Pizza - jednoduchý recept
Životní styl Recepty Veronika 16. srpna 2012Pizza je bezpochyby jedním z nejoblíbenějších pokrmů. Není nic snadnějšího než si ji objednat z pizzerie nebo si na ni zajít. Co když to ale chcete změnit a uděláte si ji doma? Výhodou domácí přípravy pizzy je ta, že víte, co v ní máte.
Nepoužijete tam různá éčka, nekvalitní suroviny a oschlou zeleninu, ale přesně to, co si vyberete. Možná si říkáte, že upéct pizzu je složité, ale vůbec tomu tak není. Připravíte těsto a na něj dáte to, jakou pizzu si chcete vyrobit.
Těsto na pizzu
Potřebujeme:
350 g hladké mouky (nejlépe 00)
kávová lžička soli
lžička cukru
12 g čerstvého droždí (5 g sušeného droždí)
20 ml olivové oleje
220 ml vody
Postupujeme:
Promícháme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, který zalijeme trošku teplou vodou (asi jen 100 ml).
Do vody rozdrobíme čerstvé droždí a přidáme cukr. Necháme chvíli kynout.
Následně po vykynutí kvásku přidáváme za postupného zpracovávání těsta vodu.
Těsto dobře zpracujeme, aby se nelepilo k míse.
Pak mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 45 minut.
Těsto vyválíme, naneseme na něj omáčku a další suroviny.
Omáčka na pizzu
Potřebujeme: 300 g prolisovaných rajčat, 2 stroužky česneku, olivový olej, sůl, bazalka
Smícháme prolisovaná rajčata s prolisovaným česnekem, olivovým olejem, solí a natrhanou bazalkou. Prolisovaná rajčata koupíme nebo připravíme.
A co dát na pizzu?
Odpověď je jednoduchá - to, co máte rádi. Sýr, šunku, salám, krevety, zeleninu, ovoce, maso, olivy, bylinky a podobné potraviny.
Pizzu pečeme v troubě, kterou jsme nejprve vyhřáli na 250°C, několik minut.
terla, 8. listopadu 2014