Nejčastější alergeny v potravinách
Zdraví Alergie Markéta 5. února 2018Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na látky běžně se vyskytující v našem okolí nebo potravinách. Může vzniknout kdykoli během života a na cokoli. Konkrétní alergen nebo alergeny se zjišťují pomocí testů. Příznaky mohou být různé od rýmy po anafylaktický šok.
Co se týče potravinových alergií, nejčastějším symptomem bývají zažívací problémy, ale i vyrážky, otoky a dýchací obtíže. Mnoho lidí však zjistí, že celá škála jejich zdravotních problémů, včetně psychických, zmizí, když přestanou jíst potraviny, na které jsou alergičtí a nevěděli o tom.
Arašídy
Arašídy se řadí mezi jedny z nejčastějších alergenů. Možná to nevíte, ale stopy arašídů se mohou objevit kdekoli, od pečiva přes sladkosti po omáčky. Pokud jste alergická na arašídy, mohou být pro vás problém i další ořechy jako vlašské apod.
Mléko a mléčné výrobky
Mléko je jedním z nejčastějších spouštěčů alergií především u dětí. Dobrou zprávou je, že většina z nich z toho vyroste. Mezitím je můžete krmit hypoalergenní či sójovou kojeneckou výživou. Pokud kojíte, možná se také budete muset vyhnout mléku.
Mléčné bílkoviny se mohou objevit i v potravinách, v jakých byste to nečekala, např. v tuňákové salátu. Někdy je na etiketách mléko označováno jako kasein (mléčná bílkovina).
Vejce
Stejně jako mléko a produkty z něj i vejce bývají obvyklým alergenem u dětí. Také zde je vysoká šance, že z toho vyrostou. Vejce můžete nalézt v nudlích, majonézách, zákuskách a pečivu, ale i méně pravděpodobných výrobcích jako třeba polevy. Používají se rovněž jako složky do vakcín proti chřipce, takže se před očkováním poraďte s lékařem.
Mořské plody
Na mořské plody můžete náhle dostat alergii v dospělosti a bohužel (pokud jste jejich milovnice) se jí už nezbavíte. Krevety, krabi, langusty nebo humři, ale i škeble, slávky, chobotnice, olihně a mušle, to všechno může způsobit závažné alergické reakce. V tomto případě vyhněte se všem korýšům.
Ořechy
Stopy ořechů můžete najít i v pleťových přípravcích, např. bambuckém másle. Alergici by měli dávat pozor zejména na již zmiňované arašídy a dále na vlašské, pekanové, pistáciové, para, kešu a piniové oříšky a mandle. Muškátové oříšky, vodní kaštany a různá semínka nepatří mezi ořechy a měly by být tedy v pořádku.
Ryby
Čerstvý tuňák, losos nebo platýs (halibut) mohou způsobit závažné alergie. Pokud jste alergická na jeden druh, dávejte pozor i u ostatních. Také buďte opatrná, máte-li ráda čínské a thajské jídlo, mnoho asijských restaurací dochucuje pokrmy rybí omáčkou. Worcesterová omáčka i různé pizzy obsahují ančovičky (sardelky).
Sója
Chléb, sušenky, konzervované polévky, zpracované maso, fast food i sladkosti mohou obsahovat sóju. Z ní se dále vyrábí řada tradičních asijských pokrmů, sójová omáčka a alternativ k masu. Děti, včetně kojenců, jsou k alergii na sóju náchylnější než dospělí.
Pšenice
Pšeničné bílkoviny se často používají do zpracovaných jídel, protože je drží pohromadě a dávají jim texturu. Proto se může skrývat v mnoha potravinách. Pokud jste na pšenici alergická, není zde většinou riziko, že vám budou dělat problémy i další obiloviny jako ječmen, žito, oves, kukuřice či rýže. Také je možné mít alergii na pšenici, ale lepek snášet v pořádku.
Lepek
Nachází se v žitu, pšenici a ječmeni. Může vyvolat buď nesnášenlivost (celiakii), a pokud jej člověk konzumuje nadále, může to způsobit trvalé poškození střev, další alergie (imunitní systém se domnívá, že lepek je nebezpečný) anebo citlivost (dráždí žaludek a střeva, nedochází při ní k jejich trvalému poškození, pokud budete dodržovat bezlepkovou dietu). Víte, co všechno smíte a nesmíte jíst?