BudKocka.cz logo

Vážení bez váhy: Lžíce, lžička a hrníček pomůže!

Články Rady Domácnost Lucie 1. dubna 2017
vaření

Asi vám také stalo, že když jste zrovna potřebovali kuchyňskou váhu, tak došla baterka, přestala fungovat nebo ji doma vůbec nemáte. Co ale dělat, pokud potřebujete odvážit různé suroviny? Odvažte si je bez váhy pomocí hrníčku, lžíce či lžičky. Sice toto vážení je pouze orientační, ale určitě vám pomůže.

V některých receptech jsou místo gramů uvedeny hrníčky či lžíce, což ti, kteří raději odvažují na váze, nesnášejí a ti, kteří mají rádi hrníčkové recepty, zase milují. Co když ale chcete hrníčky, lžíce či lžičky převést na gramy nebo mililitry a nebo zase naopak? Podívejte se na nejčastější suroviny, jak je můžete převést. Vážení bez váhy je velmi snadné a rychlé.

Kávová (čajová) lžička

Zarovnaná (rovná) kávová lžička

Dále čtěte: Připravte si lahodný švestkový koláč

Vrchovatá kávová lžička

vážení bez váhy - lžíce lžičky

Polévková lžíce

Rovná polévková lžíce

Vrchovatá polévková lžíce

1 hrnek

Každý hrnek, hrníček, hrneček, kelímek, šálek nebo sklenice může mít jiný objem, ale většinou se bere takový, který má objem 250 ml. Pokud autor receptu používá jiný objem, většinou to uvede. V amerických receptech se používá cup, který má objem 225 ml.

Dále čtěte: Zkuste výtečné cupcakes ve třech receptech

Používání na odměřování a vážení hrníčky může být celkem ošemetné, protože stačí hrníček jinak naplnit, použít menší nebo větší, a už se nemusí daný recept vůbec povést. To stejné je i u lžic. Vrchovatá, trošku vrchovatá nebo zarovnaná lžíce může ve finále udělat odchylku i několika desítek gramů. Na druhou stranu zvládly to tak naše babičky a prababičky, tak proč bychom to nesvedli nyní my?

Pamatujte, že vážení bez váhy je jen orientační, protože nemusí být vždy spolehlivé. Vrchovatou lžíci lze udělat vícero způsoby: jednou váží mouka 15 g a jednou 20 g a tak to je i u jiných surovin. Na druhou stranu toto vážení je rychlé a jednoduché a u základních receptů se většinou nedá nic zkazit.



Názory k článku


Jsem sám a proto občas i něco ukuchtím.Prima nápověda.Za nás chlapi dík!
Pavel 67let, 20. září 2017

je to dobý ale kolik je na váhu 1/8 másla
lojza, 26. září 2018

Tak 1/8 másla je 125 gramů.
Iva, 28. září 2018

Napište, co si o tom myslíte