Co způsobuje pálení žáhy a jak na ni?
Zdraví Nemoci Markéta 1. ledna 2018Reflux jícnu (pálení žáhy) je nepříjemný pocit v krku, který denně trápí desetinu lidí, 40 % se s ním během života setká a objevuje se až u poloviny těhotných žen. Je způsoben návratem žaludečních šťáv do jícnu, které dráždí jeho sliznici. Pálení žáhy může být rovněž projevem vředů na jícnu nebo ezofagitidy (zánětu). Zjistěte, co může pálení žáhy vyvolat a co naopak působí jako prevence.
Co způsobuje pálení žáhy?
Přejídání se
Pokud sníte příliš jídla naráz - a nezáleží, co je to za jídlo a jak často jste ho jedla předtím - může tělo zareagovat nepříjemným pálením žáhy. Z tohoto důvodu si dávejte menší porce.
Jedení za pochodu
Nemáte čas si jídlo v klidu pomalu vychutnat? Pak se můžete setkat s refluxem, jako když se přejíte. Najděte si na jídlo čas a nevěnujte se při jeho konzumaci jiným činnostem.
Tučná jídla
Potraviny s vysokým obsahem tuku žaludek déle tráví a čím déle v něm jídlo zůstane, tím vyšší je riziko, že se objeví symptomy pálení žáhy. Obzvlášť rizikovým faktorem je přejíst se tučným pokrmem.
Tip: Ořezávejte tuk z masa a místo smažení jídla pečte, grilujte, opražte nebo poduste.
Kyselá jídla
Kyselé potraviny jako rajčata, citrusy nebo ocet v salátových zálivkách zvyšují riziko pálení žáhy, když je konzumujete samotné nebo nalačno. Jezte je v kombinaci s neutrálními pokrmy jako těstoviny nebo zelenina.
Některé nápoje
Nejen jídlo, ale i pití může být spouštěčem pálení žáhy. Pozor zejména na kávu a čaj s kofeinem, limonády a alkohol. Alkohol uvolňuje dolní jícnový svěrač a tím umožní žaludečním šťávám vstoupit zpět a některé sycené nápoje rovněž obsahují kofein a i bez něj mohou způsobit nadýmání a pálení žáhy. Dejte přednost bylinkovým čajům bez kofeinu, mléku a vodě.
Čokoláda
Čokoláda může obsahovat kofein a tuk, proto pokud vás trápí reflux jícnu, omezte její množství, nejezte ji po těžkém jídle a nalačno. Zkuste raději kvalitní čokoládu.
Ostré a kořeněné potraviny
Není to pravidlem, ale u některých lidí může reflux jícnu způsobovat pálivá paprika, česnek, cibule a dokonce i máta peprná, která uvolňuje dolní jícnový svěrač.
Co při pálení žáhy pomáhá?
Dejte si žvýkačku
Žvýkání zvyšuje produkci slin, neutralizuje kyseliny a signalizuje žaludku, že má svůj obsah přesunout do tenkého střeva. U některých lidí však způsobují pálení žáhy mátové žvýkačky.
Zapisujte si, co jste snědla
Poznačte si potraviny, které vám způsobily pálení žáhy a příště jejich konzumaci omezte nebo je jezte společně s neutralizujícím jídlem.
Bylinky proti pálení žáhy
Nejpřírodnějším způsobem je vyzkoušet některou z těchto bylin - anděliku lékařskou, kmín, iberku hořkou, heřmánek německý, meduňku, lékořici a ostropestřec mariánský.
Dostatek vápníku
Vápník je běžnou přírodní léčbou refluxu jícnu a aktivní složka většiny volně prodejných antacid.
A co mléko?
Možná jste slyšela, že sklenice mléka může pálení žáhy zmírnit. Je také zdrojem vápníku. Jako svačinka mezi jídly vás zasytí, takže se nebudete přejídat. Dávejte však přednost polotučnému mléku, protože tuky v něm stimulují žaludek k vyšší produkci kyselin.
Soda
Lžička jedlé sody zalitá cca 150 ml vody má rovněž zklidňující účinky. Po přípravě nápoje, ho nechejte pár minut odpočinout a vypijte ho. Sodu usazenou na dně sklenice pít nemusíte.
Další rady
Jezte naposledy 3 hodiny před spaním, nadzvedněte část postele, na které máte hlavu, asi o 20 cm, nedávejte si šlofíka po jídle, nekuřte a celkově dodržujte zdravý životní styl.
Občasné pálení žáhy není nebezpečné, ale pokud vás trápí velmi často, poraďte se s lékařem.
Žáha mne pálí dost často.Jak je to s medem ?
Pepik
Josef, 23. dubna 2019