BudKocka.cz logo

Stévie - zdravé sladidlo z Jižní Ameriky

Zdraví Potraviny Lucie 13. září 2015
stévie

Stévie je nenápadná bylinka, která pochází z Jižní Ameriky a vyznačuje se tím, že je sladká a nízkokalorická. Každý ví, že klasický cukr moc zdravý není, protože je příliš kalorický, což se projeví na stále zvyšující se váze. Právě stévie může pomoct snížit energetický příjem, přičemž si stále pochutnáte a to zdravě.

Najít sladidlo, které by bylo zdravé a zároveň by jeho chuť nebyla umělá, hořká a prostě nesnesitelná, bylo po dlouhou dobu sen, který se nyní podařilo splnit. Stévie je přirozeně sladká a má i mnoho zdravotních účinků, které mnozí ocení. Stévie se běžně užívá nejen v Jižní Americe, ale i třeba v Japonsku a tam ve velkém.

Co to ta stévie je?

Stévie sladká či stévie cukrová (Stevia rebaudiana) je malá rostlina, která dorůstá do výšky kolem 50 až 100 cm podle daného druhu. Její listy se vyznačují sladkou chutí, květy jsou bílé. Pěstuje se hlavně v Jižní Americe, ale je možné ji pěstovat i v našich podmínkách. V Evropské unii byla pro použití schválena až v roce 2011 jako přídatná látka a ta se označuje v případě použití v potravinách jako E 960.

Zajímavostí je, že je 250 - 300x sladší než cukr a za to mohou složky steviosid a rebaudiosid, které se (kromě jiných) v rostlině nacházejí. U samotných lístků je sladivost menší než v čisté formě. V malé koncentraci má příjemnou sladkou chuť, ve vyšší má chuť lékořicový nádech.

Již před několika sty lety používali stévii indiáni, kteří s ní nejenže sladili nápoje, ale také ji využívali jako pomocníka při různých problémech (pálení žáhy, cukrovka, vysoký tlak, únava, potíže při trávení, paradontóza), dále snižuje vznik zubních kazů, má protizánětlivé účinky, snižuje cukr v krvi, regeneruje buňky nebo snižuje tlak.

Jak stévii používat?

Nejčastěji se stévie používá je nekalorické sladidlo, protože neobsahuje žádné kalorie. Sladidlo je možné používat i při pečení nebo vaření, protože bez ohledu na teplotu sladí. Pro někoho je ale její chuť hořká, kovová až lékořicová, což se často projevuje při vyšších dávkách. Recepty pro její použití přímo nejsou, proto je nutné zkoušet daný výrobek nebo sušenou formu.

Dávkování stévie je různé, neboť je to dáno tím, který zrovna používáte přípravek. Někdy stačí špetka prášku, někdy tablety či pasty. Z tohoto důvodů je nutné si pořádně přečíst návod na balení a podle něj postupovat. Dávejte ale při nákupu pozor, některé výrobky kromě stévie obsahují i další umělá sladidla. Pokud ale stévii pěstujete, stačí přidat pár čerstvých nebo sušených celých či drcených lístků do nápoje či pokrmu. Je vhodná i pro děti.


Stévie je zdravé sladidlo, které neobsahuje kalorie a má příjemnou chuť.


Stévie se prodává v obchodech se zdravou výživou nebo i hypermarketech. Tam koupíte tablety nebo prášek, záleží na nabídce. Cena se také u každého produktu liší. Prodej sušené se koná většinou u bylinkářek nebo na trzích.

stévie

Jak již bylo zmíněno, stévie má kovovou až lékořicovou pachuť, kterou každý nemusí snést. Dokonce někteří na ni mohou být citliví i ve velmi malém množství. V takovém případě je nejlepší sáhnout po cukru nebo se naučit vůbec nesladit.

Kontroverzní schvalování

Díky různým studiím, které byly provedeny v polovině minulého století, vyšla stévie jako látka, které škodí. Tvrdí se, že studie, které byly provedeny, byly zmanipulovány, aby se mohla prodávat jiná umělá sladidla. Americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) nebyla schválena a až do roku 1994 byla dokonce vedena jako nebezpečná látka s tím, že byl prodej zakázán. Po tomto roce se mohla stévie prodávat pouze pro léčebné účely, až v roce 2006 po studii, kterou provedla Světová zdravotnická organizace, se může prodávat jako potravinový doplněk.

Pěstování stévie

Pokud chcete pěstovat stévii doma, není nic jednoduššího, než se na pěstování vrhnout. Ovšem dávejte si pozor na to, že stévie má ráda teplo. Ideální teplota je kolem 25 stupňů, pod 10 stupňů zastavuje růst a vadne při 5 °C. Může se pěstovat na záhonech, květináčích i sklenících, mějte ale na paměti, že je nutné rostliny na zimu přezimovat, aby měly dostatečné teplo nebo jednoduše květináče dát do místnosti s pokojovou teplotou. Pokud byste rostliny nechali venku, tak sestřihněte na několik centimetrů nad zemí, zbytek rostliny uvadne, ale na jaře opět začne růst.

Jako jednoduchá verze se jeví koupení si rostliny nebo sazenice, o které se budete dále starat. Stévii v květináči seženete nejen pod názvem stévie, ale také pod názvem cukrová tráva v zahradnictví nebo i květinářství. Rostlinu stačí pravidelně zalévat, můžete ji mít jak v polostínu, tak i na slunci třeba na balkónu. Při teplotách pod 10 °C je nutné ji přestěhovat, aby byla při pokojové teplotě.

Pokud si chcete stévii vypěstovat od semínka, pořiďte si semínka v zahradnictví. Při pěstování stévie nechte prvně semínka vyklíčit na vlhké vatě, poté je zasaďte do květináčů, záhon nebo do skleníku a pravidelně zalévejte. Květináče nechte na slunci nebo v polostínu. Na zimu si rostliny žádají pokojovou teplotu. V případě, že ji pěstujete venku na záhonku, tak ji na zimu přesaďte do květináče a dejte do místnosti s pokojovou teplotou. Taktéž můžete stévii zkrátit, jak bylo zmíněno výše.

Lístky se sklízí postupně, ty můžete použít čerstvé nebo je usušte. Usušené lístky můžete rozdrtit a čerstvé nasekat nebo použít celé, pamatujte ale na to, že by se ty čerstvé měly co nejrychleji použít.

Používáte na slazení stévii?



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte