BudKocka.cz logo

Co jíst a co nejíst při bezlepkové dietě?

Zdraví Dieta Nemoci Monika 30. dubna 2020
potraviny bez lepku

Celiakie a s ní nutná bezlepková dieta znamená řadu omezení. Nesmíte jíst obiloviny, jež obsahují lepek (pšenice, žito, ječmen) a také mnoho běžných potravin, které obsahují některou z těchto složek. Nemusíte zoufat, v dnešní době je hodně potravin a výrobků, které jsou bez lepku.

b

Nemusíte jíst jen speciální bezlepkové výrobky

Mnoho lidí s přechodem na bezlepkovou dietu kupuje pouze bezlepkové výrobky a zcela ignoruje potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové a lepek neobsahují. Podívejte se, co všechno smíte.

ementál je bez lepku

Sýry a mléčné výrobky jsou přirozeně bezlepkové

✅ Co neobsahuje lepek? Co je vhodné?

Čtěte etikety výrobků

V první řadě je potřebné, abyste pořádně četli etikety, kde je uvedeno přesné složení. Složení pravidelně kontrolujte i u známých a bezproblémových výrobků, jelikož jednou za čas výrobce přichází s novou recepturou.

b

U některých potravin je to složitější, jeden druh může obsahovat lepek a druhý ne. To je časté u jogurtů s různými kuličkami a sypáním nebo jsou jen zahušťovány pšeničným škrobem. To stejné se může týkat kečupů nebo uzenin.

bezlepkové pečivo

V dnešní době seženete mnoho druhů bezlepkového pečiva

Oves neobsahuje lepek, ale pozor na něj

Oves sám o sobě neobsahuje lepek, ale zpracovává se na stejných místech jako jiné obiloviny, proto se celiakům nedoporučuje. Smíte jíst pouze oves a výrobky z něj, u nichž se deklaruje, že neobsahují lepek. V žádném případě nejezte běžné ovesné vločky, které ho díky zpracovávání obsahují.

✅ Které potraviny jsou nevhodné při bezlepkové dietě?

Nejenže je nutné, abyste se vyhnuli pšenici, žitu, ječmenu a ovsu, ale také všem běžným potravinám, jež obsahují lepek.

Chléb

Všechny běžné chleby, které najdete v obchodech obsahují lepek. Chleba typu šumava, moskva nebo různé světlé i tmavé chleby se semínky jej obsahují, proto jsou nevhodné.

Slané a sladké pečivo

Nejen běžný rohlík, houska, preclík, veka, celozrnné a vícezrnné pečivo, ale také koblihy, vánočka, štola, croissant a další sladké pečivo jsou pro bezlepkáře nevhodné.

Další výrobky z mouky

Mezi další výrobky z mouky patří například knedlíky (kynuté, bramborové), piškoty, dorty, zákusky, cukroví, strouhanka, pizza, knäckebrot, tortilla nebo pita placky, které rovněž lepek obsahují.

běžné pečivo obsahuje lepek

Běžné pečivo (sladké i slané) obsahuje lepek

Těstoviny

Těstoviny (kolínka, špagety, kuskus atd.) obsahují lepek. A to i semolinové, celozrnné nebo některé speciální.

Uzeniny

V mnohých uzeninách a masných výrobcích najdete lepek. Mohou to být různé paštiky, šunky, salámy, klobásy nebo také jitrnice a jelita. Většinou se lepek nachází v levnějších výrobcích, v kvalitních šunkách a klobásách lepek nenajdete.

Sladkosti

Sušenky, oplatky, tyčinky, lentilky, sójové řezy, müsli tyčinky, tyčinky flapjack, bonbony a některé čokolády s křupínkami obsahují lepek.

Pochutiny

Krekry, slané tyčinky, křupky, snacky, makovky, preclíky a rovněž některé chipsy obsahují lepek.

Zmrzliny a nanuky

Nanuky, zmrzliny, dezerty nebo mražené krémy mohou obsahovat lepek, pokud jsou v nich různé sušenky nebo jsou zahuštěny škrobem obsahující lepek. Kornouty a trubičky jsou rovněž s pšenicí. To se týká také mléčných výrobků.

Polotovary, instantní jídla a jiné

Instantní polévky, těstoviny, kaše, nápoje, jíšky, omáčky, některé sójové omáčky, některé kečupy, pomazánky, konzervy, bujóny nebo hotová jídla jsou často zahuštěna pšeničným škrobem.

Snídaňové cereálie

Müsli, granola, vločky, kaše a různé snídaňové kuličky obsahují lepek. Cornflakes mohou být oslazeny sladem z obilovin. To stejné platí pro různé zdravé tyčinky s obilovinami.

Pivo a alkohol

Pivo a některé destiláty obsahují lepek.



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte