BudKocka.cz logo

Chcete být výživový poradce nebo nutriční terapeut?

Články Hubnutí Markéta 29. května 2022
zdravá strava

Zajímá vás zdravé stravování, sport a životní styl všeobecně a přemýšlíte o svém dalším sebezdokonalování nebo dokonce radit ostatním? V současnosti se o zdravý životní styl zajímá stále více lidí, kteří třeba hledají zrovna někoho, jako jste vy. Víte, jak si ze svého koníčka udělat i profesi?

Co byste měla splňovat?

Zapálení do tohoto oboru je samozřejmě hlavní, ale není to vše. Pokud chcete radit jiným lidem, měla byste také alespoň obecně rozumět lidské psychice, být empatická a komunikativní. Sama byste měla být vizitkou zdravého životního stylu, který propagujete a působit jako motivátor. Vhodné je umět rovněž nějaký cizí jazyk, ať se můžete vzdělávat i ze zahraničních materiálů.

☑️ Zjistěte, kdo je nutriční terapeut, specialista, asistent, dietní sestra nebo výživový poradce.

Čím se poradce při kontaktu s lidmi zabývá?

Jako výživový poradce navrhujete klientům jídelníček přímo na míru, upozorňujete je na chyby, které ve svém stravování dosud dělali, řešíte problémy s dietami, fungujete jako motivace a „osobní kouč“, doporučujete další odborníky, na které se klient v případě potřeby může obrátit (trenéra, fyzioterapeuta, psychologa) atd.

Jak vybrat kurz „Výživový poradce“?

Prostudujte si u kurzu rozsah, osnovy, délku trvání, požadavky pro splnění a formu výstupu. Velmi vám pomohou reference. Ověřte si, zda je kurz akreditovaný, vyučující mají potřebné certifikáty apod.

Mezi známé a ověřené kurzy patří např. Nutris (zakladatelem je Ing. Ivan Mach, CSc., který je i jedním ze zakladatelů Aliance výživových poradců ČR, dále zde přednáší z televize populární MUDr. Kateřina Cajthamlová), Wellnessia (zde je šéfkou a také jednou ze zakladatelek AVP ČR Bc. Monika Divišová), Škola výživy – MAHRA nebo známé sdružení Stop obezitě STOB. Nebo se obraťte přímo na již zmiňovanou AVP ČR.

zdravé stravování poradce

Vybrat zdravé jídlo není vůbec složité

Výživové poradenství můžete i studovat na škole

Pokud uvažujete o studiu na VŠ, i zde můžete studovat přesně to, co vás baví. S univerzitním diplomem nebudete „jen“ poradce, ale přímo dietolog/obezitolog nebo nutriční specialista/terapeut či asistent nebo dietní sestra. Tyto obory nabízí i univerzity v Praze, Brně a Ostravě, a mnoho vyšších odborných škol. Možností je samozřejmě rovněž dálkové studium, pokud už pracujete.

Navíc budete mít po celou dobu studia (3 – 6 let) praxi, což se vám velmi vyplatí do budoucna, po ukončení školy budete mít za sebou doložitelné zkušenosti a třeba si už během studia najdete budoucí potenciální klienty.

☑️ Vyzkoušejte lahodné proteinové kaše a proteinové nápoje.

Co po absolvování kurzu či škole?

Certifikát ani diplom a založení živnosti neznamenají, že hned budete mít vystaráno. Většinou je třeba dál spolupracovat s výživovými centry (např. přímo kurz Výživový poradce v praxi – nabízí již zmiňovaná Wellnessia). Musíte se samozřejmě nadále vzdělávat a postupně si budovat klientelu.

V dnešní době už ale není složité na sebe upoutat pozornost – webovými stránkami, fanpage na Facebooku atd. Spíš jde o to se umět i nějak odlišit. Co třeba ke své specializaci přidat ještě profesi osobního kouče? V posledních několika letech se tento dříve americký trend velmi rozšiřuje i u nás. V tom případě ale musíte znát i základy psychologie, být empatická, mít emoční inteligenci, umět ostatní vést, učit a motivovat.

Zajímá vás výživové poradenství? Máte sama akreditaci z nějakého kurzu či školy?



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte