BudKocka.cz logo

Co pomáhá na nemocný žlučník? Co dělat?

Zdraví Rady Markéta 21. červenec 2017
zdravé stravování


Žlučník je velmi malý orgán, ale když není v pořádku, dokáže pěkně potrápit. Jeho hlavní funkcí je napomáhat trávení, především tuků. Žlučový měchýř je zásobníkem pro žluč, tekutinu vznikající v játrech, která rozkládá potravu procházející dvanáctníkem, aby ji tělo mohlo strávit a vstřebat.

To však není jediná úloha tohoto důležitého orgánu. Dále pomáhá neutralizovat jedovaté látky a kyselý obsah žaludku, ve kterém by trávicí enzymy nemohly správně pracovat.

Zdravá strava žlučníku prospívá

Všechny problémy, které mohou žlučový měchýř postihnout, ať už jsou to kameny, kolika nebo zánět, bývají velmi nepříjemné a bolestivé a někdy vyžadují i operaci. U žen je dokonce riziko vzniku žlučníkových kamenů dvakrát vyšší než u mužů, a to zejména u těch, které mají nadváhu nebo jsou na extrémní nárazové dietě, proto bychom měly být obzvlášť opatrné a dodržovat zásady správné výživy.

Jaké potraviny jsou vhodné?

Základem je dostatek ovoce (zejména avokádo, jahody, brusinky, jablka, hrušky, grapefruity a hrozny) a zeleniny (řepa, okurky, mrkev, cibule, brokolice, růžičková kapusta, čekanka, artyčok), protože mají vysoký obsah vitamínů a vlákniny.



Důležité jsou také bílkoviny, vitamín B12, který najdete především v libovém mase jako ryby, jehněčí nebo drůbež (bez kůžičky), ale nachází se i v jeho sójových náhražkách a luštěninách.

Zajímavostí je, že podle jedné studie se o 20 % zlepšilo fungování žlučníku u žen, které pravidelně konzumovaly arašídy a výrobky z nich (arašídové máslo) a snížily riziko vzniku žlučníkových kamenů než u těch, které arašídy nejedly.

Co naopak žlučníku škodí?

Rafinované sacharidy obsažené např. ve stolním cukru, sirupech a produktech z bílé mouky obsahují tzv. prázdné kalorie, které vašemu tělu vůbec nic nepřináší. Cukr by měl být redukován na cca 5 % z celkového denního přísunu kalorií (tj. pro ženy asi 5 lžiček za den).

Pro žlučník jsou těžko stravitelná všechna jídla s nezdravými tuky – smažená, průmyslově zpracovaná, červené maso, plnotučné mléčné výrobky a tavené či smetanové sýry nebo zmrzlina.
Vysoký obsah cukrů, tuků a sodíku, které zatěžují trávení, mají dále sladkosti a slané pochutiny.

Není však vhodný ani přísný nízkokalorický jídelníček (pod 1000 kalorií denně) a náhlé extrémní diety.
Při žlučníkové dietě byste rovněž neměla konzumovat alkohol, sladké nápoje a ostrá kořeněná jídla.



Při jakých problémech je vhodné držet žlučníkovou dietu?

Žlučníkové kameny

Tato obtíž patří u žlučníku k nejčastějším. Projevuje se zejména prudkými záchvaty bolesti v oblasti nadbřišku s napětím pod žebry, doprovodnými symptomy bývají nadýmání, říhání, průjem, nevolnost, nechutenství. Pokud vám kameny působí i koliky a záněty, odstraňují se operací. Malé odcházejí z těla ve stolici a moči.

Žlučníkový zánět

Stejně jako jiné orgány i váš žlučový měchýř se může zanítit. Rovněž zde je hlavním příznakem záchvatovitá silná bolest, hlavně břicha, dále teplota, zimnice, popř. i nažloutlé spojivky.

Žlučníkový záchvat

Říká se mu také kolika. Prudké bolesti nadbřišku v tomto případě vystřelují ze zad do pravé lopatky a jsou doprovázeny zvracením, kdy z vás vychází jídlo, hlen, žluč a někdy i malé kamínky. Právě žlučníkové kameny bývají hlavní příčinou akutního záchvatu.

Podráždění žlučníku

Tato nepříjemnost může mít různé symptomy a příčiny, proto je třeba, aby diagnózu určil lékař. Může se totiž stát, že vám bude připadat, že máte podrážděný žaludek, že jste se prostě jen přejedla nebo snědla něco špatného. To, že jde o problém se žlučníkem, vám může napovědět napětí pod pravými žebry, bolest pod nimi vystřelující do zad nebo až k pravé lopatce. Dále se objevuje nadýmání, škytání, říhání, plynatost, nevolnost či přímo zvracení, průjem, bolest břicha, horečka atd.

Co nejíst, když když tyto problémy již máte?

Úplně se při problémech se žlučníkem vyhněte alkoholu, sladkým nápojům, černému čaji, kofeinu (i když některé studie ukazují, že přiměřené pití kávy může snižovat riziko vzniku žlučníkových kamenů), plnotučnému mléku a produktům z něj, lepku, vejcím, vepřovému a drůbežímu, chilli, umělým sladidlům, nasyceným tukům, hydrogenovaným olejům, fazolím a ořechům, z ovoce pak pomerančům a grapefruitům, ze zeleniny cibuli, kukuřici, květáku a okurkám.

Jak jíst po operaci žlučníku?

Prvních pár dní je nejlepší jen tekutá strava, poté přidávat měkké potraviny a během dalšího týdne až dvou postupně přecházet na běžný jídelníček. Ze začátku se doporučují např. ovesné vločky, bramborová kaše, toasty, ovoce, polévky, jablečné pyré a trocha kuřecího.

Co dále může způsobovat problémy se žlučníkem?

Strava má velký vliv, ale žlučník může trpět i z dalších příčin, které se projevují zejména jeho podrážděním. Zejména na jaře jsou záchvaty častější než v jiných obdobích, proto je ideální doba pro detoxikační očistu.

Na problémy se žlučníkem si můžete zadělat přílišným stresem a nervozitou, konflikty s okolím, ale i tím, že v sobě emoce dusíte, obezitou a vysokým cholesterolem.

Kromě zdravého životního stylu si v těchto případech osvojte i relaxační techniky a snažte se udržet si dobrou náladu – ne nadarmo se o zamračených nervózních lidech říká, že jsou žlučovití.

Co ještě žlučníku pomáhá?

Kromě žlučníkové diety je velkým pomocníkem příroda. Zkuste čaje z kořene pampelišky, meduňky, zeměžluče, lékořice, pelyňku, řepíku, zemědýmu, máty peprné, jamu nebo hořce či homeopatika – Colocynthis (při kolice) a Chelidonium (při dalších žlučníkových potížích).
Rozpouštění malých žlučových kamínků pomáhají ostropestřec, pampeliškový kořen, jitrocel, výtažek z artyčoku, vitamín C, lecitin, mátový či lněný olej.





Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte