BudKocka.cz logo

Připravte si výborné domácí panini!

Recepty Eliška 11. říjen 2015
Panini


Italský zapékaný sendvič, který je znám pod názvem panini, se zařadil mezi oblíbenou pochoutku také u nás. Můžete jej koupit nejen v některých pekařství, ale i fast-foodech, bistrech nebo také v obchodech. Pokud byste si ho raději připravili doma, tak vám nic nebrání. Recept na panini je totiž velice jednoduchý, proto ho zvládne doma naprosto každý.

Zapečený sendvič má na sobě typické pruhy, které vznikají tím, že se panini griluje. Sendvič je naplněn zpravidla několika různými ingrediencemi, které vytvoří z panini skvělou svačinku. Stačí si jen vybrat suroviny a ty naskládat do pečiva.

Pečivo (bageta, bagetka, ciabatta nebo krajíc chleba či rohlík) se naplní vybranými ingrediencemi, následně se dá na chvíli zapéct na speciálním grilu, který připomíná sendvičovač, ale má typické žebrování a pochoutka je na světě.



Jak udělat panini? Vyzkoušejte recepty

Panini s pršutem a mozzarellou

Suroviny:
4 bagetky
4 plátky pršutu
4 plátky mozzarelly
1 rajče
4 lístky bazalky
olej

Postup:
1. Bagetky rozkrojíme, na jednu polovinu dáme plátek pršutu, mozzarelly, tenký plátek rajčete a lístek bazalky.
2. Poté přikryjeme druhou stranou bagetky a trošku potřeme vnější stranu olejem.
3. Pak je dáme na chvíli zapéct na grilu na panini nebo zapečeme jiným způsobem.

Panini se šunkou a sýrem

Suroviny:
4 bagety (střední velikost)
8 plátků vepřové šunky
8 plátků sýra (Eidam, Ementál)
máslo
olej

Postup:
1. Bagety rozkrojíme a jednu polovinu namažeme tenčí vrstvou másla. Na něj pak dáme rozložený plátek šunky, na něj sýr a přeložíme přes něj sýr.
2. Nato přikryjeme druhou polovinou bagety a vršek potřeme olejem.
3. Na chvíli dáme zapéct na speciálním grilu.

Domácí sýrové panini

Suroviny:
4 bagety
100 g Nivy
100 g Ementálu
100 g Goudy
100 g Eidamu
olej

Postup:
1. Sýry nakrájíme na plátky a rozkrojíme bagety.
2. Rovnoměrně bagety poklademe různými druhy sýrů, niva by ale měla být uprostřed. Přiložíme na bagety vršek a potřeme lehce olejem.
3. Položíme na rozpálený gril a dáme na chvíli zapéct.

Panini s kuřecím masem

Suroviny:
4 bagety
2 kuřecí prsa
2 stroužky česneku
sůl, pepř
4 plátky Goudy
bylinkové máslo
olej

Postup:
1. Nejprve si připravíme marinádu z prolisovaného česneku, soli, pepře a oleje. Omytá prsa pořádně marinádou potřeme a necháme v lednici na dvě hodiny marinovat.
2. Poté prsa grilujeme nebo upečeme.
3. Hotové kuřecí nakrájíme na plátky.
4. Bagety přepůlíme, namažeme máslem, na něj vyskládáme kuřecí plátky a přidáme plátek sýra.
5. Uzavřeme horní částí bagety, kterou zlehka potřeme olejem a dáme zapékat.



V čem panini zapéct?

Na zapékání panini je ideální sendvičovač nebo gril, který je určený na panini. Vypadá jako klasický sendvičovač, ale má vroubkování a může se tam kromě pečiva dát zapéct i zelenina, uzeniny atp. Tento přístroj stojí od 800 Kč, záleží na značce, velikosti a kde si jej pořídíte. Taktéž se dá pořídit speciální pánev s vroubkování a vroubkovanou pokličkou, taktéž je určená na panini i jiné potraviny.

přístroj na panini gril

Russell Hobbs Cook home panini gril 3v1

Pokud ale žádný z těchto pomocníků nemáte, vystačíte si s klasickým sendvičovačem, vroubkovanou pánví nebo i normální pánví nebo troubou, pokud oželíte vroubkování. Důležité je sendvič pořádně zapéct tak, aby vršek byl křupavý a vnitřek lahodně propečený.

Kde si můžete panini koupit?

Pokud byste si ho doma vůbec nechtěli připravovat a raději byste věděli, kde ho koupit, podívejte se na nabídku různých zařízení. Vybíráme například:

Dále je možné panini koupit v mnoha obchodech, prodává je například Crocodille a to rovnou v 6 variantách, Pierre Baguette v 5 verzích atd.

Připravujete si domácí panini nebo si na něj někam zajdete?





Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte