Co jíst při nemocech štítné žlázy?
Zdraví Nemoci Dieta Markéta 4. října 2014Štítná žláza patří k nejdůležitějším orgánům v těle, podílí se na různých funkcích organismu. Jejím úkolem je shromažďovat jód z krve, aby mohla produkovat hormony regulující spotřebu energie ve všech buňkách a orgánech. Její činnost řídí speciální hormon vylučovaný podvěskem mozkovým.
Nemoci štítné žlázy jsou daleko častější u žen (především ve středním a vyšším věku) než u mužů. K poruchám dochází, když ji imunitní systém nepovažuje za část těla a vyrábí proti ní protilátky.
Příčinou však mohou být i dědičnost, hormonální poruchy, chirurgické zákroky, ozařování či některé druhy léků a nedostatek jódu.
Nejobvyklejším problémem štítné žlázy je buď její hyperfunkce (zvýšená funkce), nebo hypofunkce (snížená funkce).
Příznaky hyperfunkce štítné žlázy
Jedná se o autoimunitní onemocnění, tedy způsobené vlastními protilátkami organismu. Lidé se zvýšenou funkcí štítné žlázy jsou nervózní, potí se, hubnou, mají vypouklé oči, trpí bušením srdce, nespavostí, dušností, průjmem, žíznivostí, řídnutím kostí, vysokým krevním tlakem, u žen se může objevit nepravidelná menstruace.
Příznaky hypofunkce štítné žlázy
Objevuje se především při nedostatku jódu, ozáření nebo užívání některých léků. Hypofunkce štítné žlázy zpomaluje v podstatě všechny procesy v těle. Lidé s její sníženou funkcí jsou unavení, depresivní, letargičtí, mají zpomalené pohyby a problémy s pamětí, nabírají na váze, trpí zácpou, nesnášenlivostí zimy, lehkou anémií, padáním vlasů a bolestmi svalů, mívají suchou pokožku a vlasy a otoky kolem očí.
Pokud vás trápí nemoci štítné žlázy, měla byste zaměřit na to, co jíte. Strava by měla být pestrá, měla byste konzumovat doporučené potraviny a vaše dieta by se měla dodržovat celkem dlouho.
Co jíst při snížené funkci štítné žlázy?
Existuje řada skvělých potravin, které váš stav zlepší, dodají vám energii a zároveň mají řadu dalších zdravotních účinků. Patří sem:
Zelenina
Hlavně artyčoky (silný jaterní detoxikant), brambory (výborný zdroj tyrosinu - snížená funkce štítné žlázy bývá spojena s nedostatkem této aminokyseliny), celer, cuketa, dýně, houby, mořské řasy (jsou bohaté na jód), mrkev, okra, okurky, papriky, pórek, rajčata a vojtěška.
Ovoce
Především ananas, avokádo (zdroj tyrosinu), banány, borůvky, brusinky (výborný zdroj jódu - doporučuje se kupovat je čerstvé či mražené a dělat z nich domácí šťávy, džusy z hypermarketů většinou obsahují hodně cukru nebo nezdravých sladidel) a jsou sterilované, datle (vhodné jen v malém množství), grapefruit, kiwi, maliny, meruňky, ostružiny, papája, sušené švestky (stejně jako datle jen malé množství) a třešně.
Fazole
Zejména adzuki, bílé (námořnické), černé, červené, lima, mungo a pinto. Všechny jsou skvělým zdrojem jódu a také vlákniny, což je důležité pro lidi s hypofunkcí štítné žlázy, kteří často také trpí zácpou.
Obiloviny
Hlavně amarant, quinoa, pohanka, hnědá a divoká rýže. Především výrobky z pohanky a rýže jsou velmi výživné.
Ořechy
Především lískové, makadamové, para (obsahují selen, ale stačí jen málo pro správnou funkci štítné žlázy) a kokosy.
Ryby
Zejména sardinky a losos. Bohužel většina mořských ryb je dnes kontaminována polychlorovanými bifenyly a rtutí, které štítnou žlázu mohou otrávit. Proto se doporučuje konzumovat ryby a mořské plody jen 1x týdně. Pokuste se získat omega-3 mastné kyseliny (jejich nedostatek je rovněž spojován se sníženou funkcí štítné žlázy) z doplňků stravy.
Živočišné produkty
Hlavně kuřecí, krůtí (obsahují tyrosin), hovězí, jehněčí a vejce. Bez dostatku bílkovin nemůže štítná žláza správně fungovat. Kupujte však pouze bio maso a vejce. Vyhýbejte se zpracovanému a konzervovanému masu (lančmít, slanina) i uzenému a vakuově balenému.
Oleje
Především kokosový, který štítnou žlázu přirozeně stimuluje, a olivový.
Bylinky a koření
Zejména černý pepř, česnek, chilli, koriandr, kurkuma, máta peprná, petržel, rozmarýn, skořice a zázvor. Pomáhají nastartovat metabolismus, koriandr je skvělým detoxikantem kovů z organismu, především rtuti.
Nejlepší potraviny při zvýšené funkci štítné žlázy
Ovoce
Bobulovité ovoce (jahody, borůvky, maliny, rybíz apod.)
Jsou plné antioxidantů, které posilují imunitní systém. Dejte si porci tohoto druhu ovoce každý den.
Zelenina
Brukvovitá zelenina (brokolice, květák, kapusta, zelí)
Tento druh zeleniny pomáhá organismu zneškodňovat goitrogenní látky, které produkuje štítná žláza s hyperfunkcí.
Potraviny obsahující vitamín D a omega-3 mastné kyseliny
Vitamín D společně s vápníkem zabraňuje řídnutí kostí, které se u lidí se zvýšenou funkcí štítné žlázy může objevit. „Déčko” najdete v houbách, vejcích a především na sluníčku. Důležité jsou také omega-3 mastné kyseliny, které obsahují vlašské ořechy, olivový a lněný olej. Losos, který je jejich bohatým zdrojem, je zakázán kvůli vysokému obsahu jódu.
Krůtí maso
Krůtí maso je výborným zdrojem bílkovin, které vaše tělo potřebuje, aby mělo energii a pro budování a posilování svalů. Častým příznakem hyperfunkce je váhový úbytek, proto zařaďte do svého jídelníčku alespoň jednu potravinu bohatou na proteiny v každém denním jídle. Kromě živočišných produktů je najdete i ve fazolích a ořeších.
Mléčné výrobky
Pro prevenci osteoporózy nezapomínejte na vápník. Konzumujte 1- 3 porce mléčných produktů denně, hlavně jogurty, sýry a mléko. Ještě více vápníku než kravské mléko obsahují různá rostlinná mléka, mák a vybraná zelenina.
Čemu se při hyperfunkci štítné žlázy vyhnout?
Pozor na průmyslově zpracovaná a smažená jídla, jodizovanou sůl, vejce, červené maso, cukr, kofein a mořské řasy.
Měla jste někdy problém se štítnou žlázu? Pomohla vám i změna jídelníčku?
Děkuji za zajímavý a asi i dost prospěšný článek. Jen poznámka : u nadměrné činnosti štítné žlázy se losos pacientům zakazuje právě pro vysoký obsah jódu , což by situaci mohlo ještě podstatně zhoršit, případně vyvolat krizi.
Dr Anna Vlčková, praktická lékařka
Anna Vlčková, 28. června 2015
Redakce, 29. června 2015
Hanči, 6. července 2015
S pozdravem Jána
Jana, 17. února 2016
klotylda, 15. června 2016
Šárka, 29. března 2017
Wolfik, 13. května 2017
Renata B., 30. července 2017
Erika, 17. dubna 2018