Zelený čaj a jeho magické účinky na zdraví
Zdraví Potraviny Markéta 18. září 2015Zelený čaj je považován za nejzdravější nápoj na světě a superpotravinu nabitou důležitými antioxidanty a dalšími látkami, které prospívají našemu zdraví ze všech možných hledisek. V Asii (nejprve se začal pěstovat v Číně a Indii) se pije už 5 000 let a používá se i v léčitelství a s jeho přípravou je zde spojena také řada rituálů a ceremonií. Víte, proč se tento nápoj (pochopitelně by měl být kvalitní, který při zpracování prošel co nejmenší oxidací) stal tak populárním i u nás na Západě?
Obsahuje řadu bioaktivních látek
Důvod, proč je zelený čaj tak zdravý, je ten, že v něm najdete spoustu důležitých látek s prospěšnými účinky na celé zdraví. Především je nabitý polyfenoly (skupina chemických sloučenin obsažených v rostlinách), jako jsou flavonoidy a katechiny – účinné antioxidanty. Antioxidanty bojují proti škodlivým účinkům volných radikálů, které způsobují spoustu nemocí a vedou i k předčasnému stárnutí.
Získejte levně extrakt ze zeleného čaje v tobolkách.
Dalším významným antioxidantem v čaji je epigallokatechin gallát (EGCG) studovaný v použití pro léčbu různých onemocnění a považovaný za jeden z hlavních důvodů, proč je zelený čaj tak léčivý. Obsahuje rovněž menší množství potřebných minerálů. Pozor – některé levné čaje mohou mít nadměrné množství fluoridů.
Zlepšuje funkce mozku
Zelený čaj vás nejenže udrží bdělými, ale díky jeho pití budete i chytřejší. Jeho klíčovou aktivní složkou je kofein, stimulant, který najdete samozřejmě také v kávě, ale na rozdíl od ní jej čaj neobsahuje tolik, že by hrozila nervozita nebo třes spojený s vypitím nadměrného množství kofeinu.
Dále obsahuje aminokyselinu L-theanin (čaj je jediná rostlina, která ji produkuje), která je v kombinaci s kofeinem obzvlášť účinná pro zlepšení mozkových funkcí včetně lepší nálady, bdělosti, koncentrace a paměti.
Mnoho lidí tvrdí, že po konzumaci zeleného čaje mají mnohem více energie, jsou stabilnější a produktivnější, než je tomu u kávy.
Spaluje tuky a zlepšuje fyzický výkon
Když se podíváte na seznam složek jakéhokoli potravinového doplňku na spalování tuků, je dost pravděpodobné, že v něm najdete zelený čaj. Větší oxidaci tuků (o 17 %) a větší výdaje energie (o 4 %) potvrdilo už několik studií, u některých lidí rovněž zrychlení metabolismu. A kofein samotný dokáže zvýšit fyzickou výkonnost až o 11-12 %.
Je tedy logické, že díky spalování tuků a nastartování metabolismu, pomáhá rovněž zhubnout a chránit proti obezitě. Dokonce umí tuk snížit, a to v jedné z nejproblémovějších partií – na břiše. Zjistěte více informací o hubnutí se zeleným čajem.
Pravidelné pití zeleného čaje je pro zdraví prospěšné.
Snižuje riziko rakoviny
Toto onemocnění způsobuje nekontrolovaný růst buněk, které právě již zmíněné antioxidanty chrání, včetně jejich molekul. Mezi typy rakoviny, které se s v souvislosti s pitím zeleného čaje zkoumaly, patří rakovina prsu, prostaty a tlustého střeva a u lidí v těchto studiích se opravdu jejich riziko díky konzumaci zeleného čaje snížilo. Antioxidanty však působí i proti dalším druhům rakoviny.
Pozor – přidání mléka do čaje může snížit jeho antioxidační účinky.
Chrání před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou
Nejenže zelený čaj dokáže zlepšovat mozkové funkce v krátkodobém horizontu, ale i ve stáří. Tyto nemoci patří mezi hlavní neurodegenerativní onemocnění mozku a četné výzkumy na zvířatech a v laboratořích ukazují, že katechin může chránit mozkové neurony a tím potenciálně chránit před těmito onemocněními, které neurony zabíjejí.
Je prevencí diabetu 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění
Cukrovka 2. typu je civilizační onemocnění, které v posledních několika desetiletích dosáhlo až epidemických rozměrů a trpí jím kolem 300 milionů lidí po celém světě. U tohoto typu diabetu se jedná o zvýšenou hladinu cukru (glukózy) v krvi při současné rezistenci na inzulin a jeho relativní nedostatek. Studie ukazují, že zelený čaj může zlepšit citlivost na inzulin a zároveň i snížit hladinu cukru v krvi. U mnoha lidí, kteří jej pravidelně pili, se snížilo riziko vzniku cukrovky.
To samé platí u nemocí srdce a cév, které jsou nejčastější příčinou úmrtí lidí na celém světě. Tento čaj dokáže zlepšit některé z hlavních rizikových faktorů pro tato onemocnění, tj. hladinu celkového a LDL (špatného) cholesterolu a nebezpečných triglyceridů. Výrazně také zvyšuje antioxidační schopnosti krve.
Dokáže zabíjet bakterie
Katechiny mají i další účinky. Dokáží zřejmě zabíjet bakterie, snižovat riziko infekce a zpomalovat viry, např. chřipky nebo tzv. Streptococcus mutans, což je hlavní škodlivý vir v ústní dutině způsobující plak a tím zubní kazy. Zelený čaj tak chrání i zdraví vašich úst a dokonce tím zlepšuje i dech.
Prodlužuje život
Vzhledem ke všem zdravotním účinkům zeleného čaje dává smysl, že nám může rovněž pomoci žít déle. Podle jedné studie, která 11 let sledovala 40 530 dospělých Japonců, kteří pili 5 a více šálků denně, byla pravděpodobnost úmrtí během této doby z různých příčin o 23 % nižší u žen a 12 % u mužů, na srdeční onemocnění o 31 % nižší u žen a 22 % u mužů a na mrtvici o 42 % nižší u žen a 35 % u mužů.
Jiná japonská studie sledovala 14 000 seniorů ve věku 65-84 let a zjistila, že u těch, kteří konzumovali zelený čaj, byla o 76 % menší pravděpodobnost, že zemřou v průběhu trvání studie (tj. během 6 let).
Máte rádi zelený čaj? Jaký konkrétně druh nejradši?