Víte, co jíst při žlučníkové dietě?
Zdraví Dieta Markéta 13. srpna 2016Pokud by se vaší společnicí měla stát žlučníková dieta, která vyžaduje vhodné stravování a zdravý životní styl, aby mohl žlučník fungovat správně, je nutné dodržovat to, co smíte jíst. Funkce žlučníku jsou opravdu důležité; nejenže se v něm hromadí žluč z jater, která slouží k rozkládání a vstřebávání potravy, ale také napomáhá neutralizovat škodlivé látky a kyselé prostředí v žaludku, aby trávicí enzymy mohly správně pracovat.
Žlučový měchýř (žlučník) je sice malý orgán, ale může pěkně potrápit. Nejčastější problémy jsou žlučníkové kameny, záněty, záchvaty (kolika) a jiná podráždění. Pokud těmito obtížemi trpíte nebo jim chcete předejít, určitě byste měli vědět, jak by měl vypadat jídelníček, který žlučník nebude zatěžovat.
Jak na prevenci žlučníkových kamenů?
Všeobecně řečeno, zvyšte příjem potravin, které snižují hladinu cholesterolu a obsahují živiny a vlákninu nezbytné k tomu, aby trávicí soustava pracovala na té nejvyšší úrovni. Kromě sníženého rizika vzniku tohoto problému vám taková strava pomůže udržet si zdravou váhu (nadváha a obezita jsou jedny z dalších příčin problémů se žlučníkovými kameny) a tím rovněž eliminovat riziko vzniku srdečních onemocnění a vysokého krevního tlaku.
Nebojte se tuků – ale jen těch zdravých
Pokud zrovna netrpíte žlučníkovými záchvaty, není nutné vyřadit z jídelníčku všechny tuky. Když zcela přestanete konzumovat tuky, může to vést k tomu, že žlučník přestane produkovat žluč, jak by měl, což může být stejně nebezpečné jako záchvat.
Klíčem k úspěchu je zaměřit se na správný typ tuků, které se nacházejí např. v přírodních olejích (lněný, konopný – nevařte je, ale používejte za studena s čerstvou citronovou šťávou nebo octem do salátů), avokádu a potravinách, které obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny (mořské ryby, vlašské ořechy, pšeničné klíčky, slunečnicová semínka, řepka).
Nezapomeňte na bílkoviny
Důležité jsou bílkoviny, které najdete v libovém mase (telecí, jehněčí, králičí, kuřecí, krůtí), ale i jeho náhražkách (tofu, seitan, robi maso, Klaso). Z živočišných zdrojů pak dostatek proteinů obsahují dále nízkotučné mléko a výrobky z něj a ryby, z rostlinných jsou to obiloviny.
Tip: Občas si dopřejte proteinové nápoje (koktejly), nejlépe z naklíčené celozrnné (hnědé) rýže, které jsou hypoalergenní a dobře stravitelné.
Ovoce a zelenina jsou základem
Jako přílohu, šťávu nebo jen tak jako svačinku můžete ovoce a zeleninu kdykoli (mimo švestky, jablka, hrušky, zelí, papriky). Obsahují spoustu důležitých vitamínů a vlákniny, která napomáhá trávení a cítíte se dříve sytí, takže těmito potravinami se opravdu přejíst nemůžete.
Z ovoce se jako prevence žlučníkových kamenů doporučují zejména avokádo (rovněž výborný zdroj zdravých tuků), citrony (horká citronová šťáva po ránu pomáhá čistit i játra), grapefruity, brusinky, papája, jahody, meruňky, hroznové víno aj.
Ze zeleniny pak rajčata, artyčoky, okurky, řepa, růžičková kapusta, celer, mangold atd. Vyhněte se ale zelí a příbuzným druhům. Ředkvičky pomáhají rozpouštět kameny, ale raději je konzumujte jen střídmě a až zmizí příznaky.
Tip: Před ovocnými šťávami dejte přednost zeleninovým. Žlučníku prospívají zejména šťávy z řepy nebo okurky, můžete do ní přidat mangold, celer, pampelišku, mrkev, zázvor či kurkumu.
Z ovocných džusů se doporučují jen z grepu nebo jablek (nejlépe čerstvě vymačkaných a zředěných s vodou).
S kofeinem a alkoholem opatrně
Některé výzkumy ukazují, že mírná konzumace kávy a alkoholu může napomoci předejít vzniku žlučníkových kamenů, ale raději se poraďte s lékařem. Rozhodně se těmto nápojům vyhněte, když už máte problémy. Nedoporučují se ani sladké nápoje.
Co dále jíst?
Studie také ukázaly, že konzumace arašídů a arašídového másla snižuje riziko vzniku žlučníkových kamenů u žen. Až o 20 % se zlepšilo zdraví žlučníku u lidí, kteří konzumovali tyto produkty pravidelně.
U žlučníkové diety se dále doporučují nízkotučné mléčné výrobky, celozrnné pečivo, obiloviny a těstoviny, sladké brambory, banány a netučné vývary.
Dodržujte pitný režim – pijte nejlépe vodu a čaje.
Pomáhají i bylinky
Příroda je nejlepší lékař. Při bolestech žlučníku vyzkoušejte čaje z kořene pampelišky, meduňky, zeměžluče a zemědýmu, lékořice, řepíku, pelyňku, máty peprné, ostropestřce, jitrocele či hořce. Nebo si pořiďte homeopatika – Colocynthis (pomáhá při kolice) a Chelidonium (pomáhá při dalších obtížích se žlučníkem).
Co jíst po operaci žlučníku?
Prvních pár dnů se doporučuje pouze tekutá strava, poté např. bramborová kaše, jablečné pyré, trocha kuřecího, ovesné vločky, ovoce, polévky a pečivo. Během 1 – 2 týdnů přecházejte postupně na běžný (zdravý) jídelníček.