Probiotika a prebiotika: Co to je a kdy je jíst?
Zdraví Rady Markéta 24. srpna 2017Po celá léta jen málo lékařů věnovalo pozornost roli tlustého střeva pro celkové zdraví. Teprve relativně nedávno se zjistilo, jak je tento orgán a zejména bakterie v něm usazené nesmírně důležitý.
O probioticích se často hovoří zejména v souvislosti s tím, že by se měly užívat v průběhu braní antibiotik. Mají však mnoho dalších pozitivních účinků na naše zdraví, stejně jako méně známější prebiotika. Obecně lze říct, že první skupina je mikroorganismus (tzv. zdravá bakterie), která příznivě působí na přirozené složení střevní mikroflóry, zatímco druhá slouží jako potrava, která růst a činnost probiotik podporuje.
Co to jsou probiotika?
Tyto živé bakterie se vyskytují hlavně v jogurtech, dalších zakysaných mléčných výrobcích, tvrdých sýrech jako ementál, zelenině konzervované mléčným kvašením (hlavně kysané zelí) a samozřejmě jako doplňky stravy.
Probiotika se musí udržovat živé, teplo, žaludeční kyseliny nebo prostě čas je mohou zničit. Tyto zdravé bakterie „soutěží” ve střevech s více než tisíci druhy jiných bakterií. Když je jich více než škodlivých, dokáží lépe bránit střevní sliznici před nežádoucími mikroorganismy a samy produkují látky, které nezdravé bakterie ničí. Dosud však nejsou jasně prokázány jejich účinky na jinak zdravý organismus.
Co to jsou prebiotika a čím se od probiotik liší?
Prebiotika jsou zvláštní formou vlákniny obsažené ve stravě.
Nemá na ně vliv horko, chlad, kyselost nebo čas.
Byly u nich dokázány příznivé účinky na organismus i zcela zdravého člověka.
Jejich funkcí je vyživovat zdravé bakterie ve střevech.
Prebiotická vláknina a odkud ji získat
Živé probiotické bakterie je snadné nalézt a konzumovat, zejména pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům. Ale jaké potraviny obsahují prebiotickou vlákninu? Nejvyšší procento na gram najdete v kořeni čekanky. Dále pak ji obsahuje mnoho druhů ovoce a zeleniny, hlavně jablka, banány, cibule, česnek, pórek, hlízy slunečnice topinambur (lidově se jim říká židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky) a fazole.
Bohužel množství vlákniny v těchto potravinách tvoří jen 1 nebo 2 gramy na porci, přičemž většina lidí by měla konzumovat minimálně 25 g denně a jíst každý den jídla, jako je třeba již zmiňovaný kořen čekanky v takovém množství, je nemožné.
Dobrou zprávou však je, že ji můžete získat i z doplňků stravy, které lze jednoduše přidat do vody, obilovin a jakýchkoli jiných jídel.
Jak pomáhají probiotika?
Probiotika obnovují přirozenou střevní mikroflóru (zejména když berete antibiotika, ale i jindy), pomáhají správné funkci trávicího systému a syntéze některých vitamínů (hlavně K), slouží jako prevence nemocí dýchacího ústrojí, infekcí močového měchýře a ke zmírnění projevů alergie a atopického ekzému u malých dětí a celkově zvyšují odolnost organismu a imunitu.
Obecně se dá dále říci, že zdravé bakterie chrání před choroboplodnými mikroorganismy, zlepšují vstřebávání vápníku a hořčíku, zažívací obtíže (zácpa, průjmy), podílejí se na metabolismu žlučových kyselin, odbourávají některé toxiny a působí protinádorově.
Jak pomáhají prebiotika?
Prebiotika napomáhají vzniku a růstu dobrých bakterií. Ty pak mohou převážit nad škodlivými, kterých je ve střevech kolem tisíce druhů. Silné střevní stěny, lepší vstřebávání minerálů a regulovaná produkce hormonů jsou navíc důležité jako prevence obezity, cukrovky, rakoviny, srdečních onemocnění, řídnutí kostí a dokonce i pocitů úzkosti.
V oblasti trávení napomáhá vláknina celému fungování trávicího systému, sem spadá i to, že působí proti zácpě, podporuje střevní peristaltiku, slouží jako prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku a snižuje hladinu tuků a cholesterolu v krvi.