Dieta podle ájurvédy – způsob stravování starý tisíce let
Hubnutí Zdraví Markéta 4. března 2019Ájurvéda je 5000 let staré hinduistické učení, pojem lze přeložit jako „věda o životě“. Nabízí jednu z nejrychlejších a nejefektivnějších cest ke komplexnímu zdraví. Jednoduchý systém stravování je určen pro každý tělesný typ, tzv. „dóšu“. Výhody jídelníčku podle vašeho typu se neprojevují jen ve fyzické kondici, ale i v duševní a emocionální pohodě.
Tento holistický přístup ke zdraví (tzn. takový, který se nesoustředí jen na fyzično, ale i na duševní příčiny) umožňuje lidem stát se vyrovnanými, vitálními a spokojenými s minimem úsilí. Ájurvéda je prastarý, ale zároveň rychlý a účinný způsob řešení i našich současných problémů.
Váta dóša (princip pohybu)
Pokud u vás převládá váta, znamená to, že máte lehké kosti, jste spíše štíhlá a vysoká, chodíte a pohybujete se rychle. Vaším nejdůležitějším orgánem je tlusté střevo, elementem vzduch. Jste kreativní, impulzivní, máte tendence se přepínat a být pak hodně unavená, rychle se učíte, ale také snadno zapomínáte, jste citlivá, občas náladová (někdy jste veselá a živá, jindy podrážděná), můžete mít suchou pleť. Máte ráda teplo. Potřebujete pohyb a rychlost, ale nezapomeňte se občas držet při zemi, je důležité pro vás dodržovat pravidelný denní režim.
Pokud je váta v nerovnováze, může se to u vás projevit zácpou, dehydratací, úzkostí, studenými končetinami, častými virovými infekcemi, hubnutím a poruchami spánku.
Potraviny pro typ váta
Vyvážený jídelníček pro lidi, u kterých převažuje váta, vyžaduje jídlo, které vyživuje a hydratuje tělo a je lehce stravitelné. Vyhýbejte se trpkým, ostrým a pikantním pokrmům, dejte přednost sladkým, kyselým a slaným.
Ovoce (hlavně sladké a ne sušené): meruňky, avokádo, banány, ostružiny, třešně, višně, čerstvé fíky a datle, hrozny, grapefruit, mango, melouny (kromě vodních), nektarinky, pomeranče, papája, broskve, ananas, švestky, maliny, jahody, kiwi, citrony.
Zelenina (vařená nebo dušená, ne syrová, nejlépe s obsahem škrobu): artyčok, chřest, řepa, mrkev, okurky, zelené fazolky, pórek, olivy, cibule, česnek, pastinák, brambory (hlavně sladké), řeřicha, cuketa, ředkvičky, tuřín.
Obiloviny (také hlavně vařené): amarant, oves, pšenice, bílá rýže basmati.
Mléčné produkty (všechny s mírou): teplé mléko, jogurty, přepuštěné máslo (ghí), podmáslí, sýr.
Luštěniny, ořechy a semena (vše s mírou): fazole adzuki a mungo, čočka, para, kešu, pistáciové, piniové, pekanové, lískové a vlašské ořechy, arašídy, mandle, slunečnicová, lněná, sezamová a dýňová semínka.
Oleje: mandlový, olivový, sezamový.
Sladkosti (přírodní): javorový sirup, melasa, med.
Koření: kardamom, skořice, hřebíček, kmín, fenykl, česnek, zázvor, hořčičné semínko, sůl, sezam, koriandr, černý pepř.
Živočišné produkty: hovězí (občas), kuřecí nebo krůtí (bílé maso), kachna, sladkovodní ryby, mořské plody (krevety), vejce.
Čaje: heřmánkový, fenyklový, zázvorový, citronový.
Pitta dóša (princip energie)
Pokud u vás převažuje pitta, máte střední, spíše svalnatou postavu, jste bystrá, asertivní, sebevědomá, pracovitá, metodická, extrovertní, vůdčí až autoritativní, vášnivá, romantická, soutěživá, milujete výzvy. Máte dobré trávení a apetit, dominantní orgány jsou tenké střevo a žaludek a elementem oheň. Vaše pleť je světlá a náchylná k spálení na slunci. Na rozdíl od váty máte raději chladnější prostředí.
Když je pitta v nerovnováze, projevuje se to agresivitou, nedůtklivostí, průjmem, pocením, divokými sny, silnými pocity hladu a poruchami trávení, podrážděním kůže, častými bakteriálními infekcemi, pálením žáhy.
Potraviny pro typ pitta
Ovoce: Podobně jako u váty dávejte přednost sladkému, kyselé a trpké pro vás při dietě není vhodné. Můžete i vodní meloun.
Zelenina (i syrová): Smíte i to, co váta dóša plus brokolici, papriku, růžičkovou kapustu, květák, hrášek, dýně, celer.
