Co si dát, když máte na něco chuť, ale nechcete přibrat?
Hubnutí Rady Aneta 20. července 2025
Máte chuť na něco dobrého, ale zároveň nechcete přibrat? Potom je zde možnost sáhnout po něčem zdravějším a dietním. Podívejte se na zdravější alternativy, které byste si mohli dát.
Podívali jsme se na zdravější alternativy, které se hodí, když máte na něco chuť a honí vás mlsná. Třeba se vám bude něco hodit a uspokojí vaše chuťové pohárky, aniž byste se museli obávat negativního vlivu na váhu.
Zdravé svačinky
Na uspokojení vašich chutí můžete sáhnout po malých svačinkách. Ovšem i v tomto případě platí, jezte je s mírou.
Zelenina
Zelenina nebo zeleninový salát je výhodnou možností, jak si můžete dát něco dobrého a dietního. Zelenina většinou neobsahuje moc kalorií, tak se jí nebojte, jelikož obsahuje mnoho živin. Konzervovaná zelenina moc vhodná není.
Ořechy
Hrst různých ořechů se řadí mezi dobrou svačinku, která obsahuje zdravé tuky a živiny. Opět ale dbejte na množství. Vyhýbejte se soleným ořechům a ořechům s polevou.
Ovoce
Lahodné ovoce je další sladkou svačinkou, kterou si můžete, pokud držíte štíhlou linii. Vyhněte se mu ale večer, protože obsahuje hodně cukru. Rovněž jezte s mírou sušené ovoce, které je opravdu plné cukru.
Semínka
Například dvě lžíce různých semínek se hodí jako zdravá svačinka. Sice obsahují tuky, ale jsou zdravá. K tomu se v nich nacházejí taktéž prospěšné látky. Opět nejsou vhodná semínka se solí nebo polevou.
Smoothie
Vyrobte si smoothie ze zeleniny, ovoce a vody. Jedná se o nápoj plný živin, ale raději na něj zapomeňte večer.
Jogurt s ovocem
Kvalitním bílým jogurtem nic nezkazíte. Ozdobte ho čerstvým ovocem a vychutnejte si ho. Místo ovoce můžete zvolit i lžičku medu nebo ořechového krému.
Ořechový krém
Ořechové krémy mnohdy uspokojí vaši chuť. Prodává se mnoho druhů, často neobsahují cukr a chutnají výborně. Dodávají minerální látky, vitamíny a zdravé tuky. Nevýhodou je, že jsou velice tučné, proto si dejte zhruba 2 kávové lžičky.
Čokoláda
Nesmíme zapomenou na čokoládu. Bez problémů sáhněte po hořké čokoládě s obsahem kakaa alespoň 70 %. Dejte si pouze jednu kostičku a tu si pořádně vychutnejte.
Zdravé alternativy oblíbených jídel
Jedním ze zajímavých způsobů je připravit si zdravější variantu místo klasické nezdravé varianty. Stačí se trošku zamyslet a vyrobit výživnější jídlo.
Pizza
Pizza se řadí mezi velice oblíbená jídla, ale obsahuje vysoké množství kalorií a nezdravých tuků. Místo klasické pizzy s tučným sýrem a salámem jednoduše vyzkoušejte tyto alternativy:
Celozrnnou pizzu - při pečení použijte celozrnné těsto nebo alespoň polovinu mouky nahraďte celozrnnou moukou, která je bohatší na vlákninu a živiny. Následně zvolte na oblohu kvalitní šunku, ne moc tučný sýr a zeleninu. Tímto způsobem zvýšíte nutriční hodnotu vašeho jídla.
Celozrnnou zeleninovou pizzu - místo uzeniny přidejte na pizzu spoustu čerstvé zeleniny, jako jsou papriky, cibule, špenát nebo houby. A jako podklad rajčatovou omáčku, ne smetanovou.
Hamburger
Hamburger patří mezi další oblíbená jídla, která jsou dosti kalorická. Můžete si ho udělat ale mnohem zdravější:
Celozrnné nebo žitné housky - použijte celozrnné nebo žitné housky, které obsahují více vlákniny a živin než bílé pečivo. Dále přidejte spoustu zeleniny, jako jsou rajčata, salát a avokádo, abyste zvýšili nutriční hodnotu pokrmu.
Kuřecí nebo krůtí maso - místo hovězího masa můžete zkusit méně tučné kuřecí nebo krůtí maso, kdy z mletého vytvarujete placku, nebo použijete rovnou plátek masa. Můžete rovněž zvolit rostlinné alternativy, jako jsou burgerové placky z cizrny nebo fazolí.
Pouze maso - dobrou alternativou je mít místo klasického burgeru - houska, maso, omáčka, zelenina, pouze maso se zeleninou a žádná houska. Takto to často řeší celiaci, tak proč ne i vy.
Jednohubky a chlebíčky
Místo bílého rohlíku použijte žitný rohlík, místo bílé veky zvolte žitný chlebík nakrájený na plátky. Pak použijte dietní pomazánku (např. tvarohovou), kvalitní sýr, šunku s vysokým obsahem masa a zeleninu.
Česká klasická jídla
U české klasiky se dá řídit pouze různými radami jako nepřipravovat příliš tučné omáčky, šetřit omastkem, nedávat si tolik knedlíků, používat libové maso a mít menší porci.
Obecně jídla jako výpečky, vepřo, knedlo, zelo nebo smažená krkovička při hubnutí moc vhodná nejsou. Pokud si je dáte, tak si raději dejte menší porci.
Zdravé dezerty
I když se snažíte dodržovat zdravý životní styl, nemusíte se vzdávat všech dezertů. Existuje mnoho zdravých alternativ, které uspokojí vaši chuť na sladké, přitom se nemusíte obávat přibírání.
Ovoce s jogurtem
Čerstvé ovoce s přírodním jogurtem je výbornou volbou pro zdravý dezert. Můžete si do něj přidat nejen ovoce, ale i med, ořechy nebo sirup pro extra chuť a texturu.
Ovesné sušenky
Ovesné sušenky jsou dobrou alternativou k tradičním sladkostem. Můžete je připravit z ovesných vloček, banánů a ořechů. Tato kombinace je bohatá na vlákninu a zdravé tuky, což z ní činí výživný dezert. Pozor ale na obsah cukrů a tuků.
Avokádový dezert
Z avokáda jednoduše vyrobíte famózní dezert. Rozmixujte oloupané zralé avokádo s kakaem (dvě lžíce) a trochou medu nebo javorového sirupu (tak lžíce) a vytvořte krémovou čokoládovou pěnu. Nechejte chvíli vychladit. Z uvedeného množství vyrobíte tak dvě nebo tři porce.
Příprava jídla doma
Jedním z nejlepších způsobů, jak mít kontrolu nad tím, co jíte, je vařit doma. Tímto způsobem můžete používat čerstvé a zdravé ingredience a můžete se vyhnout přidaným cukrům, soli a tukům, které se často nacházejí v restauracích a fast foodech.
Vytvořte si plán na týden (jídelníček), abyste měli přehled o tom, co budete jíst. To vám pomůže vyhnout se impulsivnímu stravování a zajistí, že budete mít po ruce vždy vhodné ingredience. Můžete si také připravit seznam nákupů, abyste se vyhnuli nezdravým pokušením v obchodech.
Připravte si jídlo na více dní dopředu. Tímto způsobem ušetříte čas a zajistíte, že budete mít vždy po ruce zdravou volbu. Používejte zdravější varianty surovin jako tmavá rýže, celozrnné těstoviny, olivový olej a výhodnější úpravu pokrmů.
Zdravé vaření a příprava pokrmů
Způsob, jakým vaříte a připravujete jídlo, může mít velký vliv na jeho nutriční hodnotu. Podívejte se na tipy, jak vařit zdravěji:
Příprava v páře
Vaření v páře je zdravou metodou, která zachovává živiny a chuť potravin. Zelenina vařená v páře si uchovává více vitamínů a minerálů než vařená ve vodě.
Dušení
Rovněž dušením nic nezkazíte. Jídla vařte hezky pomalu a nepřidávejte k nim zbytečně tuk.
Grilování a pečení
Místo smažení potravin vyzkoušejte raději grilování nebo pečení. Tyto metody přípravy vyžadují méně tuku a zachovávají více živin. Grilovaná zelenina, ryby nebo kuřecí maso jsou chutné a zdravé. Nepřehánějte to ale s tukem.
Dodržování zdravého životního stylu a vyhýbání se přibírání na váze nemusí znamenat vzdát se chutného jídla. S trochou kreativity a znalostí o výživě můžete najít zdravé alternativy svých oblíbených pokrmů, které uspokojí vaši chuť a zároveň podpoří vaše zdraví.
Pamatujte, že klíčem k úspěchu je rovnováha. Není nutné se úplně vzdávat svých oblíbených jídel, ale spíše se zaměřit na jejich zdravější varianty a menší porce. Rozhodně se nebudete cítit dobře, pokud si všechno "to špatné" zakážete.