Nadýmavé potraviny: Po kterém jídle dát si pozor?
Zdraví Potraviny Soňa 20. dubna 2019Plynatost a nadýmání se neobjevuje jen tak. Většinou za něj můžou potraviny, intolerance, alergie nebo nějaký zdravotní problém. Nejčastěji jsou to potraviny, které obecně nadýmají. Víte, které jídlo je nadýmavé?
Které potraviny jsou nadýmavé?
Luštěniny
U luštěnin (fazole, čočka, hrách, sójové boby) to zná asi každý. Při trávení bakterie produkují plyny, které nadýmají. Luštěniny obsahují bílkoviny, vlákninu a cenné látky, proto nemá smysl je vyřadit ze stravy.
Zlepšit jejich trávení pomůže namočení několik hodin předem, slití a výměna vody, vaření s kořením, jejich pomalá konzumace nebo rozmixování. Velký vliv má na ně důsledné rozkousání. Při pravidelné konzumaci si organismus zvykne a nebude vás trápit tolik plynatost.
Sycené nápoje
Perlivé i jemně perlivé nápoje obsahují bublinky, které mohou působit pro některé nadýmavě. Většinou se to neprojeví po půl litru tekutin, ale až po delší době (např. pitím perlivých nápojů celý den, dva nebo tři dny). Řešením je, abyste si vybírala neperlivé nápoje.
Některé ovoce
Švestky, jablka, hrušky nebo exotické ovoce patří k ovoci, které může způsobit nadýmání. Obsahují vlákninu, fruktózu a sorbitol. Opět je nutné je pořádně rozkousat a nemíchat s dalšími potravinami. Pravidelná konzumace je lepší než sporadická konzumace, u které není naše tělo na ně zvyklé.
Kynutá jídla
Nadýmavá jsou hlavně kynutá sladká jídla. Knedlíky, koláče nebo buchty dělají ve střevech paseku kvůli trávení většího množství cukru, droždí a mouky. Nejhorší je jíst je čerstvé a ještě málem teplé. V mnoha případech nevadí jíst sladké pečivo, které je den staré, tolik totiž nedráždí.
Slané pokrmy
Libujete si ve slaných pokrmech? I ty někdy mohou za nadýmání. V takovém případě pijte hodně tekutin, abyste předešla nadýmání a zbavila se soli v těle.
Brukvovitá zelenina
Brokolice, zelí, kapusta, květák i kedlubna patří mezi problémové potraviny, díky kterým je břicho nafouknuté. Může za to rafinóza, která je trávená až v tlustém střevě a produkuje se při trávení plyny.
Snížit nadýmavost brukvovité zeleniny jde vařením, kdy se tato zelenina stává stravitelnější. Taktéž pomáhá její častější konzumace, zažívací systém se stane odolnějším a zvykne si na ni.
Sladkosti a sladké pokrmy
Cukr, který se nachází ve sladkostech a sladkých pokrmech, způsobuje množení kvasinek. Dochází ke přemnožení kvasinek ve střevech a ty při trávení produkují plyny. Omezte konzumaci cukru a dejte si místo něj něco kvalitního a zdravého.
Mléčné výrobky
Pozorujete na sobě, že vás často nadýmá mléko a některé mléčné výrobky? To se často děje, pokud máte intoleranci laktózy (mléčný cukr). Ve střevech není možné strávit laktózu kvůli chybějícímu enzymu laktáza. Kromě nadýmání se může objevit průjem a bolesti břicha. Řešením je nejíst potraviny s laktózou nebo vzít si pilulku při intoleranci laktózy.
Znáte další nadýmavé potraviny? Víte, jak s nimi zatočit?