BudKocka.cz logo

Znáte unikátní bollywoodský tanec?

Volný čas Články Markéta 22. června 2020
bollywoodský tanec

Indický filmový tanec nadchne naprosto každého. Stylové oblečení, úžasná hudba a k tomu dokonalá choreografie se vám zajisté zalíbí. Víte ale, o co přesně se jedná a proč je bollywoodský tanec tak oblíbený?

Ačkoli je bollywoodský tanec inspirován lidovými a tradičními druhy indických tanců, jedná se o moderní styl pojmenovaný podle místa, kde vznikl. Z bollywoodských filmů se jeho obliba rozšířila i na západ a dnes můžete navštěvovat kurzy tohoto zábavného tanečního umění i u nás.

Znáte Bollywood?

Bollywood je největší filmový průmysl na světě, ročně se zde natočí před 900 snímků, což je dvakrát více než v americkém Hollywoodu. Počáteční písmenko odkazuje na místo, kde se tato studia nacházejí – v indické Bombaji.

Indové své filmy milují a mají i mnoho fanoušků po celém světě, protože jsou velmi specifické – tradiční indické zvyky se zde mísí s romantikou, přepychem, dobrodružstvím, věčným konfliktem mezi dobrem a zlem a samozřejmě mnoha písněmi a tanečními vystoupeními.

Bollywoodští herci (určitě vám není neznámá Aishwarya Rai Bachchan, která se proslavila i na západě) jsou indické celebrity, o kterých se často píše v seriózních i bulvárních novinách, vystupují v zábavních pořadech, natáčejí filmy a seriály – prostě tak jako u nás nebo v Americe.

Jaké jsou kořeny bollywoodského tance?

V Indii tanec slouží k vyprávění příběhů už od nepaměti. Dokonce i jedna z véd, nejznámějších hinduistických textů, je celá věnovaná tanci. Podle vyprávění byli prvními tanečníky na světě bohové, kteří se tomuto umění naučili od samotného Brahmy – Stvořitele. Významným božským tanečníkem byl i Šiva, který rád tančil se svou manželkou Párvati a tak došlo k symbolickému zharmonizování mužských a ženských prvků tance.

Ale zpět do současnosti. V bollywoodských snímcích se nezobrazují intimní scény a právě tanec, řeč těla a písně slouží jako komunikace mezi filmovými milenci a napovídají i divákovi, snaží se dovysvětlit děj a ukázat myšlenkové pochody hrdinů.

Jak se bollywoodský tanec vyvíjel?

Ve starších filmech do 80. let se objevují pouze klasické indické taneční styly, které se však postupně zformovaly do moderního, zcela jedinečného druhu. Zůstávají v něm zachovány i prastaré folklorní tradice, ale zároveň je ovlivněn celou řadou tanečních a hudebních stylů ze všech koutů světa – latinským, španělským, orientálním, ale i jazzem, hip hopem, západním popem a mnoha dalšími. A ve stejném snímku tak můžeme běžně vidět tradiční a vyloženě moderní představení těsně za sebou. Takový přesně je bollywoodský tanec.

Čím je tento tanec specifický?

Hlavní hrdina nebo hrdinka často tančí se skupinou dalších tanečníků a zpěváků, kteří dělají „křoví“. Významnou roli hrají pestrobarevné, lesklé, třpytivé, prostě co nejhonosnější kostýmy. A není to jen tradiční indický ženský oděv sárí, ale i džíny, dlouhé sukně nebo minisukně. Choreografie, hudba i zpěv musí být u bollywoodského tance precizní.

Proč ho vyzkoušet?

Kromě toho, že je bollywoodský tanec zábavný a přitažlivý, má také spoustu pozitivních zdravotních účinků. Napomáhá posilování svalů a pohyblivosti kloubů, zapojuje i méně používané svalstvo, zdokonaluje koordinaci a stabilitu, prokrvuje vnitřní orgány (hlavně v oblasti břicha a pánve) a tím zlepšuje jejich funkce, odplavuje z těla škodlivé látky, příznivě působí na kardiovaskulární systém, zrychluje metabolismus a celkově formuje postavu.

A samozřejmě má vliv i na psychiku – odbourává stres, vyplavuje endorfiny (hormony dobré nálady), poskytuje uvolnění a relaxaci.

Zatančete si i u nás

Ve větších městech najdete hodiny bollywoodského tance pro začátečníky i pro pokročilé. Ponořte se do tajů indického tance společně se zajímavou atmosférou třeba v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších městech.



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte