BudKocka.cz logo

Nezapomínejte na ovoce a zeleninu

Zdraví Potraviny Markéta 26. listopadu 2015
zelenina a ovoce

Ačkoliv je už léto a kousek podzimu za námi, i podzim je období mnoha druhů sezónního ovoce a zeleniny. Jelikož je to také doba, kdy se kvůli ošklivému počasí snadněji přenášejí virové infekce, je nejvyšší čas nadopovat své tělo vitamíny, které vám pomohou zůstat fit a zdravá. Jaké potraviny byste měla na podzim určitě zařadit do svého jídelníčku?

Jablka

Neexistuje oblíbenější podzimní ovoce než jablka, která navíc mají spoustu odrůd, ze kterých si lze kdykoli vybrat. Pokaždé, když jdete na nákup, zkuste jiný druh, barvu a chuť.
Zkuste na podzim oživit typické ranní kaše přidáním nakrájeného jablka, skořice a hnědého cukru.

Hrušky

Stejně jako jablka je toto chutné ovoce bohaté na důležitou vlákninu, ale obsahuje málo kalorií. Můžete si je koupit ještě když jsou tvrdé, protože během pár dní tak akorát změknou. Hodí se jak do sladkého pečiva tak i do salátových dresinků.

Borůvky

Bobulovité ovoce se může zdát jako typicky letní, ale některé odrůdy jsou stále k dispozici i na podzim. Největší úroda borůvek přichází přímo s ním. Zásoby se dají zmrazit, takže si je můžete vychutnávat ještě celou zimu nebo je prostě zavařit do chutné marmelády. Když je chladno, většinou již opouštíme klasické letní dezerty, ale toto sladkokyselé ovoce skvěle odlehčí bohatou chuť sytých jídel jako krocan, losos nebo jiné ryby.

Brusinky

Toto další bobulovité ovoce je plné zdravých živin, takže je výborný nápad přidat jej do jídelníčku, když je zrovna jeho sezóna. Skvěle nahradí sladidla do cukroví, hodí se k pokrmům z quinoy či hnědé rýže nebo oblíbeného libanonského koriandrového salátu tabbouleh (recepty najdete na internetu i v češtině).

Nezapomeňte ani na švestky.

Dýně

Vyloženě podzimní zelenina jsou dýně. Můžete z ní připravit sladké i slané pokrmy, použít jako náplň nebo pyré, smažit, podusit, zavařit či z ní udělat lahodný džem. Zkuste např. dýni dušenou na másle, omáčku či polévku, tykev plněnou mletým masem nebo tradiční americké jídlo - dýňový koláč.
Pokud ráda experimentujete, zkuste jí dochutit i palačinky, burger anebo dokonce pizzu.

Pórek

Tuto výbornou zeleninu můžete použít jako chuťově jemnější náhradu cibule v různých jídlech od dušeného masa se zeleninou po lasagne. V obchodech i na farmářských trzích najdete nejvíce pórků právě teď, vybírejte ty křehké a svěží, a nezapomeňte je před vařením očistit, protože uvnitř mohou být špinavé.

Růžičková kapusta

Tato sladká podzimní zelenina chutná nejlépe po prvních mrazících. Vyzkoušejte z ní polévku se sýrem, dušenou jako přílohu, připravenou na másle, zapečenou s parmezánem a slaninou, v těstovinách se sušenými rajčaty nebo gratinovanou se šlehačkou, slaninou a mandlemi - fantazii se meze nekladou.

Brambory

Patří sice k celoročnímu jídelníčku, ale na podzim jsou ještě oblíbenější přílohou, protože v chladných dnech míváme větší chuť na škrobovité sytné jídlo. Mají široké využití, mj. se z nich dají udělat třeba opravdové domácí chipsy nebo hranolky.

Pastiňák

Tato kořenová zelenina podobná petrželi, ale chuťově jemnější, se dřív často používala místo brambor i jako zdroj cukru. Když je vystaven chladnému počasí, stává se sladší, takže zrovna nyní je čas s ním experimentovat v kuchyni. Hodí se do polévek, omáček a k masu, dá se jíst vařený, zapečený, osmažený, dušený nebo jako pyré.

Brokolice a květák

Tyto brukvovité druhy zeleniny, jejichž sezónou je rovněž podzim, jsou ideální k vaření na páře, pečení v troubě i jako orestované. Určitě zkuste brokolicový krém s bílými fazolemi a čedarem nebo parmezánem - příprava netrvá déle než půl hodiny a je to výborný teplý a sytný oběd, který však neobsahuje více než 150 kalorií.

Určitě si ještě vzpomenete na další zeleninu, kterou si můžete dát podzimní a zimní sezóně.



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte