Co si dát v restauraci, ať nepřiberete?
Hubnutí Rady Monika 23. dubna 2015Snažíte si delší dobu zhubnout, celkem vám to jde, ale občas jdete na jídlo do restaurace a netušíte, co teď dělat? Co byste si měla dát a čemu se naopak vyhnout, ať se to negativně neprojeví na váze? Existuje několik rad, kterých byste se měla držet, ať neodcházíte přecpaná k prasknutí nebo s budoucími tukovými zásobami.
Většinou má každý spojenou restauraci rovnou s nezdravou stravou, al e tak to vůbec nemusí být. Musíte si umět vybrat to, co si dáte a to jak z meníčka, tak i stálé nabídky. Vždy se dá vybrat něco, co je pro zachování štíhlé linie lepší. Dále je nutné rozlišit, zda chodíte do restaurace pravidelně nebo jste spíše svátečním hostem. A podle toho si můžete vybírat.
Sváteční návštěva restaurace
Pokud se do restaurace vydáte opravdu jen občas (maximálně párkrát za měsíc), tak nemusíte vůbec řešit, jestli jídlo má hodně nebo málo kalorií. Pokud se jedná o občasnou záležitost, vychutnejte si jídlo a atmosféru. Stresovat se o to, zda máte dostatečně nízkokalorické jídlo, není vůbec důležité, protože nikdo z jednoho tučného jídla prostě nepřibere.
Dopřejte si to, na co máte chuť. I když si dáte jednou za týden něco nedietního včetně dezertu, nic se nestane. Ovšem to platí pouze v případě, že se budete vyváženě a pravidelně stravovat i v dalších dnech.
Pravidelná návštěva restaurací
Na druhou stranu pravidelná nebo celkem častá návštěva restaurace si již žádá i správný výběr pokrmů, pokud nechcete postupně přibírat. Mezi rizikové pokrmy patří smažená masa a přílohy, zahuštěné polévky, smetanové omáčky a tučné pokrmy.
Vyberte si něco lehčího, vhodným pokrmem při dietě je ryba, maso (kuřecí, krůtí, hovězí), mořské plody a k tomu příloha (brambory, rýže, těstoviny nebo pečivo) nebo zeleninový salát, rizoto atd. Obecně jsou lepší pokrmy s nízkým glykemickým indexem. Možností je mnoho, naučte se kombinovat a objevovat nové pokrmy.
Naopak se vyhýbejte smaženým pokrmům - smažák, smažený řízek, smažená zelenina, hranolky, krokety a dále již nahoře zmiňované pokrmy.
Co si můžete například dát při dietě?
Přírodní kuřecí kapsa se sýrem a šunkou |
Zapečené kuřecí medailonky |
Kuřecí kung-pao |
Mexické fazole s kuřecím masem |
Grilovaná plněná vepřová panenka |
Zapečený vepřový závitek |
Španělský ptáček |
Hovězí steak s omáčkou |
Biftek |
Dušené hovězí na žampionech |
Telecí speciality |
Grilovaný pstruh |
Pečený losos |
Grilovaný špíz z ryb a mořských plodů |
Zapečená zelenina se sýrem |
Těstovinový salát s kuřecím masem |
Lasagne |
Rizoto |
Zeleninový salát |
Panini |
Dávejte si pozor i na nápoje
Ani s nápoji to není tak jednoduché. Sladkým nápojům jako Coca-Cola, Tonic, Sprite atd. se vyhýbejte, protože klasická varianta obsahuje hodně cukru a varianta bez cukru zase sladidla, která podporují chuť k jídlu. Lepší je perlivá nebo neperlivá voda, obyčejná voda, ovocný džus nebo výjimečně pivo, víno nebo ještě lépe vinný střik.
Vybírejte s rozumem
Nejlepším řešením je vybírat si jídlo s rozumem. Pokud máte náročnou práci, lehké jídlo jako zeleninový salát nebo přírodní kuřecí řízek vám moc energie nedodá. Vybírejte proto i ohledem na váš energetický výdej. To stejné se týká i mužů, kteří mohou sáhnout po energetičtějším jídle než ženy, mají vyšší energetický výdej a potřeby.
Dáváte si v restauraci pozor na to, co jíte nebo při objednávání na kalorie nehledíte?