BudKocka.cz logo

Nezapomínejte na výživné ovesné vločky

Zdraví Hubnutí Rady Potraviny Lucie 28. srpen 2014
ovesne vlocky


Oblíbené ovesné vločky najdeme v jídelníčku nejen těch, kteří chtějí zhubnout, ale i těch, kteří je mají rádi, chtějí přibrat nebo dbají na zdravý způsob život. Vločky jsou ceněny pro velmi mnoho živin, lehkou stravitelnost, dostupnost a svou chuť. Co všechno obsahují a jak vlastně vznikají? Také se podíváme na tři skvělé recepty právě s vločkami.

Ovesné vločky patří mezi potraviny, které se velmi často používají a to nejen při vaření, ale také v kosmetice nebo lékařství. Na jednu stranu existují ti, kteří je mají rádi a na druhé straně ti, kteří je nesnáší. Rozhodně je na škodu se jim vyhýbat.

Jak se vločky vyrábějí?

Ovesné vločky se vyrábějí pomocí poměrně složitého procesu. Obilky se napaří, vyloupne se oves, obilná zrna se následně vyčistí a poté jsou vystaveny vlhku a nato v sušárně suchému teplu. Při sušení uvolní ze zrn pluchy a ty se v loupači oddělí. Zrna se spaří a poté slisují na vločky.



Které živiny ovesné vločky obsahují?

Ovesné vločky na 100 g obsahují 1 570 kJ (375 kcal), jejich nutriční hodnoty jsou: bílkoviny: 13 g, sacharidy: 61 g a tuky: 6,8 g. Dále jsou bohatým zdrojem vlákniny, neboť na 100 g jí zahrnují dokonce 7 g.
Také obsahují následující vitamíny (E, B1, B2, B6, B9), minerální látky (vápník, hořčík, draslík, fosfor, železo) a lecitin. Obsah těchto látek se mírně liší podle toho, jestli se jedná o variantu s klíčky nebo bez.

Zdravotní účinky vloček

Pravidelná konzumace ovesných vloček má mnoho účinků na zdraví, mezi které můžeme řadit následující:
- upravují zažívání
- jsou nápomocné při snižování hladiny cukru v krvi
- regulují cholesterol v krvi
- mají pozitivní vliv na nervovou soustavu
- pomáhají při stresu i únavě
- pomáhají při různých onemocněních
- dodávají energii

Oves neobsahuje lepek

Další dobrou vlastností ovsa je ta, že oves neobsahuje lepek. Problémem ovšem je zpracování, při kterém je lepkem znečistěn. Oves je totiž přepravován a zpracováván na stejných místech jako ostatní obilniny s lepkem a tím pádem obsahují lepek. Pro bezlepkáře je vhodné vyhledat ovesné vločky, u kterých je psáno, že jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.



Ovesné vločky a hubnutí

Velkou výhodou vloček je fakt, že obsahují hodně vlákniny a mají nízký glykemický index, což jsou pozitivní věci při hubnutí. Mnohdy tak ovesné vločky nachází své významné místo u všech, kteří chtějí zhubnout. Nejčastěji se tak používá na výživnou snídani v podobě kaše, sypaného müsli nebo ovesných sušenek. Ráno dodávají energii a zasytí na dlouhou dobu. I když ale neobsahují hodně kalorií, není vhodné je brát jako zázračný prostředek k hubnutí a proto by se měly konzumovat s rozumem (ve velkém množství už moc dietní nejsou).

ovesné sušenky

Jaká je cena a kde je koupíte?

Ovesné vločky jsou snadno dostupné, seženete je ve většině obchodů. Jejich cena také není nejvyšší, protože půl kilogramu stojí 12 - 40 Kč. Záleží vždy na dané verzi. Nejlevnější jsou klasické vločky, jemné ovesné vločky s klíčky nebo bez klíčků jsou trošku dražší a nejdražší jsou ty ve variantě bio.

Co se dá z ovesných vloček připravit?

Z ovesných vloček se dá připravit mnoho pokrmů - nejedná se jen o klasickou ovesnou kaši a müsli, ale i o polévky, karbanátky, sušenky, buchty, cukroví, lívance, pomazánky, pečivo, sekaná apod. Také se dají použít v kosmetice (masky na pleť a vlasy, mýdla), lékařství atd.

Oblíbené recepty

Existuje nespočet receptů, kde se používají ovesné vločky. Jedná se jak o klasické, tak i o ty méně časté. Záleží vždy na tom, jaký recept si vyberete. Tady se můžete podívat na nejznámější pokrmy s vločkami.

Ovesná kaše

Suroviny:
80 g vloček
250 ml mléka
rozinky, ořechy, strouhaný kokos,...

Postup:
Vločky namočíme do mléka alespoň na hodinu a poté je chvíli vaříme. Můžeme k nim přidat podle chuti rozinky, ořechy, kokos nebo cokoliv jiného. Následně můžeme podávat. Jedná se o dvě porce.

Ovesné sušenky ořechové

Suroviny:
1 hrníček vloček
1 hrníček mixu špaldové a celozrnné pšeničné mouky
1/2 hrníčku cukru (nejlépe třtinového)
1/2 mletých ořechů
1 kávová lžička sody
140 g másla

Postup:
Nejprve smícháme vločky s moukou, cukrem, mletými ořechy a sodou.
Máslo roztopíme a nalijeme do dané směsi.
Pořádně promícháme.
Lžičkou vytváříme hromádky, jež umístíme na plech s pečicím papírem. Děláme větší mezery.
Plech vložíme do trouby již vyhřáté na 160°C. Pečeme cca 20 minut.

Lívance z vloček

Suroviny:
100 g vloček
500 ml mléka
200 g hladké mouky
1 vejce
1/2 kávové lžičky kypřícího prášku

Postup:
Vločky zalijeme vlažným mlékem a necháme hodinu odstát. Poté k nim přimícháme mouku s kypřícím práškem a vejcem.
Poté lívance smažíme v rozpáleném oleji.
Pak je ozdobíme dle chuti - tvaroh, smetana, kakao, skořice, cukr...

Máte ovesné vločky rádi? Co s nimi nejčastěji děláte?





Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte