BudKocka.cz logo

Změna času z letního na zimní ⏰

Články Novinky Lucie 3. ledna 2023
změna času

Opět si po několika měsících posuneme hodinky, tentokrát o hodinu zpět a přidáme si trošku spánku. Víte, kdy přesně bude změna času 2023 a co to pro všechny znamená? Pro někoho se jedná o příjemnou skutečnost, neboť si přispí a ráno uvidí dřív tmu. Pro někoho o nepříjemnou, špatně se vyspí, v práci bude o hodinu déle a rozhodí mu to celý biorytmus.

Poslední změna času byla na jaře, kdy se měnil čas ze zimního na letní čas. Nyní se v roce 2023 bude měnit čas znovu. Čas se změní na standardní (zimní) a v noci se nám přidá jedna hodina k dobru.

✅ Kdy je změna času na zimní čas?

Již v neděli 29. 10. 2023 končí letní čas a začne zimní čas. Tato změna času proběhne tradičně v noci, kdy si ve 3:00 posuneme hodiny o 1 hodinu zpět na 2:00. Ve výsledku to znamená, že si hodinu spánku v noci přidáme nebo naopak budeme o hodinu více pracovat. Noc bude o hodinu delší. Tato změna se netýká pouze Česka, ale také některých evropských zemí.

☑️ Změna času je pro citlivé jedince problematická

Ačkoliv to většině populace tak nepřipadá, tak změna času může u citlivých jedinců vyvolat různé negativní dopady, protože má vliv na vnitřní biorytmus. Objeví se u nich únava, dezorientace, ospalost, bolesti hlavy atd. Na tuto změnu si mohou zvykat až týden.

Právě změna letního času na zimní a naopak je již delší dobu vědci kritizována, protože nepřináší žádné klady a ušetření a pro lidský organismus je to prý zbytečně zatěžující záležitost. Vadí skřivanům i sovám. Vznikají i různé petice nejen odpůrců, ale také zastánců pro jeho zachování.

✅ Proč se vůbec mění?

Původním záměrem bylo ušetřit na svíčkách, změnu času zavedl již v roce 1784 Benjamin Franklin. V naší zemi byla zavedena v roce 1915 a 1916 za války kvůli úspoře energií, pak se změnily ručičky až v letech 1940 - 1949 opět kvůli úspoře energií. Nakonec se zavedla až v roce 1979 a ta trvá až dosud.

Pozitivní na letním čase je skutečnost, že je v létě večer déle světlo, čehož se využívá při grilování, chození ven nebo při jiných akcích.

☑️ Projeví se změna času na výplatě?

Pokud máte měsíční tarif (jste odměňování pevnou částkou za měsíc), hodina navíc nebo hodina méně se u vás neprojeví. Pokud ale máte hodinový tarif (odměna je dána podle odpracovaných hodin), dostanete o hodinu více nebo při změně ze zimního času na letní méně. Příplatky za přesčas se nedostávají, protože se podle nařízení vlády nejedná o přesčas, příplatky za práci v noci a o víkendu dostanete.

Jak již bylo řečeno, někteří tuto změnu nemají rádi a jiní ji naopak vítají. Ať už se řadíte do první nebo druhé skupiny, zatím si hodinky musíme v neděli posunout všichni.

Máte rádi změnu času?



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte