BudKocka.cz logo

Vánočka - recept na tradiční moučník

Recepty Vánoce Eliška 18. prosince 2014
vánočka

Vánočka patří k vánočním svátkům již po mnoho let. Na Štědrý den a na další svátky se hodí skvěle na snídani na zaplnění hladového žaludku. Dobře chutná nejen s máslem a medem či marmeládou, ale i samotná nebo pouze s máslem. Sice si ji můžete koupit i v obchodě, ale ta z obchodu chutná jinak a také má jinou strukturu. Je totiž velmi nadýchaná a měkká. Zatímco domácí vánočka je hutná, chutnější a k tomu pečení a pletení dodá své kouzlo celým svátkům.

Recept na vánočku je velmi snadný, protože podle uvedených surovin v receptu připravíte těsto, které se nechá vykynout a pak ji jen stačí uplést. Výborná vánočka je především připravená z másla, rostlinné tuky jí moc dobře nedělají. Avšak každá hospodyňka má svůj vyzkoušený recept, který považuje za nejlepší. Výhodou je, že těsto se může také nechat zpracovat v domácí pekárně, stačí tam dát suroviny, nechat zpracovat těsto a dát kynout. Následně je nutné ji rozdělit na díly a vrhnout se na pletení.

Recept na domácí vánočku

Ingredience:
500 g mouky (250 g hladké + 250 g polohrubé)
250 ml mléka
25 g čerstvého droždí
80 g moučkového cukru
120 g másla
3 žloutky
špetka soli
vanilkový cukr
kůra z bio citronu
100 g rozinek + rum
50 g mandlí
vajíčko na potření
mandle na ozdobení (sekané nebo plátky)

Postup:
1. Prosejeme mouku do mísy a doprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí, zalijeme teplejším mlékem a zasypeme 2 lžícemi cukru. V teple necháme kvásek vzejít.
2. Během toho utřeme máslo se zbytkem cukru, poté přidáme žloutky, špetku soli, vanilkový cukr a čerstvě nastrouhanou kůru z bio citronu (stačí z 1/2) a opět směs utřeme.
3. Rozinky namočíme do rumu. Mandle spaříme, oloupeme a podle potřeby nasekáme.
4. Až vzejde kvásek, přidáme k němu a mouce mléko a připravenou směs z másla. Těsto pořádně propracujeme a následně ho dáme pod utěrkou kynout na jednu hodinu.
5. Po jedné hodině kynutí do těsta přidáme nasekané mandle a slité rozinky. Těsto znovu pořádně propracujeme a opět jej dáme do tepla pod utěrkou na hodinu kynout.
6. Po vykynutí těsta se můžeme pustit do pletení vánočky. Vánočku můžeme udělat z šesti, devíti nebo pěti pramenů. Záleží na vás, jak ji rádi pletete nebo na co si troufnete.
7. Těsto rozdělíme na tolik dílů, kolik potřebujeme mít pramenů.
8. Oblíbená a jednoduchá je vánočka z 9 pramenů:
- nejprve upleteme cop ze čtyř pramenů a umístíme ho na plech s papírem na pečení.
- následně upleteme cop ze tří pramenů, potřeme vyšlehaným vajíčkem předchozí cop a na něj umístíme ten nový.
- teď uděláme provaz ze dvou pramenů a ten umístíme na předchozí cop, který také potřeme rozšlehaným vajíčkem.
9. Hezky schováme konce copů a lehce je zmáčkneme.
10. Pomocí několika špejlí vánočku připevníme, aby se nerozjela a dáme ji 10 - 20 minut pod utěrkou kynout.
11. Následně celou vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypeme mandlemi.
12. Vánočku vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi hodinu a čtvrt. Po půl hodině ji lehce překryjeme papírem na pečení nebo alobalem, aby se nespálila a nadále pečeme.
13. Jakmile bude vánočka vypadat, že je hotová, tak je nutné pomocí špejle vyzkoušet, zda je upečená i uprostřed. Pokud nebude, ještě ji chvíli pečeme a snížíme teplotu o 10 - 20°C. Pokud bude, špejle odstraníme a necháme ji při pokojové teplotě vychladnout.

Pokud nevíte, jak se plete, podívejte se na video na youtube nebo těsto dejte do vymazané a vysypané formy na vánočku. Bude tak rychle připravená a vy si oddychnete od složitějšího pletení. Pro začátečníky je vánočka do formy ideální. Tak se toho nebojte a vyzkoušejte.

Připravujete si na Vánoce vánočku nebo ji kupujete? Patří mezi vaše favority máslová vánočka nebo saháte po jiném receptu (např. tvarohová)?



Názory k článku


Právě se mi jedna hezká peče v troubě. Díky za recept.
Lenka, 23. prosince 2014

Napište, co si o tom myslíte