Dieta podle krevních skupin a její pravidla
Hubnutí Dieta Markéta 20. srpna 2014Dieta podle krevních skupin byla vyvinuta naturopatem Peterem D’Adamem. Představil ji ve svém The New York Times bestselleru Výživa a krevní skupiny, kterého se prodalo přes 7 milionů výtisků, a byl přeložen do 50 jazyků. Mezi jeho další knihy patří Kuchařka - Výživa a 4 krevní skupiny a Žijte správně: 4 krevní skupiny, 4 programy. Mezi redukčními dietami patří mezi oblíbené, ale většina lékařů a vědců je k ní skeptická.
Jak tato dieta podle krevních skupin funguje?
Jednoduše řečeno, D’Adamo věří, že lidé by se měli stravovat podle svého typu krevní skupiny, protože každá z nich je unikátní a má své specifické antigeny, které řídí různé tělesné funkce jako třeba imunitní a trávicí systém. Když do organismu vstoupí cizí částice, antigeny ji buď přijmou, nebo vyhodnotí jako hrozbu. Podle D’Adama stejně reagují na potraviny a rozlišuje je tak na přijatelné a škodlivé. Proto by měli lidé jíst jen ty potraviny, které jsou pro jejich krevní skupinu nejvhodnější.
Krevní skupina 0
Tento typ je D’Adamem popsán jako lovecký a doporučuje lidem s tímto typem konzumovat hodně bílkovin, naopak hůře se jim tráví laktóza a lepek. Podle něj je tato krevní skupina první, která před 30 000 lety vznikla (podle vědců je to však krevní skupina A).
Krevní skupina A
Tato krevní skupina je podle D’Adama zemědělská nebo pěstitelská. Věří, že vznikla před 20 000 lety společně s rozvojem zemědělství. Lidem s tímto typem doporučuje jíst spíše vegetariánsky a vyhýbat se červenému masu. Nejlepší je čistě přírodní, organická strava v bio kvalitě.
Krevní skupina B
D’Adamo ji označuje za nomádskou, podle něj se vyvinula před 10 000 lety. Spojuje ji se silným imunitním a flexibilním trávicím systémem. Tvrdí, že lidé s tímto typem krevní skupiny jsou jediní, kdo dobře tráví mléčné výrobky, ale ve skutečnosti je tato skupina rozšířená u Asiatů (hlavně z Číny a Indie) u kterých je intolerance laktózy nejčastější.
Lidé s krevní skupinou B mohou podle D’Adama kombinovat stravu vhodnou pro 0 a A.
Krevní skupina AB
Je nejméně rozšířenou (pouze 5-7 % populace) a nejmladší (podle D’Adama vznikla před méně než 1000 lety). Označuje ji za záhadnou. Částečně je spojením skupin A a B, ale objevují se i výjimky - např. rajčata jsou kvůli obsahu lektinu pro typy A i B nevhodná, zatímco lidem s krevní skupinou AB rajčata nevadí.
Vhodné a nevhodné potraviny pro jednotlivé krevní skupiny
Maso
Skupina 0:
Vhodné - hovězí, jehněčí, skopové, telecí, zvěřina, z orgánů játra a srdce
Nevhodné - slanina, šunka, vepřové
Skupina A:
Vhodné - žádné není zcela vhodné, neutrální je pouze drůbeží (kuřecí, slepičí, krůtí). Zcela nevhodné je červené maso.
Skupina B:
Skupina 0 + skupina A
Skupina AB:
Vhodné - jehněčí, králičí, krůtí, skopové
Nevhodné - viz skupina 0, dále hovězí, telecí, drůbeží, zvěřina
Mořské plody
Skupina 0:
Vhodné - mořské ryby
Nevhodné - chobotnice, kaviár, marinovaný sleď, sumcovité ryby, škeble, uzený losos
Skupina A:
Vhodné - mořské ryby, kapr
Nevhodné - ančovičky, chobotnice, kaviár, měkkýši, platýsi, sumcovité ryby, úhoř, ústřice
Skupina B:
Skupina 0 + skupina A
Skupina AB:
Vhodné - různé mořské ryby, měkkýši
Nevhodné - viz skupiny 0 a A + garnát, krabí, treska skvrnitá
Mléčné výrobky a jejich alternativy
Skupina 0:
Vhodné - žádné nejsou zcela vhodné, neutrální jsou máslo, sójové nebo kozí mléko, mozzarella
Skupina A:
Vhodné - pouze sójové mléko, neutrální jsou jogurty, kefír, kozí sýr a mléko, mozzarella, ricotta
Skupina B:
Skupina 0 + skupina A
Skupina AB:
Vhodné - sýry cottage, feta, mozzarella, ricotta, kefírový jogurt, kozí sýr, kysaná smetana
Nevhodné - máslo, podmáslí, plnotučné mléko, parmazán, plísňové sýry
Oleje
Skupina 0:
Vhodné - lněný, olivový
Nevhodné - kukuřičný, podzemnicový, saflorový
Skupina A:
Vhodné - lněný, olivový
Nevhodné - viz skupina 0 + sezamový
Skupina B:
Skupina 0 + skupina A
Skupina AB:
Vhodné - olivový
Nevhodné - viz skupina A kromě podzemnicového + slunečnicový
Ořechy a semena
Skupina 0:
Vhodné - vlašské ořechy, dýňová semínka
Nevhodné - arašídy, kešu, para, pistácie, mák
Skupina A:
Vhodné - arašídy, dýňová semínka
Nevhodné - kešu, para, pistácie
Skupina AB:
Vhodné - arašídy, vlašské ořechy
Nevhodné - dýňová, maková, sezamová a slunečnicová semínka, lískové ořechy
Luštěniny
Skupina 0:
Vhodné - fazole adzuki a strakaté, hrách
Nevhodné - šarlatový fazol, čočka červená a obecná
Skupina A:
Vhodné - různé druhy fazolí (kromě fazolu obecného) a čočky
Nevhodné - cizrna
Skupina B:
Skupina 0 + skupina A
Skupina AB:
Vhodné - červené a strakaté fazole, zelená čočka
Nevhodné - cizrna, fazole adzuki a černé
Mouka, obiloviny, pečivo, těstoviny
Skupina 0:
Vhodné - žádné vyloženě vhodné potraviny, neutrální jsou amarant, burizony, hnědá a divoká rýže, jáhly, ječmen, pohanka, quinoa, špalda
Nevhodné - kukuřičné lupínky, obiloviny (mouka, pečivo) obsahující lepek, bulgur, kuskus
Skupina A:
Vhodné - amarant, pohanka, ovesná, rýžová a žitná mouka
Nevhodné - bílá a celozrnná pšeničná mouka
Skupina B:
Skupina 0 + skupina A
Skupina AB:
Vhodné - prakticky vše, kromě pohankových krupek a kukuřičného pečiva
Ovoce
Skupina 0:
Vhodné - blumy, fíky, švestky
Nevhodné - avokádo, jahody, kokos, mandarinky, meloun, ostružiny, pomeranče
Skupina A:
Vhodné - ananas, blumy, borůvky, citrony, fíky, grapefruit, meruňky, ostružiny, rozinky, švestky, třešně
Nevhodné - banány, kokos, mandarinky, mango, meloun, papája, pomeranče
Skupina B:
Skupina 0 + skupina A
Skupina AB:
Vhodné - ananas, angrešt, blumy, citrony, fíky, grapefruit, hrozny, kiwi, ostružiny
Nevhodné - avokádo, banány, granátové jablko, kokos, mango, pomeranče
Zelenina
Skupina 0:
Vhodné - artyčok, brokolice, cibule, čekanka, červená paprika, česnek, kapusta, křen, mangold, mořské řasy, pastinák, petržel, římský salát, řepa, sladké brambory, špenát, tykev
