BudKocka.cz logo

Co nepatří do sušičky? Co tam nedávat?

Domácnost Články Lucie 4. února 2020
sušička a pračka

Sušička prádla je praktický pomocník, bez něhož si řada žen (a mužů) nedokáže představit existenci. Ušetří vám čas, žehlení a odstraní prach, chlupy a alergeny. Na druhou stranu při nesprávném používání vám může zničit oblečení. Stejně jako do pračky nepatří některé kousky, tak ani do sušičky nedávejte všechno oblečení, ať se vám nezničí.

Pokud teprve se sušičkou začínáte, pravděpodobně vám několik prvních kousků prádla zničí. Není to tím, že byla vaše sušička nekvalitní, ale tím, že jste tam dala něco, co tam nepatří. Místo prádla, které je nadýchané a suché, z ní vytáhnete sražený kus hadru, který můžete hodit do koše. V čem děláte chybu a co byste měla udělat příště lépe?

V první řadě přečtěte si manuál ke své sušičce, kde se píše, co smíte a nesmíte sušit. Každá sušička je jiná, novější může mít speciální programy a ty pak můžete použít na jemné prádlo, starší je mít nemusí. Zpravidla jsou novější sušičky vybaveny lepšími programy, díky kterým se vám nezničí svetr nebo halenka.

Čtěte symboly na oblečení

Jestli můžete dané oblečení vložit do sušičky prádla, jednoduše zjistíte na štítku. Na štítku jsou symboly nejen pro sušení, ale i pro žehlení a praní. Jednoduše poznáte, jestli je můžete nebo nemůžete dát oblečení do sušičky.

sušička symboly piktogramy

Čtverec s kruhem uprostřed - prádlo můžete sušit v sušičce
Čtverec s přeškrtnutým kruhem - prádlo se do sušičky nehodí
Čtverec kruhem a tečkami uvnitř - sušit při nízkých teplotách (jedna tečka) nebo vysokých teplotách (dvě tečky).

☑️ Prádlo s aviváží do sušičky nedávat

Perete prádlo s aviváží? V tom případě moc sušičku nevyužijte, jelikož mnozí výrobci nedoporučují sušení prádla, které se pralo společně s aviváží (a je jedno, jestli to byla pouze malá kapka). Aviváž zanáší filtr textilních vláken, což se projeví horším sušením, přehřívání kompresoru i vyšší spotřebou.

Pokud chcete krásně voňavé prádlo, použijte místo aviváže při praní, přípravky do myčky. Prodávají se vajíčka, kuličky a různé vůně.

Které oblečení tam nepatří?

☑️ Plavky a stahovací prádlo tam nedávejte

Do sušičky prádla rozhodně nedávejte plavky a stahovací prádlo, které by se sušením vytáhlo a zničil by se jeho tvar. Plavky i stahovací prádlo usušte klasickým způsobem na vzduchu na sušáku nebo šňůře.

☑️ Punčocháče se zničí

Silonové ponožky, punčochy, punčocháče (silonky) se sušením zničí. Srazí se, vytvoří se oka a vytvoří takové klubíčko. Už nepůjdou použít a můžete je tak akorát vyhodit.

☑️ Ani plastové zipy tam nepatří

Sušení prádla doprovází vysoká teplota, při níž plastové zipy popraskají. Oblečení jako bundy, kalhoty a povlečení s plastovým zipem do ní opravdu nevkládejte.

Pořiďte si krásné patchworkové povlečení s fantastickým vzorem.

☑️ Pozor na sportovní oblečení

Některé sportovní/outdoor oblečení do sušičky může jít, některé ne. Přečtěte si vždy cedulku, ať se z funkčního prádla nemusí stát obyčejné bez jejich speciálních funkcí. Rovněž dávejte pozor na zip, který se často nachází na tričkách, kalhotách a mikinách na sport nebo do hor.

☑️ Nášivky, flitry, kamínky a různé ozdůbky

Oblečení s ozdůbkami jako nášivky, nažehlovací obrázky, kamínky, flitry nebo perličky do sušičky zpravidla nepatří, ať se nezničí. Mohou se odlepit nebo popraskat. Můžete se pro jistotu podívat na štítek, kde to bude pravděpodobně zakázáno.

☑️ Podprsenky budou na vyhození

Podprsenky se perou v ruce (nebo na speciální program v pračce), aby se nezničily jejich jemné materiály, kostice a tvar. Sušička by to však zničila, materiál by ztratil elasticitu a tvar, kostice by mohly popraskat. Krajkové prádlo do ní rovněž nepatří. Raději to ani nezkoušejte a nedávejte je do ní sušit.

☑️ Vlněné svetry roztáhne

Pokud vaše sušička nedisponuje programem na jemné prádlo, vyhněte se v ní sušení svetrů, čepic a vlněných šál. Klasický program vlnu a kašmír srazí a zničí její vlákna.

☑️ Spodní prádlo raději ne

Máte luxusní spodní prádlo plné krajek nebo elastenu? Tak ani to není vhodné dávat do sušičky. Zůstaňte u něj u klasického sušení, ať ho pak nemusíte oplakávat.

☑️ Košile a halenky jak kdy

Někteří výrobci nedoporučují sušit košile a halenky v sušičce, jiní ano. Podívejte se vždy na cedulku a na symbol, zda povoluje nebo zakazuje sušičku.

✅ Speciální programy

Řada novějších sušiček má speciální programy na různé typy prádla, můžete v nich sušit i choulostivé prádlo jako sportovní oblečení, peřiny, vlněné prádlo nebo hedvábné kousky. Vždy ale záleží nejen na sušičce, ale také na štítku s piktogramy.

Pokud si nejste jistá, zda můžete nebo nemůžete dát dané jemné prádlo do sušičky, raději ho do ní nedávejte, ať nemusíte shánět nový kus oblečení.

✅ Co do sušičky můžete dát?

Některé prádlo můžete do sušičky dát bez obav. Jedná se o ručníky, osušky, župany, povlečení, ubrusy, utěrky, džíny, mikiny, bavlněná trička, bavlněné spodní prádlo (dámské, pánské, dětské), bavlněné oblečení pro děti, pleny atd.



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte