a ta raději po ní už nikdy nic nechce. Tak nezbývá nic jiného, než abyste se naučila vařit sama. Na vaření není nic těžkého, jen musíte proniknout do tajů vaření. Podívejte se tady na několik jednoduchých receptů s velmi srozumitelným postupem, který vám zajisté pomůže vytvořit něco dobrého.

Nejlepší je naučit se vařit postupně. Nejprve se naučte jednoduchá jídla, až poté začněte s těmi těžšími. S každým dalším jídlem vám to půjde lépe a zvládnete poté toho více.

Kde hledat inspirace?

V kuchařkách nebo na internetu najdete mnoho receptů, některé jsou jednoduché, jiné těžké, rychlé nebo zdravé. Určitě najdete takový, který se vám bude líbit. Ze začátku hledejte jednoduché recepty, ty poznáte podle toho, že mají krátký postup a používá se při jejich přípravě málo surovin. Můžete se inspirovat i tady. Podíváme se na několik jednoduchých receptů, které zajisté zvládnete, protože jsou snadné.

Jak se rychle naučit vařit? Vyzkoušejte tyto recepty

Podívejte se na jednoduché recepty s velmi srozumitelným postupem. Vždy ho přesně následujte. Určitě se vám to s ním podaří. Tyto pokrmy jsou rychlé a zdravé, tak je vyzkoušejte. A pokud se vám nepodaří napoprvé, tak napodruhé ano. Při vaření anebo pečení se zklidněte, buďte nejlépe sama doma, ať vás někdo nerozptyluje a vyzkoušejte daný recept. Návod se nehodí jen pro ženy, ale i pro muže.

1. Míchaná vajíčka

Suroviny:
4 vejce
1 cibule
5 plátků anglické slaniny
sůl, pepř
1 - 2 lžíce oleje
pažitka nebo jarní cibulka

Postup:
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Anglickou slaninu také nakrájejte na kostičky.
2. Zapněte sporák a do hluboké pánve (např. WOK) nalijte 1 - 2 lžíce oleje, rozehřejte olej.
3. Poté vyzkoušejte, zda je olej rozehřátý. Hoďte tam kousek cibule, jestli už olej prská. Pokud ano, přidejte zbytek cibule. Pokud ne, chvíli počkejte a opět vyzkoušejte. Cibuli občas promíchejte.
4. Jakmile bude cibule osmažená a trošku růžová, přidejte nakrájenou slaninu. Opět smažte, dokud nebude osmažená.
5. Do většího hrníčku postupně přidejte rozklepnutá vejce, vždy je očichejte, jestli nesmrdí. Pak je přidejte do pánvičku.
6. Lehce osolte a opepřete. Smažte je několik minut, nezapomeňte na míchání.
7. Když budou vejce hotová (nebudou syrová), odstavte je a můžete je servírovat.
Míchaná vejce posypejte nakrájenou pažitkou nebo jarní cibulkou.



2. Smažený řízek v trojobalu + brambory na másle

Suroviny:
4 plátky vepřového masa (kýty)
200 g hladké mouky
2 vejce
200 g strouhanky
pepř, sůl
olej
800 g brambor
50 g másla
sůl, kmín