Nevhodné - brambory, kukuřice, květák, olivy, růžičková kapusta, zelí
Skupina A:
Vhodné - artyčok, brokolice, cibule, čekanka, česnek, dýně, kapusta, kedlubna, křen, mangold, mrkev, pastinák, petržel, pórek, špenát
Nevhodné - brambory (i sladké), lilek, olivy, paprika, rajčata, zelí
Skupina B:
Skupina 0 + skupina A
Skupina AB:
Vhodné - brambory, brokolice, celer, česnek, kapusta, květák, lilek, mangold, okurky, pastinák, petržel, sladké brambory
Nevhodné - artyčok, kukuřice, paprika, ředkvičky
Koření a chuťové přísady
Skupina 0:
Vhodné - kajenský pepř, kari, karob, kurkuma
Nevhodné - muškátový oříšek, ocet, pepř
Skupina A:
Vhodné - česnek, hořčice, japonské sójové omáčky, melasa, zázvor
Nevhodné - kečup, majonéza, ocet, pepř, worcesterská omáčka
Skupina B:
Skupina 0 + skupina A
Skupina AB:
Vhodné - česnek, kari, křen, omáčka miso, petržel
Nevhodné - chilli, kečup, marinády, nové koření, ocet, pepř, worcesterská omáčka, želatina
Nápoje
Skupina 0:
Vhodné - čaje z lípy, máty, pampelišky, pískavice řeckého sena a zázvoru, minerálky, sodovky, šťávy z ananasu, švestek a třešní
Nevhodné - cola, černý čaj, destiláty, limonády, jablečná šťáva a mošt, káva, pomerančová šťáva
Skupina A:
Vhodné - čaj z aloe, echinacey, heřmánku, hlohu, kozlíku lékařského, lopuchu, ostropestřce, pískavice řeckého sena, šípků, třezalky a ženšenu, červené víno, káva, šťávy a koncentráty z ananasu, celeru, grapefruitu, meruněk, mrkve, švestek a třešní, voda s citronem, zelený čaj
Nevhodné - černý čaj, destiláty, limonády, minerálky, pivo, soda, šťávy z pomeranče a rajčat
Skupina B:
Skupina 0 + skupina A
Skupina AB:
Vhodné - čaj z heřmánku, hlohu, lopuchu, šípků, vojtěšky, zázvoru a ženšenu, káva, šťávy z celeru, mrkve, hroznového vína a třešní, zelený čaj
Nevhodné - cola, černý čaj, destiláty, limonády, pomerančová šťáva
Potraviny podporující hubnutí
Skupina 0: brokolice, červené maso, játra, kapusta, mořské plody a řasy, sůl s jódem, špenát
A: ananas, rostlinné oleje, sójové produkty, zelenina
B: brokolice, červené maso, játra, kapusta, mořské plody a řasy, sůl s jódem, špenát, ananas, rostlinné oleje, sójové produkty, zelenina
AB: ananas, mléčné výrobky, mořské plody a řasy, tofu, zelená zelenina
Potraviny podporující váhový přírůstek
Skupina 0: čočka, fazole, hořčice, kukuřice, květák, lepek, růžičková kapusta, zelí
A: fazole, maso, mléčné produkty, pšenice
B: čočka, fazole, hořčice, kukuřice, květák, lepek, růžičková kapusta, zelí, maso, mléčné produkty, pšenice
AB: červené maso, fazole, kukuřice, pohanka, pšenice, semena
Jídelníček si vytvořte pomocí vhodných potravin, které znázorňuje tabulka.
Funguje dieta podle krevních skupin?
Podle vědeckých studií není prokázáno, že by upřednostňování a vysazování konkrétních potravin podle toho, jaký je váš typ krevní skupiny, opravdu mělo vliv na váhový úbytek ani není pravda, že každému škodí nevhodné potraviny pro jeho skupinu. Navíc to může být omezující. Nic ale neriskujete, když to zkusíte. Může to i pomoci v tom, že budete více přemýšlet o tom, co jíte.
Máte zkušenosti s dietou podle krevních skupin? Napište je do diskuze.
Názory k článku
Míša, 6. července 2016
Napište, co si o tom myslíte