BudKocka.cz logo

Švestkový koláč - vyzkoušené recepty

Recepty Lucie 29. srpen 2015
Švestkový koláč


Švestky patří mezi oblíbené ovoce, protože skvěle chutnají a můžete si s nimi upéct plno zajímavých a chutných moučníků. Mezi klasiku patří švestkový koláč, buchta a bublanina na tisíc způsobů. Pokud zrovna chcete péct a nemáte svůj ověřený recept, vyzkoušejte nějaké recepty z internetu. Často jsou vyzkoušené, takže je velká šance, že se podaří i vám.

Vybrali jsme několik receptů na švestkový koláč, které vám zajisté budou chutnat. Pokud nemáte nebo neradi používáte formu na koláč, klidně můžete těsto dát na plech a pokračovat podle instrukcí. Povede se totiž i tak.

Švestkový koláč nekynutý

Ingredience:
Těsto: 350 g polohrubé mouky
100 g krupicového cukru
vanilkový cukr
1 kypřicí prášek
1 vajíčko
250 ml mléka
50 ml oleje nebo rozpuštěného másla
Drobenka: 100 g hrubé mouky, 100 g cukru, 60 g másla, skořice
švestky

Postup:
1. Omyté švestky vypeckujeme a rozpůlíme na půlky.
2. Vymažeme formu nebo plech máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 180°C.
3. Smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem a kypřicím práškem, pořádně promícháme.
4. Pak přidáme vajíčko, mléko a olej. Těsto důkladně promícháme.
5. Následně těsto nalijeme do formy, na těsto vyskládáme půlky švestek slupkou nahoru.
6. Rychle připravíme drobenku a bohatě posypeme švestky.
7. Ihned vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme kolem 30 minut.



Kynutý švestkový koláč s drobenkou

Ingredience:
Těsto: 500 g polohrubé mouky
150 g krupicového cukru
špetka soli (není nutná)
špetka mleté skořice
300 ml mléka
1/2 kostky droždí
3 vejce
50 ml oleje
Drobenka: 100 g hrubé mouky, 100 g cukru, 60 g másla, skořice
švestky

Postup:
1. Připravíme si kvásek: do poloviny teplého mléka nadrobíme droždí a přidáme lžíci cukru. Na teplém místě necháme kvásek vykynout.
2. Potom ve větší míse promícháme mouku se solí, cukrem a skořicí, přidáme kvásek, vajíčka, olej a mléko.
3. Těsto pořádně propracujeme, mísu překryjeme utěrkou a necháme nejméně na půl hodiny kynout.
4. Omyté švestky přepůlíme a vypeckujeme.
5. Připravíme drobenku; promíchanou mouku se skořicí a cukrem promneme prsty s máslem.
6. Vykynuté těsto vyválíme nebo rukama nandáme do formy nebo na plech s pečicím papírem.
7. Na těsto umístíme švestky slupkou nahoru a posypeme drobenkou.
8. Zapneme troubu na 180°C a poté vložíme plech do trouby. Během této doby těsto ještě kyne.
9. Pečeme asi 30 minut.



Švestkový koláč s tvarohem a mákem

Ingredience:
Těsto: 300 g polohrubé mouky
75 g cukru krupice
110 ml mléka
1/3 kostky droždí
80 g másla
3 žloutky
kůra z bio citronu
Náplň: 500 g tvarohu
130 g cukru
200 g mletého máku
lžíce vanilkového pudinku v prášku
švestky
Drobenka: 100 g hrubé mouky, 100 g cukru, 60 g másla

Postup:
1. Z rozdrobeného droždí, lžíce cukru a teplého mléka připravíme kvásek, který necháme v teple vykynout.
2. V míse smícháme mouku s cukrem, přidáme vykynutý kvásek, žloutky, roztopené máslo a trošku nastrouhané kůry z citronu.
3. Těsto pořádně propracujeme, mísu překryjeme utěrkou a dáme kynout do tepla na 30 minut.
4. Během kynutí tvaroh smícháme s cukrem, pudinkem a mákem (asi 2/3). Švestky omyjeme, vypeckujme a přepůlíme. Také připravíme drobenku. Vymažeme plech nebo jej vyložíme papírem na pečení.
5. Těsto vyválíme a umístíme na plech nebo do formy na koláč. Na těsto naneseme vrstvu náplně, na ni poklademe švestky a ty zasypeme zbytkem máku. Nakonec bohatě posypeme drobenkou.
6. Zapneme troubu na 180°C a během zahřívání trouby necháme ještě koláč kynout.
7. Až bude trouba vyhřátá, vložíme tam plech a pečeme asi půl hodiny.

Kynutý švestkový koláč s mandlemi

Ingredience:
Těsto: 500 g hladké mouky
125 g oleje nebo rozpuštěného másla
špetka soli (není nutná)
250 ml mléka
80 g cukru
polovina kostky droždí
Na ozdobu: švestky, 100 g mandlí, 100 g cukru

Postup:
1. Nejprve připravíme kvásek z poloviny teplého mléka, lžíce cukru a nadrobeného droždí. Necháme ho chvíli na teplejším místě, aby vzešel.
2. Mezitím smícháme mouku se špetkou soli a zbytkem cukru.
3. Dále přidáme vykynutý kvásek, tuk a postupně i zbytek mléka.
4. Těsto musíme pořádně propracovat, mísu poté přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo nejméně na 30 minut.
5. V mezičase omyté švestky vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny. Mandle spaříme a odstraníme slupky. Poté je nasekáme.
6. Následně těsto vyválíme a dáme do formy, kterou buď vymažeme a vysypeme, nebo vyložíme pečicím papírem.
7. Na těsto bohatě vyskládáme švestky slupkou dolů. Necháme ještě čtvrt hodinku kynout.
8. Poté vložíme plech do vyhřáté trouby na 180°C, kde pečeme koláč kolem třiceti minut.
9. Mandle smícháme s cukrem a hotový koláč jimi posypeme.





Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte