BudKocka.cz logo

Česnečka - recept na vyprošťovák

Recepty Lucie 31. prosince 2022
česnečka

Přehnali jste to s pitím a potřebujete po kocovině vyprošťovák? V tom vám pomůže klasická česnečka. Česnek dokáže divy a ve spojení s dobrými surovinami vás vrátí zpět do reality. Jak si ji připravit?

k b

Česnečka neboli česneková polévka slouží nejen jako vyprošťovák po opici, kterou může připravit doma naprosto každý. Recept na česnečku je velice snadný a potřebujete k němu jen pár surovin.

Receptů existuje celá řada. Některé jsou s vejcem, slaninou, sýrem nebo bez brambor. My se podíváme na jeden klasický recept, díky kterému bude česnečka poctivá a silná.

Recept na česnečku

Ingredience:
2 - 3 brambory
1 cibule
kousek anglické slaniny
6 - 8 stroužků česneku
1 - 2 vejce
hrst strouhaného sýru
sádlo nebo olej
800 ml vývaru nebo vody
sůl, pepř
kmín, majoránka
krutony

Postup:
1. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostky. Poté bramborové kostky uvaříme v osolené vodě s celým kmínem. Nesmí být ale úplně hotové a z vody je vyjmeme.
2. Dále nakrájíme oloupanou cibuli na kostičky, anglickou slaninu také na kostičky a osmažíme je na malém množství tuku.
3. Do hrnce přilijeme vývar. Pokud nemáme vývar, tak do něj nalijeme vodu, kterou trošku okořeníme kmínem, pepřem a solí, nebo jako další možnost je přidání bujónu. Necháme chvíli projít varem.
4. Do vývaru přidáme brambory a vejce, která rychle promícháme. Předem v hrníčku rozšleháme vajíčka se špetkou soli a pepře.
5. Poté přichází na řadu dochucení polévky. Pokud je málo slaná, přidáme sůl. Hodí se do ní přidat i mletý pepř nebo drcený kmín. Nezapomeneme ani na prolisovaný stroužek česneku. Chvíli ještě povaříme.
6. Následně česnečku odstavíme, přidáme sušenou majoránku a prolisovaný česnek.
7. Polévku podáváme s krutony, rozmělněným česnekem a strouhaným sýrem.

Množství česneku je na vás

Správná chuť této polévky je prostě česneková. Někdo ale má rád větší množství česneku, chce, aby byla pořádně silná a poctivá. Někdo má zase s chutí česneku problém a někomu vadí na žaludek. Vždy tedy záleží na tom, jak jste na tom s ním vy.

Česneku by nemělo být ani málo, ani hodně. Znáte to. Přiměřeně. Zpravidla při její přípravě využijete nejméně pět stroužků česneku. Ať se bude jednat o vyprošťovací polévku po kocovině, nebo třeba o pomoc při nachlazení.

Jak udělat krutony?

Chleba nakrájíme na plátky a pak na kostičky. Na kostičky můžeme nakrájet i rohlík nebo bagetu. Na pánvi rozpustíme máslo nebo sádlo a rychle opékáme je, dokud nebudou zlatavé. Přidáme k nim prolisovaný česnek nebo bylinky. Krutonky se hodí nejen k této polévce, ale rovněž k jiným (např. cibulová, dýňová).



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte