Psyllium napomáhá zažívání a hubnutí
Zdraví Hubnutí Markéta 24. srpna 2014Vláknina je důležitou složkou potravy, která podporuje bezproblémovou činnost střev a pomáhá proti zažívacím potížím jako zácpa a nadýmání. V současné době mnoho lidí nepřijímá dostatek vlákniny a také kvůli špatným stravovacím návykům, nedostatku pohybu a sedavému zaměstnání trpí různými trávicími obtížemi. Jednou z možností, jak zvýšit obsah vlákniny v jídelníčku, je pravidelně užívat psyllium.
Co je to psyllium?
Jitrocel indický (Plantago ovata) je rostlina s nenápadnými květy a drobnými listy porostlými jemným chmýřím. Vyskytuje se především v Indii, ale i v Iráku, Pákistánu a Austrálii. Z tohoto jitrocele se získávají vyčištěné obaly semen, obecně nazývané psyllium, které jsou přírodním zdrojem rozpustné vlákniny. Tento druh vlákniny má schopnost vstřebávat vodu (váže ji na sebe, čímž nabývá objemu a vede k pocitu sytosti), bobtnat, regulovat trávení tuků a cukrů, slouží jako živina mikrobiální flóry v trávicím traktu, takže působí jako prebiotikum a fermentuje v něm, takže je zdrojem energie.
Jaké jsou zdravotní účinky psyllia?
Psyllium působí jako projímadlo
Většina zdrojů vlákniny má lehce projímavé účinky, protože zvětšuje obsah střev a tím stimuluje jejich pohyb. Psyllium také zvyšuje hmotnost a vlhkost stolice.
Podle studií na zdravých lidech i pacientech s gastrointestinálními poruchami (problémy s trávicím traktem) je psyllium účinnějším projímadlem než jiné zdroje vlákniny.
Podle jednoho výzkumu, každý gram psyllia zvýšil hmotnost stolice průměrně o 6 g, ve srovnání s 5-5,4 g s vlákninou z pšeničných otrub a 3,4-4,5 z ovesných otrub.
Snížení hladiny cholesterolu
Rozpustná vláknina významně snižuje hladinu tzv. špatného LDL cholesterolu v krvi a může být alternativou k lékům u některých pacientů. Psyllium se z rozpustné vlákniny jeví jako nejúčinnější s nejméně nežádoucími účinky.
Studie ukázaly, že spotřeba 7-10 g psyllia denně snižuje koncentrace celkového cholesterolu o 4-11 % a LDL cholesterolu o 6-18 %.
Prevence rakoviny
Užívání prebiotik (rozpustná vláknina v psylliu působí jako prebiotikum snižuje pH ve stolici a to je spojeno s nižším výskytem rakoviny tlustého střeva.
Zdravá střeva
U pacientů s ulcerózní kolitidou (zánětlivé onemocnění střev) bylo zjištěno, že psyllium je stejně účinné jako léky na předpis pro snižování recidivy onemocnění. Doporučuje se i lidem trpícím Crohnovou chorobou. Oproti jiným zdrojům vlákniny lépe zmírňuje obtíže s nadýmáním a plynatostí a změkčuje stolici, což může ulevit i při hemeroidech.
Psyllium a hubnutí
Při konzumaci nalačno psyllium zbavuje pocitu hladu a vede k pocitu sytosti, zabraňuje ukládání škodlivých tuků v těle, podporuje trávení a vylučování a neobsahuje žádné cukry. Je však důležité nezanedbávat pitný režim (alespoň 2 l tekutin denně).
Doporučuje se jej používat při redukčních dietách, např. Atkinsově dietě.
Jaké jsou formy psyllia?
Nejčastější je v podobě prášku nebo kapslí, ale existují rovněž sušenky nebo chléb s jeho přídavkem. Originální indické psyllium neobsahuje lepek a je vhodné i pro vegetariány a vegany.
Jaké je dávkování psyllia?
Nejlépe jej můžete konzumovat ráno nalačno, popř. i večer. Obvyklá denní dávka je 2,5-5 g. Při vyšších dávkách (ale to až nad 60 g) se může zhoršit vstřebávání některých minerálů. Těhotným ženám se doporučuje 1 čajová lžička, kojícím 1,5. Není vhodné pro děti do 3 let.
Máte s psylliem zkušenosti? Pomohlo vám?