Česnečka - recept na vyprošťovák
Recepty Lucie 31. prosince 2022Přehnali jste to s pitím a potřebujete po kocovině vyprošťovák? V tom vám pomůže klasická česnečka. Česnek dokáže divy a ve spojení s dobrými surovinami vás vrátí zpět do reality. Jak si ji připravit?
Česnečka neboli česneková polévka slouží nejen jako vyprošťovák po opici, kterou může připravit doma naprosto každý. Recept na česnečku je velice snadný a potřebujete k němu jen pár surovin.
Receptů existuje celá řada. Některé jsou s vejcem, slaninou, sýrem nebo bez brambor. My se podíváme na jeden klasický recept, díky kterému bude česnečka poctivá a silná.
Recept na česnečku
Ingredience:
2 - 3 brambory
1 cibule
kousek anglické slaniny
6 - 8 stroužků česneku
1 - 2 vejce
hrst strouhaného sýru
sádlo nebo olej
800 ml vývaru nebo vody
sůl, pepř
kmín, majoránka
krutony
Postup:
1. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostky. Poté bramborové kostky uvaříme v osolené vodě s celým kmínem. Nesmí být ale úplně hotové a z vody je vyjmeme.
2. Dále nakrájíme oloupanou cibuli na kostičky, anglickou slaninu také na kostičky a osmažíme je na malém množství tuku.
3. Do hrnce přilijeme vývar. Pokud nemáme vývar, tak do něj nalijeme vodu, kterou trošku okořeníme kmínem, pepřem a solí, nebo jako další možnost je přidání bujónu. Necháme chvíli projít varem.
4. Do vývaru přidáme brambory a vejce, která rychle promícháme. Předem v hrníčku rozšleháme vajíčka se špetkou soli a pepře.
5. Poté přichází na řadu dochucení polévky. Pokud je málo slaná, přidáme sůl. Hodí se do ní přidat i mletý pepř nebo drcený kmín. Nezapomeneme ani na prolisovaný stroužek česneku. Chvíli ještě povaříme.
6. Následně česnečku odstavíme, přidáme sušenou majoránku a prolisovaný česnek.
7. Polévku podáváme s krutony, rozmělněným česnekem a strouhaným sýrem.
Množství česneku je na vás
Správná chuť této polévky je prostě česneková. Někdo ale má rád větší množství česneku, chce, aby byla pořádně silná a poctivá. Někdo má zase s chutí česneku problém a někomu vadí na žaludek. Vždy tedy záleží na tom, jak jste na tom s ním vy.
Česneku by nemělo být ani málo, ani hodně. Znáte to. Přiměřeně. Zpravidla při její přípravě využijete nejméně pět stroužků česneku. Ať se bude jednat o vyprošťovací polévku po kocovině, nebo třeba o pomoc při nachlazení.
Jak udělat krutony?
Chleba nakrájíme na plátky a pak na kostičky. Na kostičky můžeme nakrájet i rohlík nebo bagetu. Na pánvi rozpustíme máslo nebo sádlo a rychle opékáme je, dokud nebudou zlatavé. Přidáme k nim prolisovaný česnek nebo bylinky. Krutonky se hodí nejen k této polévce, ale rovněž k jiným (např. cibulová, dýňová).