Jahody jsou lahodné a hlavně zdravé
Ovoce Léto Potraviny Veronika 23. června 2016V obchodech jsou jahody k dostání běžně přes celý rok, ale ty nejlahodnější najdete v sezóně na zahrádce, na trzích i v obchodech. Kromě skvělé chuti mají i mnoho účinků na zdraví. Chcete zjistit, čím jsou tak výjimečné?
Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce u mnoha lidí, důvod je prostý. Jsou totiž lahodné, sladké a rozplývají se na jazyku. K tomu navíc jsou plné látek, za než vám organismus poděkuje.
Jahody známe již dlouho
Zajímavostí je, že jahody rostly již v době kamenné. Ve starověkém Římě je považovali za pochoutku a také znali jejich léčebné účinky. Také ve středověku jahody znamenaly pochoutku, která se servírovala šlechtě. Plody byly nejprve velmi malé, až v 18. století začaly být plody větší, avšak nedosahovaly takové velikosti a plodnosti, jaké u nich známe nyní.
Jaké obsahují vitamíny a minerály?
Jahody jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Obsahují velké množství vitamínu C, dále se v nich nachází vitamíny skupiny B, E a A. U minerálních látek můžeme jmenovat vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo a zinek.
Obsahují též velké množství vlákniny, málo cukru a jsou tvořeny až z 90 % vodou.
Účinky jahod na zdraví
Jahody mají mnoho účinků na zdraví, z těch nejvýznamnějších jmenuje následující.
- Mají antioxidační efekt.
- Posilují imunity.
- Detoxikují organismus.
- Ochraňují zrak.
- Vyživují mozek a nervy.
- Pozitivně působí na pleť a kůži.
- Odvodňují organismus.
- Dodávají dobrou náladu.
- Slouží jako ochrana před rakovinou.
- Fungují jako afrodiziakum.
Jahody a hubnutí?
Jahody jsou bohaté na vlákninu, která má při hubnutí pozitivní efekt. Taktéž obsahují velmi málo cukru a dokáží zasytit na dlouhou dobu, čehož oceníte při hubnutí. Snižují chuť k jídlu a vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Jejich glykemický index je pouze 40.
Jahody si můžete dát bez výčitek kdykoliv. Mohou být dobrým tipem třeba na svačinu, k snídani do kaše nebo jen tak na mlsání. Jejich obsah kalorií moc vysoký není, tak se jich bát nemusíte, jsou velmi nízkokalorické. Navíc sezóna netrvá moc dlouho, proto se jim nevyhýbejte.
Nutriční hodnoty
100 g čerstvých jahod přibližně obsahuje energii 113 kJ (31,6 kcal), bílkoviny: 0,13 g, sacharidy: 6 g, tuky: 0,1 g, vláknina: 1,1 g.
Mohou být i alergenem
Je celkem známé, že jahody patří k velmi častým alergenům. Po jejich konzumaci se může objevit vyrážka či kopřivka po těle. Vyrážka se často objevuje na nohách, rukou nebo tváři buď již po hodině po konzumaci, nebo až po několika hodinách. Většinou alergie postihuje děti, ale výjimkou nejsou ani dospělí. Děti z této alergie většinou vyrostou.
Při kojení by ženy měly být opatrné, protože se při konzumaci jahod dostávají alergeny i do mateřského mléka, což může kojenci vadit. Proto je vhodné jahody testovat nebo se jim dokonce do určitého věku dítěte vyhnout.
Co s jahodami připravit?
Existují různé recepty, v nichž se využívají právě jahody. Oblíbené jsou jak jahody se šlehačkou, tak i jahodový dort, koláč, buchta, řezy či zákusky na tisíc způsobů. Recepty najdete v kuchařkách, na internetu nebo se předávají z generace na generaci. Jahodami nikdy nic nepokazíte, náramně si na nich pochutnáte a připravíte něco opravdu dobrého.