Obiloviny: ječmen, oves, bílá rýže basmati, pšenice. Vyhýbejte se amarantu, pohance, prosu, ovesnému müsli, quinoe, hnědé rýži a žitu.
Mléčné produkty: S mírou. Vyhýbejte se podmáslí, tvrdému a feta sýru, kysané smetaně a jogurtům.
Luštěniny, ořechy a semena: různé druhy fazolí, cizrna, tofu, kokos, dýňová a slunečnicová semínka, psyllium. Na rozdíl od váty škodí většina druhů ořechů, mandle, sezamová i lněná semena a čočka.
Oleje: kokosový, olivový, slunečnicový.
Sladkosti: javorový sirup, koncentrát z ovocného džusu, sirup z ječného sladu a hnědé rýže a ostatní sladidla kromě medu a melasy.
Koření: kardamom, skořice, koriandr, fenykl, šafrán, hřebíček, kurkuma, kmín, kari, máta.
Živočišné produkty: kuřecí a krůtí bílé maso, vaječný bílek, sladkovodní ryby. Vyhýbejte se hovězímu, jehněčímu, vepřovému, kachnímu a zvěřině, vaječným žloutkům a mořským plodům (kromě krevet, ale i ty s mírou).
Čaje: fenyklový, heřmánkový, mátový, lékořicový, z červeného jetele.
Kapha dóša (princip struktury)
Fyzicky ji charakterizuje sklon k nadváze, má těžší kosti, je robustní. Dominantním orgánem je hrudník, prvky země a voda. Jste vytrvalá, silná, uvolněná, bezstarostná, spolehlivá, soucitná, vřelá. Pomaleji chodíte a mluvíte, je pro vás těžší učit se, ale máte dobrou paměť. Míváte tendence viset na lidech nebo věcech. Na rozdíl od váty občas zkuste vybočit z vaší rutiny.
Pokud je kapha v nerovnováze, máte sklony k letargii, nadměrnému spaní a prokrastinaci. Z fyzických příznaků je to pak přibírání, časté kvasinkové infekce a záněty nosních dutin, respirační onemocnění, zadržování vody.
Potraviny pro typ kapha
Ovoce (hlavně dostatečně zralé): jablka (i granátová), meruňky, jahody, třešně, brusinky, sušené fíky, mango, broskve, hrušky, švestky, rozinky. Pozor na sladké a kyselé ovoce (banány, datle, citrusy), může vám zhatit hubnutí.
Zelenina: různé druhy, kromě sladké a šťavnaté.
Obiloviny: ječmen, kukuřice, proso, amarant, pohanka, müsli, rýže basmati, žito, pšenice.
Mléčné produkty: přepuštěné máslo (ghí), kozí mléko, nízkotučné podmáslí, jinak omezovat.
Luštěniny, ořechy a semena: různé druhy fazolí kromě šarlatových a mungo, čočka, hrách, cizrna, lněná, dýňová a slunečnicová semínka (s mírou). Škodí většina druhů ořechů, sója a výrobky z ní (tofu, tempeh).
Oleje: kukuřičný, hořčičný olej.
Sladkosti: med místo cukru.
Koření: různé, kromě soli, může být i ostré.
Živočišné produkty: kuřecí a krůtí tmavé maso, vejce. Nevhodné jsou pro vás ostatní druhy masa včetně sladkovodních ryb a mořských plodů.
Čaje: skořicový, mátový, malinový, z pískavice (řecké seno).
Příprava jídla podle ájurvédy
Ať už trpíte nerovnováhou své „dóši“, kterou potřebujete napravit, nebo chcete konzumovat potraviny připravené podle ájurvédských postupů pro celkové zlepšení zdraví, vybírejte hlavně jednoduchá jídla, která dodávají tělu základní živiny. Takové pokrmy se skládají hlavně z několika druhů zeleniny s některými základními typy koření a bílé rýže basmati či luštěnin podle vaší „dóši“. Vaše dieta a strava může vypadat nudně, ale tělu pomáhá.
It's my life je zajímavá dieta, kterou můžete taktéž vyzkoušet.
Například pokud připravujete zeleninu s kořením, používejte pánvi wok a přidejte malé množství oleje (podle svého typu). Nechte olej rozehřát na mírném plameni a cca po minutě přidejte koření. Poté přihoďte na kostičky nakrájenou zeleninou a trošku vody, aby se zelenina udělala v páře, ne pod vodou. Za stálého míchání přidejte mleté koření. Zeleninu za občasného míchání nechte dusit, dokud se voda neodpaří, pak okamžitě zhasněte plamen. Dolijte zeleninu přepuštěným máslem nebo olejem a promíchejte. Podávejte s rýží basmati, čočkou nebo jiným druhem luštěniny, který je pro vás vhodný.