Kaki: Lahodné ovoce, jež si musíte dopřát!
Ovoce Potraviny Eliška 24. října 2018V obchodě vypadá nenápadně, na jazyku chutná božsky. Tak se dá jednoduše vystihnout ovoce kaki, které na podzim a v zimě najdete běžně ve větších obchodech. Kromě názvu kaki se mu říká churma, kakichurma, tomel, persimmon, korejské mango, čínská švestka, medové jablko nebo šaronské ovoce. Čím je tak výjimečné?
Možná při pohledu na toto ovoce netušíte, jak se jí, jak se loupe nebo obecně připravuje. Vězte, že jeho příprava na talíř není vůbec složitá a konzumace rovněž ne. Navíc vás určitě potěší, že má plno účinků na zdraví a neobsahuje ani moc kalorií.
Co je toto tajemné ovoce?
Kaki (Kaki Persimon Bouquet je plod tomelu japonského (Diospyros kaki). Jedná se o oranžové ovoce, které připomíná nektarinku nebo jablko. Pochází z Číny, kde se pěstovalo již před dvěma tisíci let, později se rozšířilo do Evropy. K nám se většinou dováží ze Španělska.
V obchodech se často prodává nedozrálé kaki, proto je nutné jej doma nechat chvíli dozrát při pokojové teplotě, dokud nebude zralé. Nedozrálé ovoce je na omak tvrdé a má trpkou chuť, protože obsahuje taniny. Zralé je měkké a lahodné.
Plod váží 200 - 400 g, je velký kolem 6 - 9 centimetrů a nahoře má kalich s lístky. Jeho barva je zářivě oranžová, pokud je nedozrálé, je tvrdé, barva zelená nebo žlutá. Sklízí se na konci podzimu a v zimě. Ve výsledku se jedná pouze o tři měsíce v roce.
Zralé ovoce je velmi sladké, chutí připomíná broskev, mango či sladký meloun, každý jeho chuť definuje jinak. Konzumuje se přímo nebo se používá v různých pokrmech. Může se jak oloupat, tak také nemusí. Snadno se konzumuje, protože nemá ani pecku, ani zrníčka.
Co kaki obsahuje?
Z velké části se skládá z vody, dále se v něm nachází vitamín C, A, skupiny B, minerály - draslík, hořčík, železo, vápník a fosfor, aminokyseliny, pektin, lykopen, katechiny, vláknina aj.
Výživové hodnoty na 100 g:
Energie: 293 kJ (70 kcal)
Sacharidy: 18,6 g, bílkoviny: 0,58 g, tuky: 0,19 g
Jeho účinky na zdraví
Ač se to nezdá, ovoce kaki má plno zajímavých účinků na zdraví.
- Posiluje imunitu.
- Podporuje metabolismus.
- Pomáhá při stresu a nervozitě.
- Má pozitivní účinek při nervozitě.
- Slouží jako prevence srdečních onemocnění.
- Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
- Pozitivně působí na játra a ledviny.
- Posiluje kosti.
- Upravuje trávení.
- Zpomaluje stárnutí.
Jak ho můžete využít?
Jí se jak v syrovém stavu, může se i zavařit, upéct nebo zmrazit. Ve všech případech chutná výborně a dodává pokrmům skvělou chuť. Skvěle s ním chutnají saláty, zmrzliny, dezerty, omáčky, moučníky, hodí se přidat k masu atd. Fantazii se meze nekladou a každý recept tak může být s ním výjimečný. Chutné je i sušené.
Jak jej kupovat?
Toto jasně oranžové ovoce se prodává v obchodech po kusech. Jeden kus stojí 10 - 20 Kč. Při výběru dávejte pozor, aby kaki nebylo poničené nebo otlačené. Pokud je kaki tvrdé, musí se nechat doma změknout - při pokojové teplotě od pár dní až po dva týdny. Tvrdé ovoce chutná trpce, zatímco měkké velice sladce. Někteří mají rádi kaki, které je úplně měkké se strukturou jako marmeláda.
Jak se kaki loupe?
Existuje několik způsobů, jak můžete kaki oloupat nebo jej dokonce nemusíte vůbec loupat. Záleží na tom, který způsob zvolíte. Vždy je vhodné před jakýmkoliv způsobem, ovoce dobře pod tekoucí vodou omýt.
- Z kaki můžete slupku odstranit škrabkou na brambory nebo nožem, kdy jej oloupete jako brambory a kalich odříznout.
- Úplně měkké kaki rozpůlíte a lžičkou dužninu vydlabete, jak je tomu třeba u kiwi.
- Nemusíte jej vůbec loupat a při jedení slupku vyplivnete nebo oddělíte dužninu od slupky.
- Někteří jej vůbec neloupají a jedí kaki se slupkou jako jablko.
Jak se toto ovoce jí?
Stačí kaki oloupat, nakrájet a následně jej můžete sníst. Chutná výborně bez jakékoli úpravy a nebo s ním můžete připravit nějaký pokrm. Existují různé recepty (s masem, na sladký způsob, na slaný způsob), ve kterých se dá toho lahodné ovoce použít.
Zapečené kaki se sýrem
Suroviny:
ciabatta, kaki, mozzarella, olivový olej
Postup:
Ciabattu nakrájíme na plátky, které potřeme olivovým olejem.
Kaki i sýr nakrájíme na kostky, vložíme je do mísy a promícháme je.
Na každý plátek pečiva poklademe směs a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C.
Tam je pečeme asi 10 minut, dokud se sýr neroztopí.
Vepřové závitky s kaki
Suroviny:
500 g vepřového masa, 120 g nivy, 1 kaki, 2 cibule, pepř, hořčice, olej, sůl
Postup:
Nivu a kaki nakrájíme na kostky a promícháme. Cibuli také nakrájíme.
Maso nakrájíme na čtyři plátky, které naklepeme, poté je z jedné strany trošku osolíme a opepříme, potřeme hořčicí.
Na každý plátek poklademe směs ovoce a sýra, plátek zavineme a omotáme nití nebo zpevníme kuchyňskými svorkami.
Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli a poté ze všech stran i závitky.
Nato k nim přilijeme vodu, přidáme sůl a pepř. Dusíme asi 45 minut.
Poté závitky vyjmeme a buď omáčku zahustíme moukou, nebo ji zredukujeme varem.
Omáčku se závitky podáváme s rýží.
Muffiny s persimmonem
Suroviny:
80 g másla, 100 g cukru, 2 vejce, 150 g bílého jogurtu, 150 g polohrubé mouky, 50 g ovesných vloček, lžička prášku do pečiva, kaki
Postup:
Roztopené máslo smícháme s cukrem, vajíčky a jogurtem, poté přimícháme mouku, vločky, prášek do pečiva pořádně promícháme. Nakonec vmícháme kaki nakrájené na kostičky.
Těsto nalijeme do papírových košíčků nebo do formy a pečeme při teplotě 180 °C.
Máte rádi kaki? Co s ním děláte?