BudKocka.cz logo

Proč si dát kvalitní čokoládu? Pro její účinky

Zdraví Rady Eliška 20. února 2018
čokoláda


Většinou si každý myslí, že čokoláda je nezdravá a že po ní přibere. To ovšem vůbec nemusí být pravda, neboť má mnoho účinků na zdraví a nemusíte vůbec přibrat. Jen musíte vědět, co si vybrat a hlavně kdy přestat.

V obchodech najdeme mnoho různých druhů čokolád nebo čokoládových pochoutek. Ne každá čokoláda je opravdu čokoládou a v případě čokoládové pochoutky nemůže být o čokoládě ani řeč.

Vsaďte na kvalitu

Pokud si chcete koupit čokoládu, nejprve se podívejte na složení čokolády, které je velmi důležité. Měla by obsahovat nejméně 35 % kakaové hmoty, dále kakaové máslo a cukr. V žádném případě by u neplněných čokolád neměl být ztužený tuk, v plněných se často nachází a tím odsouvají tyto čokolády spíše mezi nevhodné.

čokoláda

Kvalitní čokolády jsou většinou dražší a v jejich složení nenajdete rostlinný tuk. Pokud chcete mlsat čokoládu, nekoukejte na nejnižší cenu, ale naučte se vybírat kvalitu i za vyšší cenu. Pochutnáte si na ní mnohem více a můžete využít různých výhod, které nabízí.

Nejlepší je sáhnout po hořké čokoládě, které je pro naše zdraví cennější. Vyberte takovou, která obsahuje nejméně 50 % kakaové hmoty. Stačí vám jen pár kostiček, její chuť je výrazná a snadněji uspokojí chuť na sladké.



Pozor na čokoládové náhražky

Čokoládové náhražky obsahují méně kakaové hmoty, klidně i 20 % nebo dokonce 10 % a rostlinný tuk. Jedná se o imitace čokolády, které jsou mnohdy označovány jako čokoládová pochoutka nebo poleva. Může se jednat jak o tabulkové čokolády, tak i různé figurky či vánoční kolekce. Podobné jsou taktéž čokolády s ekvivalentem, ve kterých rostlinný tuk nahrazuje maximálně 5 % kakového másla a obsah sušiny je minimálně 35 %.

Pozitivní účinky čokolády

Obsahuje minerální látky a vitamíny

V čokoládě najdeme následující minerály: draslík, sodík, vápník, hořčík, fosfor, železo a zinek. Z vitamínů to jsou některé vitamíny skupiny B.

Působí na špatnou náladu

Pokud vás trápí deprese, migrény nebo špatná nálada, vyzkoušejte pár kostiček kvalitní čokolády. Při pravidelné konzumaci si můžete všimnout zlepšení.



Chrání před volnými radikály

Čokoláda obsahuje flavonoidy a má antioxidační účinek, které ochraňuje organismus před působením volných radikálů.

Odsouvá únavu

Hořká čokoláda odhání únavu a dokáže vás nabít energii, jako kdybyste vypila slabší kávu. Nemusíte to ale fungovat na každého.

Ochraňuje cévy

Čokoláda obsahuje nenasycené mastné kyseliny a flavonoidy, což může ochraňovat při pravidelné konzumaci právě cévy a krevní tlak.

Snižuje cholesterol v krvi

Dále se o čokoládě tvrdí, že snižuje cholesterol v krvi. Díky unikátnímu obsahu látek jej snižuje.

Chrání pokožku

Z čokolády můžete vyrobit čokoládový zábal nebo vyhledet čokoládovou masáž. Působí skvěle nejen na psychiku, ale rovněž na pokožku, kterou omladí a prokrví.

Působí proti srážlivosti krve

Podle studií by čokoláda měla snižovat srážlivost krve. Kousek čokolády byste si měla vzít před snídaní.

Navozuje pocit štěstí

Po konzumaci se uvolní endorfiny, což jsou hormony štěstí, a díky tomu se cítíme spokojené a šťastné. Proto po ní saháme, když nám štěstí chybí.

Mlsáte rádi čokoládu?





Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte