BudKocka.cz logo

Jak zbytečně neutrácet a ušetřit peníze?

Články Rady Soňa 21. června 2018
jak ušetřit a neutrácet

Většina lidí nemá tolik peněz, aby si mohla koupit všechno, na co pomyslí. Chtějí šetřit a zbytečně neutrácet. Jak se to ale můžete naučit a na co byste si měla dávat pozor? Mrkněte se tipy, které vám pomohou ušetřit nějakou tu kačku.

Stanovte si limit na utrácení

Nejjednodušší je každý měsíc stanovit si určitou částku z výplaty, kterou můžete utratit za jídlo, oblečení, kulturu a další věci. Bylo by také dobré, abyste si i něco odložila. Nikdy totiž nevíte, kdy se vám bude ten peníz zrovna hodit. Také si můžete udělat pravidlo, že každý měsíc něco (podle možností) odložíte. Po roce se můžete divit, kolik jste ušetřila.

Noste s sebou nákupní seznam

Není ostudou nosit s sebou nákupní seznam, kde budete mít pečlivě rozepsané, co byste měla koupit, a tím byste se měla řídit. Nepodléhejte pokušení, že koupíte tamtu hezkou čokoládu, dezert nebo italskou šunku. Měla jste to na seznamu? Neměla. Můžete to přeci koupit příště, když si to zapíšete.

Nechoďte nekupovat s prázdným žaludkem

Jedna z častých chyb, která je velice známá, ale která láká do obchodu, je prázdný žaludek a vyschlé hrdlo. Když se před nákupem trošku najíte a napijete, nebudete mít tendenci kupovat plno potravin a pití, protože budete mít hlad a žízeň. Nebudete tak zbytečně utrácet za chvilkovou náladu.

Vybírejte zboží pečlivě

Dávejte si pozor na zboží, které koupíte. Vždy se na něj pořádně ze všech stran podívejte, zda není natrhnuté, špinavé, plesnivé, nahnilé nebo jinak škaredé. Také zkontrolujte datum spotřeby. Jde o to, ať pak nemusíte zbytečně něco vyhazovat, protože u něj byl nějaký problém, který jste prostě přehlídla.

Neberte si zbytečně moc peněz

Vědomí, že máte naditou peněženku a dost peněz na bankovním účtu, podporuje nakupování. Koupíte zbytečně hodně věcí, které ani nepotřebujete, ale když víte, že na to aktuálně máte, říkáte si, že to přece koupíte. Efektivní na šetření je mít méně peněz, které můžete utratit. Raději si do kapsičky v peněžence schovejte nějakou bankovku, ať se nepropadnete hanbou, že už u sebe nemáte žádné peníze.

Nenachytejte se na zboží z letáku

Každý týden máte ve schránce letáky, kde jsou vždy zaručeně ty nejlepší akce a slevy, což na vás pozitivně působí. To je přece to, co obchodník chce. Chce vás přinutit, abyste zrovna z jeho obchodu koupila jednu nebo více věcí z letáku, samozřejmě jen u toho nezůstanete, uděláte velký nákup a koupíte plno nadbytečných věcí. Vybírejte pečlivě, zda produkty, které běžně kupujete, jsou opravdu levné a zbytečně neutratíte za nepříliš velkou slevu.

Nekupujte věci jen kvůli tomu, že jsou v akci. Může se stát a častokrát se stane, že pod vlivem emocí koupíte třeba 10 jogurtů nebo 10 balených sýrů, ale než je sníte, už budou dávno prošlé. Dále při vědomí, že máte doma hodně jídla, sníte toho mnohem více. Nepotřebujete přece 50 dkg šunky k večeři, když obvykle máte jen 15 dkg. Nebo 10 jogurtů na tři dny, když běžně máte 1 na den. To je přesně situace, kdy se nachytáte a proděláte.

Akce se pravidelně opakují

V letáku zrovna mají něco v akci, tak si chcete udělat zásobu, protože to dlouho v tom obchodě tak levně nebudou mít? Obchody mívají každý týden akce, ve kterých se zboží pravidelně opakuje. Rotuje se tak co 3 - 6 týdnů. Často když je akce na nějaké zboží v jednom obchodě, další týden ho najdete v dalším. Nemusíte jej kupovat, protože je to výjimečná akce. Ne, není, za chvíli to budou mít zase v akci.

Opravdu potřebujete další šaty či boty?

Jdete se jen podívat do obchodů, jestli tam nemají něco pěkného a najednou natrefíte na krásné šaty, boty nebo halenku? Je to prostě něco, co se vám zalíbí na první pohled a impulzivně to koupíte? Přece to bylo pěkné a za skvělou cenu. Byla totiž výprodej, tak proč to nekoupit?

Ale až doma si uvědomíte, že se vám ta halenka k ničemu nehodí, máte už doma velice podobné boty nebo oblečení, ale na uklidnění si řeknete, že to přece využijete a budete nosit. Možná je obléknete jen jednou, možná dvakrát a konec. Tak to jste se opět nachytala a zbytečně utratila peníze za něco, co vůbec nepotřebujete.

Schovávejte si účtenky a počítejte

Účtenky vždy vyhazujete a vůbec nemáte přehled, za co utrácíte? Jděte na to jinak. Schovávejte si účtenky a pravidelně sčítejte. Nečekejte ale na konec měsíce, kdy vás částka překvapí, ale počítejte je průběžně. Můžete tak regulovat, kolik peněz už jste utratila daný měsíc a kolik ještě můžete utratit. Budete mít přehled a nebudete se divit na konci měsíce, že už nic nemáte, protože jste to vůbec nečekala a nepočítala.

Děti nechte doma nebo v dětském koutku

Vaše děti chtějí při nákupu plno sladkostí, hraček a různých drobností? Vy podlehnete a koupíte jim je? To je chyba, protože si na to zvyknou a nepochopí, proč to příště nepůjde a budou trucovat a vztekat se třeba na podlaze. Kupte jim vždy jednu věc nebo je raději nechte doma, ať si nic nevynucují.

Nechoďte do několika obchodů kvůli akci

Zjistila jste, že v jednom obchodě mají za akční cenu mouku a máslo, v druhém mají olej, ve třetím piškoty a cukr? Takže je musíte všechny tři navštívit, abyste získala co nejlevnější potraviny? Kromě toho, že utratíte za palivo nebo jízdenky a čas, utratíte i za plno věcí, které v každém krámě koupíte navíc. A pak zjistíte, že to vlastně vůbec nepotřebujete nebo by vyšlo levněji koupit ty věci za normální cenu, ale bez těch zbytečností koupených navíc.

Nenakupujte, když vás honí mlsná

Zrovna byste si něco dala nebo nemáte co k večeři? Tak vyrážíte do blízkého obchodu, abyste tam něco koupila, že něco rychle ukuchtíte nebo připravíte? Ve výsledku koupíte blbosti jako sladkosti nebo pochutiny, které vás na chvíli zasytí a vy pak můžete jít se slastným pocitem spát. Přitom, kdybyste si něco uvařila ze zásob, nebudete zbytečně utrácet a ušetříte.

Nechoďte do obchodu každý den

Chodíte do obchodu každý den v domnění, že ušetříte a zbytečně tolik neutratíte, jak v případě většího nákupu jednou týdně? Když si to ale spočítáte, tak se každodenní nákupy prodraží, protože koupíte řadu zboží zbytečně kvůli tomu, že máte na něj chuť nebo je jen uvidíte.

Pošlete na nákup partnera

Nedaří se vám rozumně nakupovat? Pošlete na nákup manžela nebo přítele s nákupním lístkem. Většina mužů nakoupí jen to, co má na seznamu, a vy ušetříte. Mnohdy ještě na něco zapomenou nebo to nenajdou. Pozor, neplatí to u všech mužů, někteří nakoupí i řadu dalších věcí.



Názory k článku


Jak neutrácet? Nechodit do obchodu!
Jane, 27. června 2018

Napište, co si o tom myslíte