BudKocka.cz logo

Panna cotta - recept na italský dezert

Recepty Iveta 17. července 2015
panna cotta

Panna cotta je oblíbený italský moučník, který překvapí svou lahodnou chutí. Připravte si i vy tuto italskou tradiční mlsku, kterou máte za chviličku hotovou, protože recept je velice snadný. Navíc nepotřebujete ani moc surovin. Stačí dobrá smetana, želatina a pár dalších surovin.

Ingredience:
3 plátky želatiny
100 ml mléka nebo vody
500 ml smetany ke šlehání
50 g cukru
1 vanilkový lusk
ovoce
omáčka

Postup:
1. Nejprve rozpustíme želatinu v mléce. Pozor, nevaříme ji.
2. Dále vanilku rozpůlíme a vydlabeme z ní nožem semínka, která smícháme s cukrem.
3. Do rendlíku nalijeme smetanu a k ní přidáme vanilkovou směs. Pomalu za stálého míchání vaříme, dokud se směs nezačne vařit. Poté zmírníme a zase metličkou šleháme, dokud nezačne smetana houstnout.
4. Pak ke smetaně přidáme vymačkanou želatinu, promícháme, rozpustíme želatinu a odstavíme.
5. Poté tuto směs přecedíme přes sítko. Tento krok je ale možné vypustit.
6. V mezičase si připravíme formičky (ideální jsou formy na puding, malé mističky, poháry nebo formu na srnčí hřbet nebo na koláč). Dané množství je na 4 porce.
7. Následně připravenou hmotu rovnoměrně nalijeme do formiček a schováme do chladničky nejméně na 5 hodin (podle velkosti formiček), aby panna cotta dostatečně ztuhla.
8. Připravíme si omáčku a nachystáme ovoce.
9. Panna cottu prudce vyklopíme z formiček. Pokud nepůjde vyklopit, ponoříme na chvíli formičku do teplé vody, pomůže to. Voda se ale nesmí dotknout ztuhnuté směsi.
Nato ji ozdobíme ovocem, strouhanou čokoládou a polijeme omáčkou.

Připravte si omáčku

Malinová omáčka:
200 g malin
30 g cukru
Jahodová omáčka:
200 g jahod
30 g cukru

Ovocnou omáčku připravíme velmi jednoduše, cukr smícháme s ovocem a přidáme trošku vody. Zahřejeme, ať se rozpustí cukr a odstavíme.

Karamelová omáčka:
250 g cukru
120 smetana ke šlehání
6 lžic másla

Karamelovou omáčku za stálého míchání rozpustíme cukr, pak k němu přidáme máslo, opět mícháme, odstavíme a nakonec přidáme smetanu. Zase mícháme, až je omáčka hladká.

Čokoládová omáčka:
1 tabulka čokolády
2 lžíce másla

Čokoládu s máslem ve vodní lázni rozpustíme a následně můžeme podávat.

Jak ozdobit panna cottu?

V žádném případě se nekladou nějaké meze nebo nejsou určená přesná pravidla, jak byste ji měla ozdobit, ale často se používají následující tři možnosti:
1. Hotovou panna cottu přelijeme libovolnou omáčkou a přidáme k ní ovoce (pokud i omáčka je ovocná).
2. Do formičky nejprve nalijeme omáčku, ovocné pyré, čokoládu a následně na ni nalijeme smetanovou směs a pak dáme ztuhnout.
3. Dno formičky ozdobíme omáčkou nebo ovocem, nalijeme smetanu a pak na vršek dáme opět ovoce a omáčku.

Tento dezert je oblíbený hlavně v létě, kdy si můžete nasbírat nebo koupit čerstvé ovoce. Panna cotta s jahodami, malinami, borůvkami a dalším ovocem chutná naprosto úžasně. Nejlepší je, když je dezert pořádně vychlazen a chutné ovoce ho doplňuje.

Už jste tento lahodný dezert zkoušela? Pokud ne, určitě vyzkoušejte.



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte