Co je glykemický index potravin?
Zdraví Hubnutí Potraviny Eliška 22. ledna 2015Glykemický index je často zmiňován, pokud chcete zhubnout, ale víte, co vlastně toto označení znamená? Všude se říká, že pro hubnutí je nutné jist potraviny s nízkým glykemickým indexem, ale jak zjistíte, že zrovna ta potravina má takový či onaký GI.
Glykemický index (GI) je veličina, která uvádí rychlost, během které se organismem využije glukóza ze stravy a vstřebá se do krve. Hodnota GI se značí číslem. Samotná glukóza má hodnotu 100. Většina potravin má tuto hodnotu nižší, ale některé i vyšší.
Když sníte potravinu s vysokým GI
Jakmile sníte potravinu, která má vysoký glykemický index, tak se zvýší hladina cukru v krvi (nastane hyperglykemie). Organismus tuto zvýšenou hladinu chce snížit, vyplaví hormon, který se jmenuje inzulin a díky němu se prudce zvýšená hladina cukru sníží (glykemie klesne). Záhy nastává chuť na něco sladkého, objeví se nervozita nebo je člověk podrážděný.
K tomu je nutné dodat, že dříve budete mít hlad a také se tyto potraviny více ukládají jako tuky. Pokud se tak budete stravovat dlouhodobě a budete mít často hyperglykemii, budete tloustnout a v případě, že chronicky bude zvýšená hladina krevního cukru, může mít vliv na tom, že u vás vzniknou kardiovaskulární choroby, diabetes a další nemoci.
Mezi potraviny, které mají vysoký glykemický index, patří: hranolky, burizony, rýže, brambory, cornflakes, pečivo, sladké pečivo, pizza, Coca-cola, sladkosti atd.
Jak snížit glykemický index?
Pokud si rádi dáváte potraviny s vysokým GI, tak přidejte k pokrmu zeleninu nebo něco, co má nízký GI. Tak totiž glykemický index můžete snížit. Místo bramborové kaše si dejte brambory vařené ve slupce nebo v páře, místo předvařené rýže si dejte rýži natural, místo bílého pečivo si dejte celozrnné pečivo, místo rozvařených těstovin si je uvařte al dente nebo místo sladkých tyčinek si upečte ovesné sušenky.
Když sníte potravinu s nízkým GI
Pokud sníte potravinu, která má nízký glykemický index, hladina cukru v krvi tak razantně nestoupne. Nebude se muset vyplavit inzulin, budete delší dobu nasyceni a nebudete mít chuť na sladké. Také díky správné volbě potravin se nebudou tak snadno ukládat do tukových zásob a nevzniknou nemoci, jak tomu bylo u zmiňovaného vysokého GI.
Mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem patří celozrnné obiloviny a výrobky, tmavá rýže, ovoce, zelenina, mléčné výrobky, luštěniny atd.
Jak si která potravina stojí můžete zjistit v tabulce. Hodnota dané potraviny se může měnit na obě strany na obě strany, záleží na úpravě, zralosti atd. Pokud chcete vařit tak, aby vaše jídlo mělo nízký glykemický index, vyhledávejte zdravé recepty, vyhněte se rovnou potravinám, které mají vysoký GI.
Tabulka potravin a glykemický index
Potravina | Glykemický index |
---|---|
Kukuřičný sirup | 115 |
Pivo | 110 |
Pšeničný sirup | 100 |
Rýžový sirup | 100 |
Glukóza | 100 |
Sušené datle | 100 |
Hranolky | 95 |
Bramborový škrob | 95 |
Brambory pečené | 95 |
Rýže lepící | 90 |
Kupovaná bramborová kaše | 90 |
Popcorn | 85 |
Bezlepkový chléb | 85 |
Mouka pšeničná | 85 |
Mrkev dušená | 85 |
Chléb toustový | 85 |
Cornflakes | 85 |
Domácí bramborová kaše | 80 |
Vafle | 75 |
Koblihy | 75 |
Croissant | 75 |
Donut | 75 |
Meloun | 75 |
Dýně | 75 |
Červená řepa vařená | 65 |
Rozinky | 65 |
Slazené zapékané müsli | 65 |
Marmeláda | 65 |
Tyčinky např. Mars | 65 |
Kuskus | 65 |
Chléb Šumava | 65 |
Chléb vícezrnný | 65 |
Konzervovaný ananas | 65 |
Vařené brambory | 65 |
Zmrzlina | 60 |
Brambůrky | 60 |
Jasmínová rýže | 60 |
Pizza | 60 |
Vánočka | 60 |
Med | 60 |
Jedlé kaštany | 60 |
Majonéza | 60 |
Coca-Cola | 58 |
Rýže basmati | 50 |
Pohanka | 50 |
Neslazené müsli | 50 |
Mango | 50 |
Kiwi | 50 |
Banány | 50 |
Těstoviny z tvrdé pšenice | 50 |
Rýže basmati natural | 45 |
Těstoviny z tvrdé pšenice al dente | 45 |
Pomeranč | 45 |
Celozrnný kuskus | 45 |
Kokos | 45 |
Žitný chléb | 45 |
Bulgur | 45 |
Hrozny | 45 |
Konzervovaný hrášek | 45 |
Grepová šťáva | 45 |
Sušené brusinky | 45 |
Ananas | 45 |
Hořká čokoláda | 43 |
Broskve | 42 |
Mirabelky | 42 |
Sušené švestky | 40 |
Sušené meruňky | 40 |
Sušené fíky | 40 |
Špalda | 40 |
Špagety al dente | 40 |
Quinoa | 40 |
Jahody | 40 |
Arašídové máslo | 40 |
Ovesné vločky | 40 |
Fazole v konzervě | 40 |
Kváskový chléb | 40 |
Mrkvová šťáva | 40 |
Kokosové mléko | 40 |
Třešně | 39 |
Cizrna | 35 |
Celer | 35 |
Amarant | 35 |
Švestky | 35 |
Broskve | 35 |
Jogurt | 33 |
Brusinky | 32 |
Sojové mléko | 30 |
Mandlové mléko | 30 |
Červená řepa | 30 |
Rajčata | 30 |
Tvaroh | 30 |
Grep | 30 |
Hrách | 30 |
Meruňky | 30 |
Hrušky | 30 |
Mrkev | 30 |
Rajčata | 30 |
Mléko | 30 |
Mandarinky | 30 |
Lilek | 20 |
Artyčoky | 20 |
Zelí | 15 |
Kysané zelí | 15 |
Tofu | 15 |
Zázvor | 15 |
Špenát | 15 |
Cibule | 15 |
Ředkvičky | 15 |
Paprika | 15 |
Ořechy | 15 |
Rebarbora | 15 |
Pistácie | 15 |
Otruby | 15 |
Sojové boby | 15 |
Žampiony | 15 |
Hřiby | 15 |
Voda | 0 |
Stravujete se podle toho, jak vysoký nebo nízký glykemický index mají potraviny?