BudKocka.cz logo

Co nepatří do myčky nádobí? Co tam nedávat?

Články Domácnost Eliška 26. února 2018
myčka nádobí

Myčka nádobí se řadí mezi oblíbené spotřebiče, které nám ulehčují práci. Místo trávení dlouhé doby u dřezu umýváním nádobí, můžeme nádobí a další potřeby dát do myčky, která nádobí umyje. Od umývání nádobí si ale zcela neodpočineme, protože některé věci do myčky nepatří.

Co nepatří do myčky nádobí?

Nejlepší je řídit se tím, co píše k danému nádobí výrobce, ale ne vždy ještě máme obal nebo u některých se to vůbec nepíše. Podívejte se na rady, které vám pomohou, ať si zbytečně myčkou nezničíte nádobí.

Kuchyňské nože

Ať už máte levné, drahé nebo profesionální nože, nedávejte je do myčky. Mohou časem zrezivět a otupí se jejich ostří, které už nepůjde nabrousit. Nože by se měly umývat klasickým způsobem a nejlépe hned po použití. Pokud máte dřevěnou nebo plastovou rukojeť, tak už tuplem tam nepatří.

vařečky nepatří do myčky nádobí

Dřevěné nádobí

Dřevěná prkýnka, vařečky, příbory nebo cokoliv s dřevěnou rukojetí může být myčkou poškozeno. Na dřevo působí delší dobu horká voda a mycí přípravek, což může dřevo poškodit. Začne se kroutit, praskat, rozlepovat se a hlavně se z něj pořádně nevymyje chemie, protože dřevo je nasákavé.

Některé skleničky

Sklenice vyrobené z křehkého skla mohou během mycího cyklu popraskat, ty tam raději nedávejte. Dále se mohou u některých sklenic rovněž objevit fleky nebo dokonce se tam vytvoří bělavý povrch, takže to u nich musíte vyzkoušet (vyzkoušejte nejprve jednu skleničku). Varné sklo a silnější sklenice problémy nedělají. Nepatří tam ani termo sklenice Hot&Cool.

Teflonové nádobí

Dalším typem nádobí, které moc nepatří do myčky, je teflonové nádobí. Teflonové pánve, pánvičky pekáče nebo hrnce mohou při mytí myčkou trpět, pokud to rovnou nedoporučuje výrobce. Časem se může teflonový povrch ničit a odlupovat se, což může být nebezpečné pro naše zdraví.

Nádobí z plastu

Některé plastové nádobí se rovněž do myčky nehodí, může změnit tvar a bude na vyhození. Sledujte vždy popis produktu, zda výrobce uvádí, že jej můžete umývat v myčce.

Keramické nádobí

Keramika nebo glazovaná keramika může popraskat, hlavně pokud je staršího data. Nová keramika se do myčky již většinou smí dávat, ale i tak sledujte pozorně obal při koupi.

Termohrnky

Starší typy termohrnků určitě do myčky nepatří, voda by mohla zničit vrstvy, které izolují. Pokud si koupíte nový termohrnek, pravděpodobně jej budete moct dát do myčky, aniž byste se o něj museli bát.

Sklenice se štítky

Dáváte k omytí do myčky sklenice s nalepenými štítky či obalem z obchodu? Tak to nedělejte, ať si nezanesete filtr. Odstraňte samolepku pod vodou, a pokud tam zůstane lepidlo, namažte ho kouskem másla. Zhruba po čtvrt hodině působení snadno lepidlo setřete a omyjte sklenici klasickým způsobem. Následně ji můžete dát bez obav do myčky.

nadobí se zlatými ozdobami nepatří do myčky

Nádobí se zlatem a kovy

Nádobí zdobené zlatem rozhodně do myčky nepatří, postupně se vymyje toto zdobení a zmizí lesk. Nehodí se tam ani kousky s olovnatým zdobení, hliníkové, měděné, pozinkované a stříbrné nádobí, které myčka postupně zoškliví.

Starožitné nádobí

Starožitné servisy a nádobí, které jsou bohatě zdobené, do myčky nepatří nepatří. Také křišťál, dekorativní nádobí a nádobí po babičce. Materiál, zdobení i celkový vzhled může myčka poničit. Raději je umyjte pouze houbičkou a jarem.

Nádobí s jídlem

Snad každý ví, že všechno jídlo se nedá sníst a na talíři zůstanou různé drobky, zrnka rýže, zbytek omáčky, přílohy atp. Před umístěním nádobí do myčky odstraňte všechny viditelné zbytky jídla a můžete nádobí rovnou i opláchnout vodou.

Co ještě dál tam nedávat?

Mašlovačka, poklice od papiňáku, papiňák (má gumové těsnění), lis na česnek, škrabka, jemné a měkké nádobí, eko brčka a cokoliv, co výrobce nedoporučuje umývat v myčce.

Co se stane, když tam budete dávat zakázané věci?

Někdy se může stát hned po prvním umytí v myčce, někdy až po několika, že vám myčka nádobí zničí. Jak se to může projevit?

K čemu je myčka, když má tolik omezení?

Asi vás napadne, že proč byste měli používat myčku, když má tolik omezení. Nejlepší je kupovat pouze nádobí, které se smí mýt v myčce a budete mít po problému. Pokud používáte něco, co se myčky nehodí, jednoduše to umyjete houbičkou.

Máte další tipy a rady, co je lepší neumývat v myčce?



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte