BudKocka.cz logo

Zakysané mléčné výrobky jsou pro naše zdraví důležité

Zdraví Potraviny Soňa 20. července 2020
Zakysané mléčné výrobky

Zakysané mléčné výrobky se řadí zdravé výrobky, jelikož obsahují prospěšné bakterie nejen pro střevní mikroflóru, ale i celou imunitu. Obsahují také bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Víte, o co se vlastně jedná?

Možná se jim v obchodech vyhýbáte a berete ty kysané výrobky za něco podřadného, což je ale velká chyba. Řadí se k nim i jogurt, který mnoho z nás do jídelníčku zařazuje i několikrát týdně. Proč do něj nezařadit také další zakysané výrobky?

Co jsou zakysané mléčné výrobky?

Zakysané (kysané, fermentované) mléčné výrobky jsou produkty, které vznikají pomocí fermentace. Při tomto kvasícím procesu se k nim přidávají speciální kultury mikroorganismů, díky kterým se rozštěpí laktóza na kyselinu mléčnou a další látky.

Bakterie, které jsou zodpovědné za mléčné kysání, se nazývají Lactobacillus, Lactococcus, Streptococcus atd. Při fermentaci rozštěpí mléčný cukr (laktózu) a díky tomu jsou lépe stravitelné. Kysané výrobky obsahují vitamíny A a D, vitamíny skupiny B, vápník, sodík, draslík, fosfor atd. Naopak obsahují méně laktózy, což z nich dělá méně problémové výrobky při intoleranci laktózy.

Co se řadí k zakysaným mléčným výrobkům?

Některé mléčné výrobky mají dány vyhláškou č. 77/2003 Sb., jaké mikroorganismy se používají při kysacím procesu a jaký mají obsah bakterií a kvasinek v jednomu gramu.

Jogurt

Typická zakysaná mléčná potravina je jogurt, který se vyrábí kysáním mléka a působením mléčných bakterií. Jogurt může být tučný, nízkotučný, smetanový nebo ochucený. V obchodech najdete různě kvalitní jogurty, vždy je nejlepší vybrat takový jogurt, který neobsahuje zbytečně škrob, želatinu, barviva nebo jiné látky. Výborné jsou jogurty ve skle nebo ty, které zrají přímo v kelímku.

Kefír

Tento nápoj pochází z Kavkazu. Jeho jemně perlivá a někdy i trošku pikantní chuť je dána způsobem kvašení. Obsahuje mléčné bakterie a kvasinky.

Kefírové mléko

Je podobné jako kefír, ale je jemnější, obsahuje stejně bakterií jako kefír, ale méně kvasinek.

Kyška

Kyška neboli zákys vzniká za pomoci mléčné kultury. Takto se může nazvat výrobek, který vznikl za pomoci mléčné kultury.

Podmáslí

Kysané nebo také šlehané podmáslí se vyrábí z mléka a podmáslí, které zůstane při výrobě másla, pomocí fermentace mixu mikroorganismů. Je nízkotučné a přesto velice hodnotné.

Acidofilní mléko

Acidofilní mléko je velice kyselé, má nízké pH a vysoké probiotické účinky. Zpravidla se míchá se smetanovým zákysem, aby nebylo tak kyselé.

Zakysaná smetana

Je hustá smetana, která se vyrábí pomocí fermentace mléčných bakterií. Má lehce nakyslou chuť, kterou využijete v teplé i studené kuchyni.

Skyr

Skyr je zakysaný mléčný výrobek, který se tradičně vyrábí na Islandu. Nyní se s ním setkáte i u nás v ochucené nebo neochucené verzi. Je nízkotučný, obsahuje málo sacharidů a hodně bílkovin.

Proč si kysané mléčné výrobky dopřát?

✅ Obsahují probiotika

Můžete si vybrat: buď si koupíte v lékárně probiotika, nebo sáhnete po zakysaném mléčném výrobku, který je standardně obsahuje. Probiotika jsou prospěšné živé kultury, které jsou prospěšné pro střevní trakt, podporují růst cenných bakterií a omezují růst škodlivých.

Dejte si kysané mléčný výrobek alespoň jednou denně a brzy uvidíte na sobě první výsledky. Vyberte si nejlépe neochucený výrobek, který si dokonale vychutnáte. Pokud ale potřebujete mít ochucený, ochuťte jej čerstvým ovocem nebo vyberte vždy ten kvalitnější.

✅ Obsahují málo laktózy

Laktóza neboli mléčný cukr mnoha lidem vadí a netolerují ve stravě. Právě v těchto výrobcích jí je velice málo nebo dokonce vůbec. Laktóza se při fermentaci rozštěpí a díky tomu jsou mnohem lépe stravitelnější.

Pokud trpíte intolerancí laktózy, mohou být právě zakysané výrobky lepší volbou. Dávejte ale pozor každému může vyhovovat něco jiného, ani každá značka vám nemusí vyhovovat. Zkoušejte a zkoušejte, co vám bude víc vyhovovat.

Pokud ale máte alergii na mléko (resp. kasein), tak vám výrobky se sníženým obsahem laktózy nepomohou. A vyhněte se všem mléčným výrobkům.

✅ Obsahují vitamíny a minerály

Najdete v nich vitamíny A, C, D, K a vitamíny skupiny B. Dále obsahují vápník, fosfor, draslík, sodík nebo železo. Každý výrobek může různé látky a v různém množství.

✅ Jsou dietní

Většina z nich se řadí mezi nízkotučné výrobky, případně obsahují jen velmi malé množství tuku. Oproti tomu se v nich nachází proteiny (bílkoviny), které jsou při hubnutí velmi potřebné. Jejich další výhoda je, že mají nízký glykemický index a zasytí na dlouhou dobu. Navíc si je může dát k snídani, svačině i večeři. Jejich použití je velmi variabilní.

✅ Pozitivně ovlivňují vyprazdňování

Při zácpě nebo průjmech stačí pravidelně jíst zakysané výrobky. Pozitivně působí na vyprazdňování a mohou regulovat právě váš problém. Vybírejte kvalitní mléčné výrobky, které nejsou ochucené a které nejsou nízkotučné.



Názory k článku
Napište, co si o tom myslíte