BudKocka.cz logo

Chlorella s účinky na hubnutí i zdraví

Zdraví Potraviny Markéta 16. února 2016
chlorella

Chlorella pyrenoidosa (název pochází z řeckého „chloros” – zelený a latinského „ella” – malá) je sladkovodní řasa objevená roku 1890 nizozemským vědcem M. W. Beijerinckem. Údajně však na naší planetě žije už 2,5 miliardy let. Obsahuje ze všech rostlin nejvíce chlorofylu, zeleného pigmentu, ale i spoustu dalších důležitých látek s pozitivním vlivem na zdraví, proto patří mezi účinná přírodní antibiotika a tzv. superpotraviny.

Proč konzumovat chlorellu?

S rychle klesající kvalitou komerčně pěstovaných plodin dnes není jednoduché získat dostatek výživného ovoce a zeleniny. Málokdo z nás sní denně dost ovoce a zeleniny a tento fakt je čím dál zřetelnější s každou novou generací. Avšak chlorella, ačkoli se jedná jen o jednobuněčnou řasu, je ohromující balení kompletní výživy a pomáhá proti řadě nemocí a zdravotních problémů.

Vitamíny a minerály v chlorelle

Chlorella je bohatá na vitamíny A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B6, C, E a stopově B12. Nabízí je v jednom „balení“ a jsou mnohem účinnější než průmyslově vyráběné látky. Ale pozor, vitamín B12 v této rostlině není podle mnoha vědců dostatečně biodostupný (biodostupností se ve farmakologii označují podané dávky nezměněné látky, která vstoupí do systémového oběhu těla), proto byste neměli zapomínat i na jeho další zdroje ve stravě. Stejně jako většina tmavě zelené zeleniny, chlorella obsahuje důležité minerály jako hořčík, vápník, draslík a železo.

Aminokyseliny v chlorelle

Chlorella je bohatým zdrojem bílkovin s vyváženým poměrem důležitých aminokyselin, včetně všech esenciálních a těch, které lidský organismus neumí sám vyrobit. Tyto aminokyseliny jsou odpovědné za obnovu netukových tkání a neurotransmiterů v těle a významně přispívají k mnoha jeho funkcím.

Chlorofyl v chlorelle

Toto přírodní barvivo nejen dodává zelenou barvu rostlinám, ale má i různé zdravotní účinky. Může zlepšit imunitu, stabilitu pH (kyselosti a zásaditosti v organismu), zmírňovat záněty nebo třeba i zápach z úst.

K čemu všemu je chlorella prospěšná?

Detoxikace organismu

Toxiny na nás útočí ze všech možných zdrojů – jídla, vzduchu, vody, kosmetických výrobků, čistících přípravků nebo dokonce i z oblečení. Je důležité dát tělu vše, co potřebuje k tomu, aby tyto škodliviny mohlo vyloučit. Chlorella má úžasnou schopnost vázat toxiny jako např. chemikálie a těžké kovy a rychle je vyloučit z organismu.

Dobré trávení

Chlorella podporuje tvorbu zdravé mikroflóry, bakterií a probiotik v celé trávicí soustavě. To je pro správné zažívání a celkový zdravotní stav zásadní. Její protizánětlivé vlastnosti mohou léčit celý trávicí systém. Prý má i vliv na hubnutí. Také je efektivní v boji proti přemnoženým kvasinkám a kandidóze.

Zvýšení energie

Dobře živené zdravé tělo je plné energie a vitality. Mnoho lidí tvrdí, že při užívání chlorelly se jim velmi zvýšila energie a zlepšila nálada. Nic nejde srovnat s tím, jaké je být poháněn skutečnou superpotravinou.

Prevence rakoviny a srdečních onemocnění

Chlorella je bohatá na karotenoidy, silné antioxidanty, které společně s jejími detoxikačními vlastnostmi vyživují imunitní systém a je tak přírodní antikarcinogenní látkou. Dále studie prokázaly, že dokáže zlepšit hladinu triglyceridů a špatného LDL cholesterolu v krvi a tím pomoci osobám s vysokým krevním tlakem. Tyto faktory společně s jejími antioxidačními vlastnostmi mohou poskytovat účinnou ochranu proti onemocněním srdce.

Problémy s cukrovkou

Předběžné výzkumy ukazují, že chlorella může zlepšit citlivost na inzulin a hladiny cukru v krvi, což může zabránit nebo zmírnit potíže jako cukrovka či inzulinová rezistence (metabolický syndrom). Vědci se také domnívají, že chlorella dokáže chránit proti dalším komplikacím cukrovky jako je ztráta zraku.

Zabiják obezity

Japonské studie ukázaly, že tato řasa má schopnost snížit množství procent tělesného tuku. To je zřejmě spojeno s jejími vlastnostmi podporujícími metabolismus tuků a zvyšující citlivost na inzulin. Navíc, když nahradíte nutričně prázdná jídla superpotravinami jako chlorella, tělo už nebude toužit po nezdravých pokrmech, protože bude lépe živené.

Jak správně užívat chlorellu?

Hledejte vysoce kvalitní chlorellu

Nejlepší formou je čistý prášek bez jakéhokoli pojiva a přísad. Přijatelné a časté jsou i tablety. Pozor, výroba prostřednictvím vysokých teplot může přípravek kontaminovat a zničit mnoho z jeho úžasných vlastností. Najděte seriózního výrobce opravdu kvalitní chlorelly.

Dávkování chlorelly

Typická udržovací denní dávka je 3-6 g, ale lze užívat mnohem vyšší dávky při zhoršení zdravotních podmínek a detoxikaci těžkých kovů (až 20-30 g denně). Někteří lidé zjistí, že je pro ně lepší začít po malých dávkách, protože jejich tělo se přizpůsobuje postupně. Můžete tak začít např. s 500 mg za den a pomalu přidávat, jak je potřeba.

Pro koho je chlorella nevhodná

Není zjištěno riziko pro těhotné a kojící ženy, ale stejně jako jiné doplňky, v tomto období užívejte chlorellu s mírou. Nedoporučuje se lidem, kteří berou léky na ředění krve typu warfarin (kvůli vitamínu K, který působí jako koagulační činidlo) nebo těm, kteří užívají imunosupresiva či nemohou podporovat imunitní systém (autoimunitní onemocnění). Též nejsou vhodné pro osoby s alergií či přecitlivělostí na chlorofyl nebo jód.

Nežádoucí účinky

Mezi některé nežádoucí účinky patří třeba průjem, zvracení, zimnice, nevolnosti, nadýmání, křeče, svědění atd. Tohle by mělo být právě kvůli přecitlivělosti nebo alergii na chlorofyl nebo jód. Také je možné, že prostě chlorella někomu nesedne, proto je vhodné jí pak již neužívat.

Chlorella je přírodní doplněk, který ale nemusí vždy fungovat na všechny a všechno, co slibuje. Existují kvalitní i nekvalitní druhy, proto se snažte sehnat vždy tu nejkvalitnější.

Máte s ní zkušenosti? Napište své zkušenosti a recenze do diskuze.



Názory k článku


Napište, co si o tom myslíte