Postup:
1. Nejprve si připravte trojobal. Do mísy nebo hlubokého talíře dejte mouku, do druhé rozklepněte vejce a do třetí strouhanku. Do druhé mísy s vejci přidejte sůl, pepř nebo další koření. Vejce pak vidličkou rozšlehejte.
2. Maso omyjte a poté jej osušte ubrouskem nebo po opláchnutí nechte z něj slít vodu.
3. Pokud máte rovnou plátky, nemusíte nic řešit. Pokud ale máte kýtu vcelku, tak ji nakrájejte na plátky.
4. Následně je nutné maso z obou stran paličkou naklepat. Aby vás maso při klepání nepocákalo, přiložte přes něj potravinářskou fólii a klepejte.
5. Maso lehce na bocích nakrojte, aby se při smažení nezkroutilo.
6. Následně řízky obalte v mouce, pak je obalte v rozšlehaném vajíčku a poté ve strouhance.
7. Na pánev nalijte dostatek oleje a nechte jej rozpálit. To, že je rozpálený, poznáte podle toho, že když tam hodíte drobek strouhanky, začnou se kolem něj v oleji tvořit bublinky a olej začne prskat.
8. Řízky rychle osmažte prvně z jedné strany a poté z druhé strany. Nato jej vyjměte z pánve.
9. Během přípravy dejte vařit oloupané a propláchnuté brambory s vodou, špetkou kmínu a soli. Jakmile budou brambory měkké tak akorát, slijte vodu, přidejte do hrnce proužky másla a brambory promíchejte.
Řízek podávejte s brambory a libovolnou zeleninou.

vepřový řízek

3. Kuřecí nudličky + vařená rýže

Suroviny:
500 g kuřecích prsou
2 cibule
2 stroužky česneku
sůl, mletý pepř, mletá paprika
olej
250 g rýže

Postup:
1. Kuřecí prsa omyjte, nakrájejte na nudličky a vložte do mísy. Lehce je osolte, opepřete a posypte paprikou. Přidejte k nim prolisovaný česnek a dvě lžíce oleje. Všechno promíchejte, přikryjte mísu a na dvě hodiny vložte do lednice.
2. Pak mísu z lednice vytáhněte. Rozpalte olej a nejprve osmažte nakrájenou cibuli.
3. Poté osmažte i maso. Smažte rychle a důkladně. Stačí jen pár minut.
4. V případě potřeby můžete přidat i trošku vody. Až budou nudličky hotové, odstavte pánev ze sporáku.
5. Ještě před samotným omýváním masa připravte rýži. Sypanou rýži propláchněte ve studené vodě, přidejte k ní novou vodu (množství píší na obalu) a sůl. Za občasného míchání ji uvařte, dokud nebude akorát měkká.
Kuřecí nudličky podávejte s rýží a zeleninovou oblohou.



4. Pečený pstruh + bramborová kaše

Suroviny:
4 střední pstruzi chlazení
mořská sůl, kmín
24 plátků anglické slaniny
máslo
hladká mouka
800 g brambor
200 ml mléka
50 g másla

Postup:
1. Pstruhy pořádně omyjte a na každé straně jej třikrát nařízněte. Do vnitřku nasypte sůl a kmín, přidejte tam též plátky másla. Do zářezů vložte přeloženou slaninu.
2. Pstruhy obalte ze všech stran v mouce.
3. Ryby umístěte na plech, který je buď vyložený pečicím papírem, nebo vymazaný máslem. Dejte na ně tenké plátky másla.
4. Následně plech vložte do trouby, kterou jste ale již vyhřáli na 180°C. Pečte je asi 25 minut.
5. Mezitím oloupejte brambory, propláchněte a dejte vařit společně solí a kmínem. Po uvaření brambory slijte, přidejte k nim máslo a začněte je mixérem mixovat. Postupně přidávejte mléko, dokud nevznikne vláčná kaše.
Pečeného pstruha podávejte s bramborovou nebo vařenými brambory a čerstvou zeleninou.

pečený pstruh

5. Langoše

Suroviny:
500 g hladké mouky
špetka soli
400 ml mléka nebo vody
1 čerstvé droždí (42 g)
lžička cukru
olej
strouhaný sýr, česnek, kečup,...

