Mořské řasy jsou exotické, chutné a zdravé
Zdraví Potraviny Markéta 10. listopadu 2017Mořské řasy, kterým se někdy říká mořská zelenina nebo zelenina z moře, jsou tradičním asijským jídlem, které se v poslední době prosazuje i na Západě, především spolu s velkou oblibou sushi. Mořské řasy patří mezi nejzdravější potraviny na světě, jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů. Nové studie také ukazují, že jsou skvělým přírodním prostředkem pro hubnutí - dokáží snížit rychlost vstřebávání tuků až o 75 %.
Další účinky mořských řas
- Čistí krev - chemické složení mořské zeleniny je velmi podobné lidské krevní plazmě, takže výborně reguluje a čistí naši krev.
- Mají vysoký obsah vápníku - mořské řasy obsahují až 10× více vápníku než mléko a 8× více než třeba hovězí maso.
- Mají alkalizující účinky - pomáhají vytvořit správnou acidobazickou rovnováhu organismu a neutralizují kyselost naší moderní (západní) stravy.
- Obsahují chelátotvorné látky - tyto protijedy chrání před škodlivými účinky mnoha škodlivých látek v našem okolí, jedná se o těžké kovy, znečišťující látky a ozáření z vedlejších produktů tím, že je přemění na neškodné soli, které organismus může snadno vyloučit.
- Obsahují antioxidanty - mořské řasy obsahují lignany, typ fytoestrogenů, které působí jako prevence rakoviny.
- Mají detoxikační účinky - jsou bohaté na chlorofyl (zelené rostlinné barvivo), což je silný přírodní antioxidant, který pomáhá tělu vylučovat odpadní látky.
- Podporují hubnutí - zpomalují vstřebávání tuků, pomáhají při celulitidě a mají vysokou koncentraci jódu, který stimuluje štítnou žlázu, odpovědnou za udržování funkčního metabolismu. Minerály v mořských řasách fungují jako elektrolyty rozbíjející chemické vazby, které v organismu utěsňují tukové buňky a tím umožňují tělu je vyloučit.
Významné druhy mořských řas
Nori a její vlastnosti
Z mořských rostlin jsou řasy nori jedny z nejbohatějších na bílkoviny a jeden list obsahuje tolik vlákniny jako 220 g syrového špenátu a více omega-3 mastných kyselin než stejné množství avokáda. Dále nori obsahuje vitamíny A, C a B12 a organickou kyselinu taurin, která pomáhá hlídat hladiny cholesterolu.
Jak nori připravovat?
Nemusí se předem namáčet nebo vařit, podává se nadrcená na kousíčky a je vhodná k okamžité spotřebě. Výborná je např. s hnědou rýží, mrkví, celerem nebo avokádem a trochou wasabi (ostrý japonský křen) nebo namočená v sójové omáčce tamari se sezamovým olejem, zázvorem a rýžovým octem. Rovněž se používají při přípravě sushi. Listy nori mají lehce zemitou chuť.
Wakame a její vlastnosti
Wakame se přezdívá mořská řasa pro ženy, protože její obsah vápníku je prevencí proti osteoporóze. Hořčík zas působí jako přírodní diuretikum a pomáhá při nadýmání. Její pigment se nazývá fukoxanthin, který patří do skupiny karotenoidů a zlepšuje inzulinovou rezistenci (stav, kdy je účinek inzulinu v tukové a svalové tkáni snížen) a také spaluje tuk.
Jak wakame připravovat?
Kousek řasy namočte na 10 minut do vody, dokud nezměkne. Je dobrá třeba s okurkovým salátem dochuceným rýžovým octem, sezamovým olejem a sójovou omáčkou. Hodí se také do polévky miso společně s tofu a řasou kombu. Wakame má sladko-slanou chuť.
Kombu a její vlastnosti
Tato řasa je ceněná jako zdroj jódu potřebného k tvorbě hormonů štítné žlázy, které řídí metabolismus. Dále je řasa kombu bohatá na fukoidan a fytochemické látky s antikoagulačními účinky (antikoagulační léčbu potřebuje mnoho lidí, kteří mají problémy se srážlivostí krve) a jsou prevencí krevních sraženin v cévách. Nechybí v nich ani železo.
Jak kombu připravovat?
Je třeba ji vařit déle než ostatní druhy řas, cca hodinu, dokud není úplně měkká. Pokud ji vaříte v polévce, stačí jen 10 minut, aby nepřehlušila ostatní chutě, je velmi pikantní. Usnadňuje trávení jiných potravin, zejména luštěnin. Jako koření se používá usušená v troubě a rozdrcená na prášek.
Arame a její vlastnosti
Řasa arame obsahuje draslík, má antivirové účinky a podle studie na zvířatech pomáhá proti nadváze - myši, které byly krmeny stravou s velkým množstvím tuku, méně přibývaly na váze, když jejich strava byla doplněna práškem z arame.
Jak arame připravovat?
Namočte arame na 5 minut do studené vody. Výborná je v letním salátu s těstovinami, orestovanými houbami, rajčaty, bazalkou a olivovým olejem. Nakrájená řasa pěkně ozdobí jakékoli vařené obiloviny nebo se hodí k orestované zelenině, zejména tuřínu a dýni či tykvi. Její chuť je nasládlá.
Mezi další oblíbené druhy mořských řas patří např. hijjiki, agar (velmi bohatá na minerály), dulse (zejména v podobě vloček) nebo kalp.
Zařazujete občas do svého jídelníčku mořské řasy nebo jako doplněk stravy? Chutná vám tato mořská zelenina?