BudKocka.cz logo

Olivy a olivový olej jsou zdraví prospěšné

Zdraví Potraviny Markéta 21. prosinec 2014
olivy a olivový olej


Olivovník evropský je stálezelený strom dosahující výšky 5 až 10 m. Je také velmi dlouhověký, což dokazuje známý Platónův olivovník z Akadimova háje u Athén starý 2 500 let. První úrodu olivovníky přinášejí až po 20 letech, ale plodné jsou i pak dalších 150 let a více. V Řecku jsou tyto stromy významné pro každodenní život, už v antice byly symbolem míru, blahobytu a plodnosti. Zdejší zvýšená spotřeba zdravých tuků v olivách a oleji z nich je důkazem, proč je středomořská strava považována za jednu z nejzdravějších na světě.

Proč patří olivy a olivový olej mezi zdravé potraviny?

Jsou prevencí rakoviny

Olivy a olivový olej obsahují velké množství fenolických antioxidantů a další antikarcinogenní sloučeniny jako skvalen a terpenoid. Dále v nich najdete vysoké hladiny mononenasycených mastných kyselin a kyseliny olejové, které dokážou zmírňovat chronické záněty. Rovněž neutralizují škodlivé účinky volných radikálů na buňky.

Jsou dobré pro srdce

Olivový olej obsahuje biofenoly, které brání syntéze LDL (špatného) cholesterolu, o kterém je prokázáno, že hraje roli v rozvoji kardiovaskulárních onemocnění. Vysoké hladiny LDL v krvi zesilují tzv. oxidační stres (nerovnováhu mezi tvorbou volných radikálů a látkové výměny a schopností organismu rychle odbourávat a detoxikovat tyto škodlivé látky). Oxidační stres se podílí na mnoha nemocech jako např. ateroskleróza, srdeční selhání a infarkt, Alzheimerova a Parkinsonova choroba nebo chronický únavový syndrom. Biofenoly rovněž snižují vysoký krevní tlak.



Zmírňují bolesti

Olivy obsahují látku zvanou oleocanthal, která má silné protizánětlivé vlastnosti (napodobuje tak např. účinky ibuprofenu). Olivový olej přírodním způsobem zmírňuje bolesti při chronických zánětlivých onemocněních, jako je např. artritida, proto se jej v těchto případech doporučuje zařadit do každodenní stravy.

olivy

Chrání proti vředům

Antibakteriální vlastnosti polyfenolů v olivách a oleji z nich pomáhají v boji proti bakteriím, které způsobují žaludeční vředy. Studie ukázaly, že vysoké hladiny polyfenolů chrání až proti 8 kmenům těchto bakterií, z nichž 3 jsou rezistentní proti některým antibiotikům.

Zvyšují přísun železa

Olivy obsahují značné množství železa, klíčového minerálu pro tvorbu hemoglobinu, proteinu, který prostřednictvím krevního oběhu přenáší kyslík do celého těla. Železo také pomáhá vytvářet enzymy zodpovědné za regulaci imunitních funkcí a kognitivního vývoje.

Jak správně vybrat olivový olej?

Abyste mohla užívat těchto zdravotních výhod, je důležité kupovat opravdový olivový olej. Často se smíchává s řepkovým nebo sójovým olejem, aby byl levný, ale své účinky si ponechají jen oleje nejvyšší kvality. Nejlepší volbou je certifikovaný extra panenský olej lisovaný za studena balený v tmavém skle.





Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte