BudKocka.cz logo

Jak se projevuje alergie na potraviny?

Zdraví Rady Markéta 12. prosinec 2016
alergie na potraviny


Poslední dobou se potravinové alergie objevují celkem často a to buď v dětství, nebo v dospělosti. Jak je poznáte a co byste mohla dělat, pokud máte na něco alergii?

Alergie je nepřiměřená, přehnaná reakce imunitního systému na látky, které se běžně vyskytují v našem okolí. Velmi často se objevuje právě alergie na potraviny, která může vzniknout kdykoli během života a na cokoli. Konkrétní alergen nebo alergeny se pak zjišťují pomocí testů. Mnoho lidí zjistí, že celá škála jejich zdravotních problémů, včetně psychických zmizí, když přestanou jíst potraviny, na které jsou alergičtí a nevěděli o tom.

Nejčastější potravinové alergeny

Lidé jsou často alergičtí na různé ořechy (zejména arašídy), mléko a mléčné výrobky, sóju, vejce, mořské plody a ryby, pšenici nebo lepek. Alergie na určitou potravinu se objevují i u dětí, zde je však šance, že z toho vyrostou. Problémem mnoha potravinových alergenů je, že se mohou nacházet i v jídlech, kde byste je nečekala, proto při nákupech pozorně čtěte etikety a když vyrazíte do restaurace, dívejte se na alergeny v jídelním lístku, které musí být uvedené u daného jídla.

pečivo a lepek

Jak je to s lepkem?

Lepek může ve vašem organismu vyvolat buď nesnášenlivost, citlivost nebo alergii. Nesnášenlivost lepku je nemoc zvaná celiakie. Pokud pacient lepek konzumuje nadále, může mu to trvale poškodit střeva. Citlivost dráždí zažívací systém, ale nedochází k jeho trvalému poškození, přesto je lépe se mu i v tomto případě vyhnout. U alergie se imunitní systém domnívá, že lepek je nebezpečná látka.



Jak potravinová alergie začíná?

Když sníte nebo vypijete potravinu, která je u vás spouštěčem, imunitní systém ji bude brát jako něco špatného. Napoprvé se možná neobjeví žádné typické příznaky jako vyrážka či svědění, ale vaše tělo se bude mít k dané potravině (alergenu) na pozoru. Příště při její konzumaci dojde k uvolnění histaminu, který způsobuje mnoho symptomů alergie jako jsou vyrážky, svědění, otok, problémy se zažíváním apod.

Jaké jsou příznaky potravinové alergie?

Pokud zkonzumujete něco, na co jste alergická, mohou se symptomy objevit docela rychle - během pár minut až do dvou hodin. Obvyklé jsou kopřivka nebo jiné kožní vyrážky, mravenčení či svědění v ústech, otok obličeje, jazyka nebo rtů, kašel či dušnost, zvracení, průjem nebo křeče v břiše, otok hrdla a hlasivek, dýchací potíže atd.

Co je to anafylaktický šok?

Někdy se může objevit reakce, která je až životu nebezpečná. Tento stav se nazývá anafylaxe. Při něm se dýchací cesty a hrdlo zúží natolik, že člověk nemůže dýchat a krevní tlak rychle klesá. Lékař vám může pro snížení tohoto rizika předepsat tzv. EpiPen, adrenalin (epinefrin) ve formě v roztoku, který se podává injekčně. Při prvním náznaku šoku aplikujte injekci a poté okamžitě kontaktujte doktora.

Jsou potravinové alergie předvídatelné?

Pokud jste alergická např. na mořské plody, ale minule bylo jedno uzobnutí v pořádku, znamená to, že malý kousek vám nikdy neuškodí? To lze těžko předpovědět. Obecně řečeno, jak silná alergická reakce bude, závisí na tom, jak špatná vaše alergie je a kolik jste zkonzumovala jídla, které je pro vás spouštěčem. Reakce mohou být nepředvídatelné. Jednou to může být v pořádku, jindy můžete zvracet nebo se dokonce dusit.



Jaký je rozdíl mezi potravinovou intolerancí a alergií?

Někdy problémy s trávením určité potraviny, např. mléka nebo lepku, nemusí znamenat alergii. Nesnášenlivost k nějaké potravině také způsobuje třeba nadýmání, křeče a průjem, ale to není vyvoláno reakcí imunitního systému. Např. intolerance laktózy (mléka a mléčných výrobků) znamená, že vaše tělo neumí zpracovat a rozložit laktózu - cukr v mléku a produktech z něj.

sýr

Jak je to s potravinářskými přísadami?

Někdo může obtížně reagovat na přísady v potravinách, aniž by byl alergik. Např. glutamát sodný může vyvolat návaly horka a bolesti hlavy a na hrudi. Siřičitany nacházející se v některém sušeném ovoci, vínech apod. mohou u lidí s astmatem způsobit dýchací obtíže. Mají být uvedeny na etiketách, jejich značka je E 220 až E 228.

Co je to orální alergický syndrom?

Objevuje se zejména u lidí, kteří trpí sennou rýmou (jsou alergičtí na pyly) v kombinaci s alergií na některé potraviny rostlinného původu (ovoce, zelenina, ořechy). Projevuje se svěděním, brněním nebo otokem rtů, jazyka či hrdla, objevuje se i slzení, svědění očí, rýma a kýchání.

Potravinová alergie vyvolaná cvičením

Někdy k ní dochází u lidí, kteří těsně před fyzickou aktivitou snědli jídlo, které je spouštěčem. Přitom při běžné konzumaci pro ně alergické není. Mohou se pak u nich objevit stejné příznaky jako při běžných alergických reakcích. Mezi potraviny, které tento neobvyklý druh alergie nejčastěji způsobují, patří korýši (mořské plody), alkohol, rajčata, sýr a celer.

ořechy alergie

Vyzkoušejte eliminační dietu

Pokud si nejste jistá, co je u vás spouštěčem, zkuste si zapisovat, co jste přes den snědla a jak jste se po tom cítila. Můžete se i poradit s lékařem. Eliminační dieta spočívá v tom, že ze svého jídelníčku odstraníte podezřelou potravinu, což vám napomůže zjistit, jestli se bez ní cítíte lépe.

Testování na alergii

Nejjistější a nejjednodušší je navštívit alergologa. Obvykle se testování provádí vbodnutím potenciálního alergenu do paže. Další možnosti je odběr krve pro zjištění přítomnosti protilátek na určitou potravinu. V současnosti existují i domácí testy, které dokáží vyhodnotit několik desítek druhů potravin.

Mohou děti vyrůst z alergie?

Často se stává, že děti alergické na mléko, vejce, pšenici a sóju z toho vyrostou. Naopak alergie na ořechy (hlavně arašídy), ryby a mořské plody většinou přetrvávají po celý život. Stejně jako u dospělých, může lékař vašemu dítěti provést testy. Nezkoušejte mu sama dávat podezřelé potraviny, abyste viděla, jak zareaguje. I malý kousek může vyvolat život ohrožující reakci.





Názory k článku


Zajímají mne domaci testy na alergii z jidla..nevím z jakého. Dekuju
abc, 2. leden 2017

Napište, co si o tom myslíte