Vážení bez váhy: Lžíce, lžička a hrníček pomůže!
Články Rady Domácnost Lucie 1. dubna 2017Asi vám také stalo, že když jste zrovna potřebovali kuchyňskou váhu, tak došla baterka, přestala fungovat nebo ji doma vůbec nemáte. Co ale dělat, pokud potřebujete odvážit různé suroviny? Odvažte si je bez váhy pomocí hrníčku, lžíce či lžičky. Sice toto vážení je pouze orientační, ale určitě vám pomůže.
V některých receptech jsou místo gramů uvedeny hrníčky či lžíce, což ti, kteří raději odvažují na váze, nesnášejí a ti, kteří mají rádi hrníčkové recepty, zase milují. Co když ale chcete hrníčky, lžíce či lžičky převést na gramy nebo mililitry a nebo zase naopak? Podívejte se na nejčastější suroviny, jak je můžete převést. Vážení bez váhy je velmi snadné a rychlé.
Kávová (čajová) lžička
Zarovnaná (rovná) kávová lžička
- 4 g mouky (hladká, polohrubá, hrubá)
- 6 g cukru (krupice, krystal)
- 3 g cukru moučky
- 5 g soli
- 3 g krupice (dětská)
- 9 g máku
- 7 g solamylu
- 5 g tuku, másla, sádla
- 4 g oleje
- 4 g vody
- 5 g mléka
- 18 g medu
- 3 g jemně mleté kávy
- 15 g marmelády
- 6 g strouhaných ořechů
- 4 g smetany ke šlehání
- 6 g rýže
- 2 g kakaa
- 3 g strouhanky
Dále čtěte: Připravte si lahodný švestkový koláč
Vrchovatá kávová lžička
- 7 g hrubé mouky
- 7 g hladké mouky
- 10 g cukru krupice
- 6 g cukru moučky
- 7 g soli
- 7 g krupice
- 11 g solamylu
- 15 g másla, margarínu a sádla
- 3 g strouhaného kokosu
Polévková lžíce
Rovná polévková lžíce
- 11 g hrubé mouky
- 10 g hladké mouky
- 12 g cukru krupice
- 8 g cukru moučky
- 12 g soli
- 10 g krupice
- 8 g ovesných vloček
- 10 g rýže
- 15 g solamylu
- 17 g máku
- 15 g másla, sádla a margarínu
- 9 g oleje
- 10 g vody
- 18 g mléka
- 9 g smetany ke šlehání
- 36 g medu
- 6 g mleté kávy
- 35 g marmelády
- 16 g strouhaných ořechů
- 4 g kakaa
- 9 g strouhanky
Vrchovatá polévková lžíce
- 22 g hrubé mouky
- 20 g hladké mouky
- 20 g cukru krupice
- 18 g cukru moučky
- 20 g soli
- 22 g krupice
- 10 g ovesných vloček
- 15 g rýže
- 25 g solamylu
- 30 g másla, sádla a margarínu
- 8 g kakaa
- 5 g strouhaného kokosu
1 hrnek
Každý hrnek, hrníček, hrneček, kelímek, šálek nebo sklenice může mít jiný objem, ale většinou se bere takový, který má objem 250 ml. Pokud autor receptu používá jiný objem, většinou to uvede. V amerických receptech se používá cup, který má objem 225 ml.
- 170 g hrubé mouky
- 135 g hladké mouky
- 170 g krupice
- 100 g ovesných vloček
- 200 g cukru krupice
- 125 g cukru moučky
- 90 g kokosu
- 245 g rýže
- 145 g máku
- 250 g sádla, másla a tuku
- 230 g oleje
- 250 g vody
- 250 g mléka
- 150 g mletých ořechů
Dále čtěte: Zkuste výtečné cupcakes ve třech receptech
Používání na odměřování a vážení hrníčky může být celkem ošemetné, protože stačí hrníček jinak naplnit, použít menší nebo větší, a už se nemusí daný recept vůbec povést. To stejné je i u lžic. Vrchovatá, trošku vrchovatá nebo zarovnaná lžíce může ve finále udělat odchylku i několika desítek gramů. Na druhou stranu zvládly to tak naše babičky a prababičky, tak proč bychom to nesvedli nyní my?
Pamatujte, že vážení bez váhy je jen orientační, protože nemusí být vždy spolehlivé. Vrchovatou lžíci lze udělat vícero způsoby: jednou váží mouka 15 g a jednou 20 g a tak to je i u jiných surovin. Na druhou stranu toto vážení je rychlé a jednoduché a u základních receptů se většinou nedá nic zkazit.
Pavel 67let, 20. září 2017
lojza, 26. září 2018
Iva, 28. září 2018