Postup:
1. Nejprve připravte kvásek. Ohřejte dvě deci mléka, aby bylo trošku teplé. Do něj rozdrobte droždí a přidejte cukr. Nechte jej v teple asi deset minut, během této doby kvásek vzejde.
2. Promíchejte mouku se solí a přidejte k ní hotový kvásek. Postupně těsto hnětejte a přidávejte zbytek mléka. Těsto musí být dobře propracované.
3. Lehce vršek těsta posypejte hladkou moukou, přikryjte mísu utěrkou a dejte kynout na nejméně půl hodiny do tepla.
4. Z těsta poté vytvořte tenké placičky a opět je nechte deset minut kynout. Na to je ještě více roztáhněte.
5. Následně rozpalte na pánvi olej a z obou stran jednotlivé placičky osmažte.
Po osmažíme odsajte ubrouskem z každého langoše tuk a ozdobte jej. Klasika bývá prolisovaný česnek, kečup a strouhaný sýr, ale můžete zvolit cokoliv dle své chuti.

česneková polévka

6. Česneková polévka se sýrem

Suroviny:
1,5 litru vody
sůl, pepř
sušená majoránka
česnek podle potřeby
80 g strouhaného sýru
4 krajíce chleba olej

Postup:
1. Uvařte vodu, do které přidejte sůl, pepř či další koření. Je možné použít na dochucení i nějaký bujón. Těsně před koncem vaření, přidejte do vody 2 prolisované stroužky česneku a trošku majoránky.
2. Během toho nakrájejte chleba na kostičky, v pánvi rozpalte olej a zprudka osmažte tyto krutony.
Do talířů dejte krutony, prolisovaný česnek podle chuti, strouhaný sýr a zalijte uvařenou vodou.

7. Palačinky

Suroviny:
300 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce
500 ml mléka
olej na smažení
marmeláda, šlehačka, ovoce,...

Postup:
1. Ve vyšší nádobě rozmixujte mouku se solí, vejci a mlékem. Těsto musí být velmi hladké.
2. Poté rozpalte pánev a lehce ji potřete olejem.
3. Naběračkou naberte těsto a vlijte jej na pánev. Pánvi můžete nahnout do stran, aby se těsto rozlilo po celém dnu.
4. Smažte z obou stran a vyjměte z pánve.
Hotové palačinky můžete potřít marmeládou a zatočit nebo přeložit, ozdobit šlehačkou, ovocem, apod.

8. Litý koláč s ovocem

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
0,5 hrnku cukru
1 prášek do pečiva
100 ml oleje
1 vejce
1 hrnek mléka
ovoce - borůvky, maliny, jahody,...
Drobenka - 50 g másla, 75 g cukru krystalu, 100 g hrubé mouky
máslo a mletý kokos

Postup:
1. V míse promíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Poté přidejte olej, vejce a mléko. Těsto by nemělo být moc husté.
2. Poté vymažte plech máslem a posypejte kokosem. Můžete použít i formu na koláč, množství vyjde na dvě dávky.
3. Připravte si drobenku, smíchejte mouku a cukr, přidejte nakrájené máslo. Prsty danou hmotu propracujte.
4. Na plech nalijte těsto a na něj naházejte přebrané a propláchnuté ovoce. Posypejte rovnoměrně drobenkou.
5. Plech vložte do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečte asi 40 minut.
Koláč nakrájejte a podávejte.

9. Linecké cukroví

Suroviny:
200 g hladké mouky
60 g cukru moučky
1 vanilkový cukr
125 g másla pokojové teploty
2 žloutek
marmeláda
kůra z bio citronu

Postup:
1. Smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, trošku kůry se žloutky a máslem.
2. Těsto pořádně propracujte. Poté jej zabalte do potravinářské fólie a vložte na hodinu do lednice.
3. Pak jej vytáhněte, po pár minutách zapněte troubu na 180°C a vyválejte jej. Různými vykrajovátky vykrojte hvězdičky, srdíčka, stromečky,...
4. Vykrojené tvary položte na plech, na kterém je pečicí papír.
5. Následně vložte plech do vyhřáté trouby a pečte asi 8 minut.
6. Studené cukroví spojte k sobě marmeládou. Linecké změkne do týdne.

Jak můžete vidět, vaření ani pečení není vůbec složité. Chce to akorát najít si na to klid, ať vás nikdo neotravuje a pustit se do toho.





Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte